I början av nästa år är det dags för den suvifierade modellen av C3, nämligen Aircross. En bil byggd enligt det senaste modet med högre markfrigång och spektakulärt utseende. Just där har Citroën hamnat ”spot on”. Uppkäftig design, glada färger och en hel drös praktiska funktionaliteter.
Aircross delar plattform med vanliga C3, Peugeot 2008 och Opel Crossland X, med andra ord suvliknande bilar i B-segmentet. En storleksklass som ökar försäljningsvolymerna, och tacka (fan) för det då det ryms mycket i dessa ofta klurigt byggda men ändå relativt korta bilar. De rymmer en smärre familj plus packning. Frågan är om inte Aircross är smartast av alla just nu men det är mest en fråga om små men för vissa, avgörande skillnader. Som att C3 Aircross har skjutbart baksäte som standard i alla tre utrustningsnivåerna, eller att markfrigången är skapliga 17,5 centimeter medan Peugeot 2008 har 16,5 och Opel Crossland X blott 12,5 centimeter. Det kan vara skillnaden från att fastna på den där olycksaliga stenen.
Baksätet är som sagt skjutbart 15 centimeter för att optimera passagerar- eller lastutrymme. Det senare rymmer som minst 410 liter och som mest 520 liter, och det är klassledande enligt Citroën själva. Fäller man baksätet ryms 1 289 liter och när passagerarsätet fram fälls kan man pula in långbaguetter eller annat med en maxlängd på 2,4 meter.
Jag kör från flygplatsen utanför Ajaccio, norrut på smala slingrande bergsvägar. Aircross är med på noterna och är relativt fast fjädrad. Det nya omtalade fjädringssystemet (Citroën Advanced Comfort) som ska ersätta den klassiska gasvätskefjädringen finns ännu inte i produktion. Aircross har konventionell skruvfjädring fram och torsionsaxel bak. Fungerar ändå bra i en liten bil även om den stöter en del över ojämnheter. Styrningen är väldigt lättgående, nästan för lätt innan man vant sig.
Jag vänder söderut med lite motorväg där bilen rullar stadigt och tyst både från motor och hjul, därefter krokig landsväg igen. Superkrokig och smal. Slingrar sig som värsta politikern. Maskinen är den beprövade trecylindriga på 1,2 liter som finns med 82 eller 110 hästkrafter för svenskt vidkommande. Ingen 82:a finns här men den turboförsedda 110:an känns som den räcker till i backarna – och de är ofta branta. En 100-hästars diesel kommer också till Sverige för dem som vill sprida lite mer Nox (kväveoxider). Ett utsläpp som tidigare knappt räknats i Europa men som plötsligt blivit livsfarligt.
Alla provbilarna är automatväxlade med en konventionell låda från japanska Aisin. Borta, tack och lov, är den gamla säckiga robotlådan. Automatlådan kostar 15 000 extra och finns bara till den starkare bensinaren. Standard är sexväxlad manuell. Fortsätter söder ut längs kusten. Vädret liksom Korsika är oerhört vackert. Vattnet är klart och mer blått än turkost. 26 grader i luften och väldigt behagligt för en oktoberruskad nordbo. Folk badar, vindsurfar eller kitesurfar. Är det rättvist?
Inredningen är trevligt kul, men blir ännu trevligare om man väljer delläderklädsel där läder också hamnat på instrumentpanelen, som annars är i hårdplast. Den dyraste utrustningsnivån Shine har också Grip Control med fem lägen för bättre framkomlighet i sand eller snö, exempelvis. Men nej, Aircross är inte fyrhjulsdriven. Pekskärm är högsta mode och innehåller här lite för mycket enligt min smak. Som att justera värme och ventilation till exempel. Hur mycket lättare är inte det med ett vanligt vred? Här finns också allt vad gäller uppkoppling enligt modern standard. Moderna säkerhetssystem som autobroms med mera finns givetvis också.
Citroën C3 Aircross är en klurig bil som lämnar mest positiva intryck. Dess glada färgkombinationer inte minst. Instegspris med 82 hästkrafter är 169 900 kronor medan den man vill ha med 110 hästar och automatlåda i finaste Shine-utförandet kostar 239 800 kronor.
Citroën C3 Aircross Feel 110
Pris
Från 194 900 kronor, första kundleverans februari 2018.
Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kamkedja. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 75/90,5 mm, cylindervolym 1 199 cm3. Max effekt 110 hk (81 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 205 Nm vid 1 500 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell alt. 6-växlad automat.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.
Styrning
Elektrisk servo. Vändcirkel 10,8 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade), och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 195/60 R16.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 260, längd 415, bredd 198, höjd 164, spårvidd f/b 151/149. Markfrigång 17,5. Tjänstevikt cirka 1 250, maxlast cirka 500, max släpvagnsvikt 825. Tank 45 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,2, toppfart 185 km/h.
Bränsleförbrukning
Blandad körning 0,49 l/mil. CO2 112 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.
Skatt
382 kronor.
Rivaler
Opel Crossland X Dynamic 110
Detta är Opels svar på Aircross och de båda bilarna delar allt mekaniskt. Utrustningsmässigt skiljer en del, bland annat har Opel sitt OnStar.
Pris: 191 400 kronor.
Peugeot 2008 Allure 110
Redan 2013 lanserades modell 2008 men den fick en smärre facelift till 2016 då bland annat autobroms blev standard. Bygger på samma teknikklotsar som ovanstående bilar.
Pris: 194 900 kronor
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.