Dacia Logan Van

Provkörning av Dacia Logan Van

Dacia kommer till Sverige, det är redan klart. Men för dig som inte kan bärga dig till den officiella introduktionen nästa höst finns det redan möjlighet att köpa.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är sörmlandsföretaget Nyköpings Bilmarknad som ombesörjer importen. I första hand gäller det hantverkarbilen Dacia Logan Van men även personbilsversionen MCV (med upp till sju sittplatser) och senare den nyligen visade pickupen av densamma.

Dacia är ett rumänskt lågprismärke som ägs av Renault. De har gjort sig ett namn på senare år för att sälja bilar till just lågt pris. Så blir fallet även i Sverige. En Dacia Logan Van i basutförande kommer att kosta 79 000 kronor plus moms (98 750 kronor) och det är förstås småföretagare som är målgruppen.

 Lite av en repris av Skoda Felicia pickup som 1997 såldes ny för 63 900 kronor. Omräknat i dagens kronvärde är det 108 640 kronor så då förstår ni att Dacia Logan Van är billig.

 Då ska man ha klart för sig att det knappt ingår något. Säkerhetsdetaljer som krockkuddar, antisladdsystem och låsningsfria bromsar kan du glömma. Komfortattribut som servostyrning, justerbar ratt, elstyrda sidorutor och backspeglar? Nix!

 Det är basic så det förslår och därav priset. Vill du ha det ovan nämnda kommer priset att stiga och då kommer Dacia Logan Van att närma sig etablerade konkurrenter.

Om du tycker att säkerhetsaspekten är oviktig, har starka armmuskler och gillar att veva sidorutor har du här en hantverkarbil som sväljer mycket. Som du ser på bilderna är axelavståndet långt och Dacia har utnyttjat det till lastutrymmet. Bilen tar 2,5 kubik och maxlasten är satt till 700 kilo. Maximal lastlängd är 185 centimeter och den får dra ett släp på 1 240 kilo.

 Hur bilen uppför sig med full last har vi inte utrett. Däremot är den med sin 1,4-liters åldriga bensinmotor på 75 hk ganska trött redan olastad. 0-100 km/h tar enligt tillverkaren 15,6 sekunder och att rusa från stillastående och en kilometer längre bort tar dryga halvminuten. Även om det går långsamt är det långt ifrån tyst. Kommer även med 1,5-liters dieselmotor på 70 hästar. Miljörabatt? Du behagar skämta...

Riktiga dörrar bak som går att svänga i 180 grader och en golvmatta i det annars oskyddade lastutrymmet ingår i priset.

 En bil för hantverkare som sagt, ingenting annat. Svårt att sia om vad som skulle kunna ge problem eftersom det knappt finns något som kan gå sönder. Rosten tar den möjligen men då är den ju avskriven sedan länge.

Dacia Logan Van

Pris

79 000 kronor + moms (98 750 kronor).

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 79,5/70 mm, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 75 hk (55 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 112 Nm vid 3 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuelllåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänkar och krängningshämmare, bak torsionsaxel med bakåtriktade bärarmar.

Styrning

Kuggstång, ej servo. Vändcirkel 11,3 meter.

Bromsar

Skivor fram, trummor bak. Ej låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 185/65 R 15.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 291, längd 445, bredd 174, höjd 164, spårvidd f/b 148/145. Tjänstevikt 1 240, maxlast ca 700, max släpvikt 1 240. Tank 50 liter.

Fartresurser*

Toppfart 155 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 15,6 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,07, landsväg 0,63, blandad körning 0,79 l/mil. CO2 187 g/km.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!