Foto: Mikael Stjerna

Provkörning av DS 3 Crossback E-Tense

DS 3 får stort batteri och räckvidd på över 30 mil. Men är den premium nog för att matcha elbilsbrorsan Peugeot e-208?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Renault är inte den enda franska tillverkare som omfamnar bil-elektrifieringen. PSA-koncernen, med Peugeot, Citroën, DS och Opel i stallet, ligger i startgroparna med en bukett pinfärska laddhybrider och renodlade elbilar. Senaste tillskottet är DS 3 Crossback E-tense, en lyxig crossover i B-segmentet med ett rejält batteri på 50 kWh under golvet. Räckvidden är 32 mil i WLTP, och det är nog vad den klarar av i verkligheten också. Pris: 409 900 kronor.

Fjädringen saknar den hårdhet som kan spåras i mer sportbetonade modeller, här ligger fokus på komfort. Foto: Mikael Stjerna

Jag får provköra den nya bilen i utkanten av Paris. I grunden är det samma bil som DS 3 Crossback som presenterades i våras, då med bensin- och dieselmotorer. En 4,12 meter lång mini-crossover med en lyxig touch. I versionen ”E-tense” ligger batteriet installerat mellan axlarna, under golvet. Bagageutrymmet är oförändrat, exakt lika stort som modellen med bensinmotor. Elmotorn på 136 hästkrafter driver framhjulen och någon fyrhjulsdriven version finns inte.

Designen påminner en smula om första generationens DS 3, med samma knyck på B-stolpen. Det är lätt att förstå varför. Citroën DS 3 var en succe med en försäljning på runt 70 000 bilar per år, och förmodligen ett av skälen till att Citroën vågade ta beslutet att knoppa av DS som ett eget märke. Självklart vill man skapa lite igenkänning när DS 3 Crossback introduceras.

Jämfört med bensindrivna DS 3 Crossback med 130-hästarsmotor är prispåslaget 125 000 kronor. Foto: Mikael Stjerna

Elversionen skjuter på bra som alla elbilar, men ärligt talat hade jag förväntat mig mer av 136 hästkrafter. På papperet står det att 0-100 km/h tar nio sekunder och det är väl egentligen inget att klaga på. Men i landsvägsfarter, omkörningar mellan 70 och 90 km/h, känns den en smula däst. Fjädringen saknar den hårdhet som kan spåras i mer sportbetonade modeller, här ligger fokus på komfort. Det märks också på ljudkomforten. Alla elbilar är tysta, men DS 3 upplever jag som tystare än genomsnittet. Väg- och däckljud är bortfiltrerat, även i höga farter.

Drivlinan är den samma som i Peugeot e -208. Trots 136 hk känns den en aning trött. Foto: Mikael Stjerna

Jag pressar upp bilen i toppfarten 150 km/h och det känns mest som att åka expresståg, man får inget ljudkvitto på att det går undan. Om man inte har för mycket bagage med sig är det en skön långresebil. I alla fall på långresor som är högst 32 mil. Det är den maximala räckvidden i den nya körcykeln WLTP, och det är förmodligen också en realistisk räckvidd vid blandad körning. Landsvägsresor i hög hastighet drar mer, höga farter dränerar batteriet snabbt.

Framstolarna är relativt tighta och ­passar mig bra. Baksätet är sämre, benutrymmet är knappast slösande. Takhöjden i baksätet är ”sådär”, är man 1,85 meter finns det risk att man tar i taket. Det är över huvud taget en smula instängt i baksätet, till en del beroende på fönsterlinjen som kantar upp mot B-stolpen. Men i framsätet är det lätt att trivas. Interiördesignen är särpräglad, på ett positivt sätt. Materialen är påkostade och reglagen sitter inbäddade i ett strikt grafiskt mönster. Man kallar det ”fransk lyx”. Navigationskartan ger jag dock inte mycket för, där ligger DS efter konkurrenterna.

Bagageutrymmet är identiskt med bensinversionen, 350 liter. Batterierna ligger mellan axlarna. Foto: Mikael Stjerna

I dag dominerar 50 kW-laddare i snabbladdningsnätet, men 100 kW-laddare kommer alltmer. Därför är det bra att DS 3 E-tense klarar snabbladdning med 100 kW-laddare. Att ladda till 80 procent tar 30 minuter. Laddar du från en hemmaladdare med hyfsat krut tar en full laddning fem timmar via ombordladdaren på 7,4 kW. Specifikationen är inte dålig. Batteriet är stort och den verkliga räckvidden överstiger den kritiska gränsen 30 mil. Det är vad dagens kunder kräver.

