Årets Bil-trean Cupra Formentor sticker ut med kaxig design. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Cupra Formentor VZ 1,4 e-Hybrid

Nya bilmärket Cupra firar tre år med en laddhybrid, och en elbil väntar runt hörnet. Vi fick tillgång till Cupra Formentor med nya laddhybriddrivlinan under en solig vinterdag i Stockholm. Men det är inte motorer och växellåda som drar till sig uppmärksamheten. Det är i stället den lite speciella formen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För att locka till sig uppmärksamhet rullade Cupra fram den sportigaste versionen av Formentor, VZ 2.0 i höstas. Där ackompanjerades det sportiga utseendet med en lika sportig motor på 310 hästkrafter, sjustegad automatlåda och fyrhjulsdrift.
Därmed hade puritanerna fått sitt.
Men strax efter julhelgen landade den förväntade storsäljaren i Formentor-familjen, laddhybridversionen av samma bil.

Under huven är tvålitersbensinaren utbytt mot en snällare 1,4-liters TSI. Automatlådan har blivit en växel kortare och på knappen för körlägen handlar det mer om eldrift och komfort. Vi känner igen det här knepet från andra laddhybrider från VW-koncernen med den lite äldre motorn och växellådan. Förklaringen är även den här gången att vridmomentet från elmotorn är så högt att denna kombination av motor och växellåda passar bättre. Eller så handlar det om ett smart sätt att kränga äldre motorer och växellådor för bra pengar. Cupra kommer också undan med att bilen bara är framhjulsdriven. Den ser liksom fyrhjulsdriven ut och har en tillräckligt råbarkad design, för många svenska bilköpare är det här viktigt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!