Corvette Grand Sport Foto: Patrik Lindgren

Provkörning av Corvette Grand Sport

Matar i tvåans växel och trampar fullt. Bakänden vrider sig när de 325 millimeter breda däcken släpper loss från asfalten, parerar uppstället med ratten och anar blå gummirök i backspeglarna. Jag ler. Att man aldrig blir för gammal för sådan galenskap.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Kanske är det ett tecken på att pojken i en finns kvar? Ett bra tecken. Bilen som lockar fram detta är den senaste versionen av Corvette C6 med tilläggsnamnet Grand Sport.

Den har vad jänkarna kallar ”wide body”, alltså längre, lägre, bredare och med ökad spårvidd mot en vanlig Corvette. Fetare, helt enkelt, och det är samma mått som de ursinnigt motorstarka Corvette Z06 och Corvette ZR1 har, med 512 respektive 647 hästkrafter.

Grand Sport har den ”tama” 6,2-litersmotorn som ger 437 hästkrafter och går att få med 6-växlad automat eller 6-växlad manuell låda. Z06 och ZR1 finns endast med manuell låda.

Men 437 hästkrafter är inte att förakta, fråga vilken frånåkt Porsche 911-ägare som helst. Corvetten gör standardsprinten 0-100 på 4,5 sekunder och toppar 300 km/h. För att tangera det behöver motståndet vara en 911 GTS och en sådan har du och jag definitivt inte råd med.

Det kanske vi inte har med Corvette Grand Sport heller men den kostar från 763 900 kronor vilket är billigt i sammanhanget. Typ 300 000 kronor mindre än Porschen, och då ska man ha i minnet att Corvette är i det närmaste fullutrustad med exempelvis navigation, head up-display med mera. Till Porschen kostar utrustning plenty, så i realiteten är prisskillnaden betydligt större.

Jamen, Corvette går ju bara att köra rakt fram, säger du. Nonsens säger jag. Visst, det har varit så men är det inte från och med förra generationen C5 som kom 1997. C6-modellen som kom 2004 är ännu bättre och visade sig vara lika snabb som 911 genom vårt berömda älgtest. C6 uppgraderades 2008 och närmade sig supersportbilarnas skara ordentligt.

Det handlar naturligtvis om olika skolor. Ingen som gillar Jaguar eller Porsche skulle ens fundera på en Corvette, och vice versa. Eller?

Motorn är som alltid en V8 med centralt placerad kamaxel, stötstänger och tvåventilsteknik, och det kan väl låta uråldrigt. Men den låter gott och har kraft i alla lägen samtidigt som konstruktionen ger låg tyngdpunkt. För att få ner motorn ännu lägre har den försetts med torrsump. Att enklare teknik är billigare att serva är heller inte fel.

Motorn är mycket flexibel och protesterar inte om man gubbkör på sexan under 1 000 r/min. I 100 km/h varvar den inte mer än 1 400 r/min på samma växel, och det gör att förbrukningen håller sig på mattan. Att hålla den under litern på landsväg är ingen konst men heller inte så roligt.

Växellådan har vi redan berört, men den är värd några rader till. Den är kortslagig och exakt med lagom motstånd. Lådan är placerad vid bakaxeln för att kompensera för den tunga motorn och viktfördelningen mellan fram- och bakaxel är nära det optimala – 51/49. Styrningen är precis lika bra som växellådan. Lagom snabb och med ypperlig fingertoppskänsla. 

Något som amerikanerna varit sämre på är kvalitetskänsla, framför allt inredningsmässigt. Plastigt och smäckigt, men de har skärpt sig. I Grand Sport är inredningen i helläder (instrumentbräda, dörrsidor, stolar, ratt) med snygga sömmar i blått, kryddat med kolfiberliknande paneler i mittkonsol och runt växelspak. Jag gillar det.

Den här bilen är mer kompetent än någon kan tro, och snart kommer efterföljaren Corvette C7!

Rivaler

Porsche 911 Carrera GTS

Med 408 hästkrafter vilande över bakhjulen blir accelerationen hisnade men ändå en tiondels sekund efter Corvette, om man får tro fabrikssiffrorna. 

Pris: 1 078 000 kronor.

Jaguar XK 5,0 Coupé

Mer jämn prismässigt men 385 hästkrafter ger inte samma hisnande prestanda. Behöver man mer finns XKR och XKR-S med 510 och 550 hästkrafter, med då blir prisbilden en helt annan. 

Pris: 889 000 kronor.

Corvette Grand Sport

Pris

Från 763 900 kronor

 

Motor

Bensin. Längsmonterad V8 med centralt liggande kamaxel, stötstänger och 2 ventiler per cylinder. Borrning/slag 103.3/92 mm, kompressionsförhållande 9,9:1, cylindervolym 6 162 cm3. Max effekt 437 hk (321 kW) vid 5 900 r/min, max vridmoment 575 Nm vid 4 600 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. Sexväxlad manuell låda alt. 6-stegad automat monterad vid bakaxeln.

 

Fjädring/hjulställ

Tvärliggande kompositfjäder. Korta och långa länkarmar i dubbel gaffelbensupphängning samt övre och undre bärarmar, fram och bak.

 

Styrning

Kuggstång, hydraulisk servo. Antal rattvarv 2,5. Vändcirkel 12 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfria bromsar. Aktivt antisladdsystem.

 

Hjul

Fälg fram 9,5 tum, bak 12 tum. Däck fram 275/35 ZR18, bak 325/30 ZR19.

 

Mått/vikt (cm/kg/liter)

Axelavstånd 269, längd 446, bredd 193, höjd 125, spårvidd f/b 161/158. Tjänstevikt 1 511, maxlast 239. Släpvikt i.u. Tank 69 liter.

 

Fartresurser*

Toppfart 300 km/h. Acceleration 0-100 km/h 4,5 s.

 

Bränsleförbrukning/miljö*

1,36 liter per mil, blandad körning. 321 g CO2/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, rostskydd 6 år, vagnskada 3 år.

 

Skatt

4 380 kronor.

 

* Tillverkarens uppgifter.

Fakta: Corvette C7 – uppföljaren runt hörnet

Att det kommer en ny Corvette C7 i slutet av detta år är ingen hemlighet. Däremot är uppgifterna om vad den ska klara knapphändiga. Från början ryktades att den skulle få mittmotor men i och med GM:s svajiga ekonomi på gränsen till bankrutt lades den idén på is. Kanske den kommer i generation C8.

C7 kommer att vara byggd ungefär som C6 men motorstorleken bantas till 5,5 liter med bibehållna prestanda. Direktinsprutning och högre kompression ska ge den mindre motorn lika hög effekt som dagens 6,2-liters.

C7 kommer att bli lättare, byggas i mer komposit, aluminium och kolfiber, ha lägre luftmotstånd och därmed dra mindre bränsle.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!