Interiördesignen är sin egen. Diamantformade rutor i panel och mittkonsol är signum för DS. Kvalitetskänslan är hög. Foto: Mikael Stjerna

Personligen gillar jag förpackningen. DS 3 Crossback har attityd, och bjuder på komfort och citymässiga yttermått. Men frågan är hur många kunder som tycker att 409 900 kronor är prisvärt för ett frankofilt DS-liv. Det är 50 000 kronor extra jämfört med Peugeot e-208, med exakt samma drivlina och batteri.

Benutrymmet är i knappaste laget för vuxna. Baksätet ger en instängd känsla, med hög fönsterlinje. Foto: Mikael Stjerna

En svår konkurrent blir självklart också Volkswagen ID.3 som kommer att kosta under 350 000 kronor, med 20 centimeter längre hjulbas och tolv centimeter längre kaross. Volkswagens minsta batteri är på 45 kWh, men trots det noteras ID.3 för en något längre räckvidd i WLTP, 33 mil. Hyundai Kona Electric med batteri på 64 kWh och pris på 409 900 kronor lär också vara en konkurrent, även om DS anser sig spela i ett lyxigare segment.

Kampen om de nya elbilskunderna tar sin början vid årsskiftet. Själv skulle jag inte bli förvånad om fler än ett bilmärke tvingas tänka om prislistan för elbilar. Kalla det ID-effekten.

3 frågor

Foto: Mikael Stjerna

Yves Bonnefont – Chef DS Automobiles. Varför ska jag köpa en

DS 3 Crossback E-tense istället för en elektrisk Peugeot 208?

– För designen, stilen. Det handlar också om lyxkänslan. Materialkvaliteten, finishen, detaljerna. Ta akustiken till exempel. DS har tjockare rutor, annorlunda material i dörrsidorna. Chassit är också annorlunda.

Har märket mindre betydelse för elbilsköpare?

– Det finns en viss flyktighet på elbilsmarknaden på grund av att det finns färre erbjudanden. Elbilskunderna drivs först och främst av behovet av en elektrisk bil, det är huvudmotivet för dem. Men det kommer att förändras. På premiummarknaden är man generellt sett mer medveten om produkten och märket. Vad är största hindret för DS på den svenska marknaden?

– Jag tror vi måste få de svenska premium­kunderna att förstå vad DS är för något märke, och vi måste vara trogna märkets kärnvärde. DS står för en kombination av raffinemang och teknik. Vi har en möjlighet i Sverige eftersom vi har DS 7 och DS 3 Crossback E-tense. De är också pragmatiska bilar, och svenskarna är ett pragmatiskt folk. (Han talar av erfarenhet. Yves Bonnefont var tidigare Citroën-chef i Sverige och bosatt i Stockholm under flera år.)

DS 3 Crossback E-Tense

Pris

409 900 kronor, miljöbonus 60 000 kronor. Säljs nu, första kundleverans januari 2020.

 

Motor

Elmotor. Max effekt 136 hk (100 kW), max vridmoment 260 Nm, batterityp litium-jon, 50 kWh brutto, varav 46 kW används.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. Enväxlad reduktionslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel, panhardstag.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,7 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd i. u, däck 215/60 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 412, bredd 179, höjd 153, spårvidd f/b 155/156. Markfrigång 17. Tjänstevikt ca 1 630, maxlast ca 345, max släpvagnsvikt 0. Bagagevolym (VDA-liter) 350-1 050 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,0 s, toppfart 150 km/h.

 

Elförbrukning

(WLTP): Blandad körning 1,56 kWh/mil. CO2 0 g/km. Räckvidd 32 mil.

 

Garantier

Nybil 3 år, batteri 8 år/16 000 mil, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.

 

Skatt

360 kronor per år.

Rivaler

Foto: Wilfried Wulff

BMW i3

Premiumkonkurrenten BMW har i3 i portföljen, men den börjar kännas gammal i dag, framför allt när det kommer till räckvidd.

Pris: 419 000 kronor.

Mini Cooper SE

Med 22 mil i räckvidd kommer Mini Cooper SE ordentligt till korta. Trots det begär man 359 000 kronor för Mini Cooper SE i basversionen vilket inte känns konkurrenskraftigt i dag.

Pris: 359 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!