Med 300 turbohästar och fyrhjulsdrift blir Cupra Ateca alltid effektiv. Dessvärre även törstig. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Cupra Ateca 2,0 TSI 300 4Drive DSG7

När Cupra knoppades av som eget varumärke från Seat för några år sedan blev Ateca första modellen ut. Nu är det dags för en försiktig uppdatering.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den är spänstig, snabb och har ett klädsamt drag av explosivitet över sig. Receptet med 300 hästar, dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift lovar mycket vad gäller prestanda, vilket Cupra Ateca levererar. Det har vi sett vid tidigare körning på racerbanor. Men det finns tack och lov en större botten än så i den spanska prestandasuven. För det är på väg till och från racerbanan den gör sitt jobb bäst, tack vare en vettig flexibilitet. Styrningen har en skön tyngd, den är trevligt kommunikativ och chassirörelserna (Ateca har adaptiv och justerbar stötdämpning som standard) är väl avstämda med tydlig inriktning mot minimal krängning. Det gör bilen lite stötigare även med stötdämparna inställda i sitt mest komfortinriktade läge – men det slår inte hårt i ­hjulställen. Detta trots 19-tummare med lågprofil. Stolarna är sköna med sitt uttalade sidostöd.

DSG dubbelkopplingslådan ger snabba växlingar och det är ett potent kraftpaket under huven. Dessvärre även med tydlig bränsletörst, den nackdelen kommer du liksom inte ifrån med en tvåliters turbomotor som ger 150 hästar per liter. Det går inte att trolla fram hästkrafter ur en förbränningsmotor och därför blir även koldioxidutsläppen höga. Något annat som även blir högre är tyngdpunkten. Det är tveklöst så att exempelvis en Cupra Leon kombi är ett smartare val för den som verkligen vill ha en effektiv kurvkramare för familjen.

1 av 7 Foto: Patrik Lindgren
2 av 7 Foto: Patrik Lindgren
3 av 7 Foto: Patrik Lindgren
4 av 7: Digital instrumentering för de stora huvud-mätarna kompletteras med mätarna ute i hörnen. Foto: Patrik Lindgren
5 av 7 Foto: Patrik Lindgren
6 av 7: DCC dynamisk chassikontroll ingår i standard-utrustningen i Cupra Ateca. Foto: Patrik Lindgren
7 av 7 Foto: Patrik Lindgren

Cupra Ateca går säkert på vägen, men den har inte samma vassa uppträdande som sin lägre märkesbroder. Vi noterar att Ateca har blivit tre tiondelar snabbare 0-100 km/h vid uppdateringen (4,9 mot 5,2 sekunder) och att skillnaderna gentemot föregångaren, introducerad 2018, är små.

Stötfångare med delvis nytt utseende och nya LED-strålkastare märks mest, liksom den nya skärmlösningen inne i bilen. Till skillnad från exempelvis nya Leon så behåller Ateca de fysiska vreden till klimatanläggningen, något som är positivt. Bland extrautrustningen hittar vi den nya så kallade supersportratten med knapp för körlägesväljaren till vänster och startknappen till höger.

Cupra Ateca är utan tvivel en ­annorlunda paketering av vad som i dag är en vanlig biltyp. Den lilla suven, fast med prestanda som en riktigt het GTI. Inget nytt i sig, men ändå annorlunda. När första ­generationen av Cupra Ateca lanserades för några år sedan var konkurrensen mager, sedan kom Volkswagen T-Roc R, Mercedes AMG GLA 35 4Matic och Mini Countryman JCW. Bland annat. Men i dag, då är ­konkurrensen magrare igen. Bara Mercedes AMG GLA 35 4Matic är kvar av konkurrenterna på den svenska marknaden.

1 av 8 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 8 Foto: Patrik Lindgren
3 av 8 Foto: Patrik Lindgren
4 av 8 Foto: Patrik Lindgren
5 av 8 Foto: Patrik Lindgren
6 av 8 Foto: Patrik Lindgren
7 av 8: Visst mullrar det friskt från de fyra avgaspiporna på Cupra Ateca. Foto: Patrik Lindgren
8 av 8 Foto: Patrik Lindgren

När Cupra Ateca lanserades med svenskt pris våren 2019 stod det 409 900 kronor på prislappen och årsskatten låg på styvt 7 000 kronor. Den uppdaterade versionen kostar nu 449 900 kronor och skatten ligger på styvt 10 000 kronor under de tre första åren. Jag vet, tråkiga detaljer att prata om när det handlar om en prestandaversion. Men icke desto mindre viktiga att ta hänsyn till.

Seats prestandagren Cupra tog under hösten 2020 det kanske viktigaste steget hittills för att uppfattas som ett eget varumärke när man lanserade sin första egna modell – Cupra Formentor, som kommer att konkurrera med Cupra Ateca. Det är utan tvivel en snäv del av marknaden – kommer båda att få plats?

Rivaler

Foto: Daimler AG

Mercedes AMG GLA 35 4Matic
Konceptet är likt Cupra Ateca med rak turbomatad fyra på 306 hästar, fyrhjulsdrift och åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Redovisas för lägre förbrukning.
Pris: 485 900 kronor.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Cupra Formentor 2,0 TSI 310 DSG7 4Drive
Tio hästar extra med fyrhjulsdrift och sjuväxlad DSG. Likheterna är många, men Cupra Formentor ska locka med en helt egen look.
Pris: 480 200 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!