En transportversion vid namn Spring Cargo är på gång och rymmer 1 100 liter och 325 kg. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Dacia Spring Comfort Plus

Slaget om att bygga den billigaste elbilen verkar äntligen ta fart. Nu lanseras Dacia Spring i Danmark, men om den kommer till Sverige är ännu oklart.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Drömmen om den riktigt billiga elbilen har kommit och gått. Ni kanske med skräckblandad förtjusning minns Think och trillingbilarna Citroën C-Zero, Mitsubishi i-Miev och Peugeot iOn som kom för tio år sedan? Billiga var de, men bara till utförandet. Det i kombination med kort räckvidd och kryddade prislappar fick privatkunderna att rygga tillbaka.

Nytt hopp kom med trillingkullen från Volkswagen-koncernen: Skoda Citigo iV, Seat Mii electric och Volkswagen e-Up. Andra biltillverkare och nya aktörer pratade med stora bokstäver om att de också minsann skulle lansera billiga elbilar. Det ryktades om priskrig men inte mycket hände. I stället ströks Skodan ur modellprogrammet och Folkan tycks även den ha gått upp i rök. Seaten blev dock kvar i saluhallen och har i dag ett svenskt pris på 204 900 kronor efter en klimatbonus på 70 000 kronor.
Det gjorde den till landets billigaste elbil innan nya eldrivna Fiat 500 nyligen rullades fram och kontrade med ett pris på 191 900 kronor efter bonus. Nu ger sig Renault in i leken via sitt budgetmärke Dacia. Modellen Spring har siktet inställt på att bli Europas billigaste elbil.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!