Provkörning av Dodge Journey 2,0 CRD

Provkörning av Dodge Journey 2,0 CRD

Resan har börjat. Dodges nyintroduktion på svenska marknaden sker med den vettigaste bilen någonsin i modellprogrammet. En personfraktare med plats för sju. På ytan amerikansk design men under skalet laddad med europeisk teknik.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Strömmen av nya biltyper verkar aldrig sina. Dodge Journey är ännu ett exempel på en vagnsort som vi inte tidigare begåvats med, ännu en i raden av så kallade crossovers. Lång som en Volvo V70 och hög som en minibuss med ett utseende som liknar stadsjeepens. Nya Journey tilltalar vid en första granskning.

 Formspråket är stramt och återhållsamt, inte lika friskt och USA-inspirerat som exempelvis Avenger (som Journey delvis delar teknik med). Rektangulära framlyktor, massiv kromad frontgrill som fortsätter i långa sidodörrar och släta karossidor med kraftigt markerade hjulhus. På hemmamarknanden finns Journey som fyrhjulsdriven men den svenska importören väljer inledningsvis att inte ta in 4WD-modellen. Aktern har liggande lampor vilket minskar buss-looken något. 

 Takrails i krom är standard på den dyrare R/T-modellen. En liten blinkning till den större och populära koncernkollegan Chrysler Grand Voyager.

 Jag provsitter baksätet först – det är ändå ett av huvudskälen till ett Journey-köp. Bakdörren öppnas på vid gavel, nästan 90 graders vinkel, och insteget är mer än lätt. Anledningen till att Dodge inte valt skjutdörrar är att man vill associera bilen mer med kombi än buss. Vanlig dörrlösning är samtidigt en billigare och enklare konstruktion. Provbilen är utrustad med största ljudsystemet MyGIG och en åttatums DVD-skärm (17 200 + 12 000 kronor) vilket höjer komforten för de åkande och möjliggör lite längre körpass eftersom man slipper trötta och uttråkade medpassagerare.

 – Nicely, säger designchef Lance Wagner när jag börjar klämma och känna på inredningen. 

 Hans ord är ingen uppmaning om att ta det försiktigt, snarare menar han att detta är den första Dodgen på länge med raffinerade lösningar och hög kvalitetskänsla.

 Jag håller med om att det känns mer ”najs” nu än förr, men upp till exempelvis VW-koncernens feeling är det långt.

 Flip’n Stow och Tip’n Slide är två funktioner som ytterligare underlättar Journey-resan. Den förstnämnda är det praktiska lådutrymmet under passagerarstolen som enkelt gömmer undan en bärbar dator eller stöldbegärlig kamera. Det andra är tredje radens baksäte som enkelt parkeras i nedfällt läge när det inte används. Kostnaden för de extra sittplatserna är 12 500 kronor och höjer användningsområdet och flexibiliteten avsevärt. Två vuxna får plats, men bäst passar sistaplatserna som barnkammare.

 Framför passagerna i det vanliga baksätet – nummer två – finns två hål i golvet som passar utmärkt för förvaring av leksaker, serietidningar, datorspel och liknande.

 – Also big enough to carry a 12-pack each and some ice, berättar designchef Wagner stolt.

 Rock’n’roll-stämpeln är Dodge noga med att gång på gång poängtera, även om Journey säkert finner fler köpare bland barnfamiljer än bland kringkuskande festivalungdomar med kalla öl i bagaget. 

 Svensktoppssäljaren av Journey förväntas bli 2,0 CRD som har sexväxlad Getrag dubbelkopplingslåda som standard. Tvålitersdieseln hämtas från Volkswagen, har 140 hästkrafter och ett vridmoment på 310 Newtonmeter. Kombinationen ser på papperet perfekt ut för biltypen, men faller eftersom motor och växellåda inte lirar ihop på bästa vis. Sega växlingar och ryckig gång kan vara barnsjukdomar, men drivlinepaketet känns mer än lovligt sävligt i jämförelse med de flesta konkurrenter.

 I övrigt fungerar Journey som resesällskap med bra styrrespons och hyfsad fjädringskomfort. Den höga däckprofilen gör färden avkopplande men inverkar negativt när vi försöker oss på att köra aktivt. Nej, bättre att anpassa farten till lugnare hastigheter. Det är ju ändå resan som är målet.

 Instrumenteringen är kantig och klossig, klart USA-influerad. Design­en är rättfram men gröna digitalsiffror känns antikt 2008. Framstolarnas korta dynor kompenseras av den invändiga rymdkänsla som gör sitt för att öka långfärdskomforten.

 Den billigaste Journeyn blir fyrcylindriga 2,4 SXT för 239 600 kronor, där den låga dollarkursen gör sitt till prisbilden. Två utrustningsalternativ är aktuella till de övriga motoralternativen 2,0 CRD samt 2,7 V6 – SXT (okej utrustningsnivå) samt R/T (av typen ”allt ingår”). 

 Egen stil och lågt pris ska sälja Dodge Journey och ett gäng kunder kommer säkert att falla pladask för dessa ingredienser. 

 Senare i höst kommer 2,7 V6 med etanoldrift och då kan bilen på allvar börja konkurrera med exempelvis Ford S-Max och Galaxy i deras nya Flexifuel-utföranden. Tills dess erbjuds en hygglig resekamrat med lagom vidgade vyer.

Dodge Journey 2,0 CRD

Pris

Från 267 400 kronor (SXT).

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad rak, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 18,0:1. Turbo, laddluftkylare. Borrning/slag 81/91,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 310 Nm vid 1 750–2 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda med automatisk dubbelkoppling.

Fjädring/hjulställ

Spiralfjädring och krängingshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk, bak multilinkupphängning.

Styrning

Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,7 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 225/65 R 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 289, längd 489, bredd 184, höjd 169 (med takrails 175), spårvidd f/b 157/158. Tjänstevikt ca 1 870, maxlast ca 510, max släpvikt ca 1 360–1 600. Tank 78 liter.

Fartresurser*

Toppfart 182 km/h. Acceleration 0–100 11,8 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,91, landsväg 0,59, blandad körning 0,70 l/mil. CO2 186 g/km,

Skatt 5 197,50 kr.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!