Dacia Duster är en crossover i samma anda som Nissan Qashqai och Skoda Yeti för att nämna två av klassens bästa bilar.
Dacia är lite av det nya Skoda på bilmarknaden. De är bra mycket billigare än konkurrenterna. Duster har en prislapp från 134 900 kronor för en fyrhjulsdriven version med bensinmotor på 105 hästkrafter.
Den är dock inte ett dugg mer påklädd än vad Adam och Eva var.
Det är också en stor del av Dacias filosofi. Kunden ska kunna köpa en ny billig bil till priset av en begagnad. Nöjer han sig med den spartanska utrustningen, fine. Vill han slippa veva rutor för hand, inte tvingas vissla i stället för att lyssna på musik och slippa svettas i trafikkön till och från jobbet: då får han betala för det.
Det är en filosofi jag kan leva med.
Men i nådens år 2010 vill jag faktiskt ha ett antisladdsystem ingående i priset när jag köper en ny bil, annars kan det vara.
Det är fråga om en kostnad på cirka 500 kronor för ett bilföretag att se till att det sitter ett antisladdsystem i bilen från fabrik.
Senast detta ämne var på tapeten gällde det Nissan Pixo som skulle säljas i Sverige utan antisladd som standardutrustning. Efter massiv kritik från främst Teknikens Värld ändrade de sig.
Nu är det dags igen.
Dacia Duster med bensinmotor går nämligen inte ens att få med antisladdsystem och när vi begär ett svar från den svenska importören om varför så ”vet de inte”.
Dacia Duster med dieselmotor går att få med antisladdsystem! Förklara den logiken för mig, Dacia och Renault.
För ASR-ESP som Dacia kallar det vill de ha femtusen kronor.
Då ingår läderratt!
Vad har det med saken att göra?
Nej Dacia, det enda rätta är att införa antisladdsystem som standardutrustning och strunta i att ta hem bensinalternativen så länge de inte går att utrusta med denna viktiga säkerhetsdetalj.
De kronor ni tjänar extra på att ta betalt för antisladdsystem är inte värda något alls när den första Dustern vält eller åkt av vägen och personerna skadat sig eller ännu värre omkommit.
Det känns faktiskt lite trist att behöva skriva de ovanstående raderna, för det är annars ganska lätt att gilla Dacia Duster. Inte minst för dess pris. Om det tillkommer några kronor för ett standardutrustat antisladdsystem spelar ingen större roll. Duster blir ändå väsentligt billigare än konkurrenterna.
Lågprismärken brukar se ut som sådana, det gör inte Dacia Duster. Okej, det kommer inte att bli några utmärkelser för innovationer eller kvalitet, men det är fullt acceptabelt.
Insidan känns plastig och daterad, både vad gäller material, instrument och knappar och vred. Det är okej.
Duster uppför sig hyfsat på väg. Att bilen rollar i kurvor är inte så underligt med tanke på att markfrigången är 210 mm, vilket gör ett antisladdsystem än viktigare.
Dieselmotorn på 1,5 liter och 110 hästkrafter är ingen av Renaults modernare konstruktioner. Men fungerar bra ändå.
I Dacia Duster är den kopplad till en växellåda som är idiotiskt växlad. Det verkar som om Dacia tror alla Dusterägare kommer att köra ut i första bästa lerhål.
Ettan och tvåan är superlåga, fyran och femman för högt växlade. Den låga utväxlingen är bra för terräng, inget annat. Att starta på ettan är smärtsamt och Dacia rekommenderar faktiskt start på tvåan.
Hög utväxling på fyran/femman är bra för bränsleförbrukningen men i realiteten kommer det inte att bli så eftersom du är tvungen att växla ned ofta.
Med dieselmotor säljs Duster enbart som Laureate.Då kommer Duster hyfsat välutrustad med fällbart/delbart baksäte, manuell luftkonditionering, elmanövrerade sidorutor fram, centrallås etcetera.
På tillbehörssidan finns musikanläggning, elstyrda sidofönster bak, aluminiumfälgar, takbågar, läderpaket och metalliclack. Saker jag kan vara utan.
Men där finns också raden som jag avskyr att se, och som gör att Teknikens Värld inte rekommenderar Dacia Duster.
ASR-ESP inklusive läderratt. OBS! Endast till dieselmodellerna: 5 000 kronor.
Dacia Duster dCi 110 4x4
Pris
Från 168 900 kronor.
Motor
Diesel. 4-cyl rak tvärmonterad,
1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 15,7:1. Borrning/slag 76/80,5 mm, cylindervolym 1 461 cm3.
Max effekt 109 hk (80 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 240 Nm vid 1 750 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift med inkopplingsbar fyrhjulsdrift. 6 -växlad manuell.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,76 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram, trummor bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 6,5 tum, däck 215/65 R 16.
Mått/vikt(cm/kg)
Axelavstånd 267, längd 432, bredd 182, höjd 163, spårvidd f/b 156/157. Tjänstevikt ca 1 325, maxlast ca 515, max släpvikt 1 500. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 443–1 640 liter (med däcklagningssats).
Fartresurser*
Toppfart 168 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,5 s.
Bränsleförbrukning*
Stad 0,65, landsväg 0,53, blandad körning 0,56 l/mil. CO2 168 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rost 6 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Skatt
5 742 kronor.
* Enligt tillverkaren.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.