Vilken supertrio! Ferrari 430 Scuderia, Lamborghini Gallardo Superleggera och Porsche 911 GT3 RS.

Provkörning av Ferrari 430 Scuderia mot Lamborghini Gallardo Superleggera och Porsche 911 GT3 RS

Häng med när dopningskommittén möter viktväktarna i årets, ja kanske decenniets mäktigaste kraftmätning mellan Ferrari 430 Scuderia, Lamborghini Gallardo Superleggera och Porsche 911 GT3 RS.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett drama utspelar sig i backspegeln. Ett gult och ett svart monster vandrar in och ut ur bilden. De markerar sin närvaro, men kommer aldrig tillräckligt nära för att attackera.

Mellan mig och dem, bakom min rygg, pulserar Ferraris vässade 4,3-liters V8 med 510 hästkrafter. Lite värmedaller ovanför motorn blir som vax på backspegellinsen.

 Runt omkring mig i racingstolen finns kolfiber i massor, alcantara och småslarvigt lackad aluminium. Fingrarna kramar bilvärldens i särklass läckraste ratt. En kolfiberdekorerad stomme med manicker den klåfingrige inte kan få nog av. Den röda startknappen blänker dekorativt som en förgylld avtryckare. Till höger, Manettino, bilförarens universalnyckel till saligheten.

 Bromsar sent men bestämt inför en 180-graderskurva. De gigantiska keramiska bromsskivorna (398 millimeter fram) visar sin slagkraft, greppet är enormt. Duttar två gånger med vänster rattpaddel för att på nolltid komma ned på tvåans växel.

 Låter elektroniken omärkligt rätta till den lilla överiver jag eventuellt gör mig skyldig till i utgången av kurvan. Avfyrar en växel, och nästa vid 8 600 r/min. Avbrottet för att hämta andan däremellan existerar inte. Det existerar överhuvudtaget inga andrum i den här bilen. Tvärtom – den tar andan ur dig.

 Avståndet till Lamborghini Gallardo Superleggera och Porsche GT3 RS växer successivt.

 Uttrycket racingbil för gatbruk har missbrukats mer än en gång för att beskriva en prestandavagn.

Under 1960-talet var det inte helt ovanligt att man tog sin bil till racerbanan, tävlade med framgång och åkte hem igen med bucklan i hand.

 I dag har få racingbilar något gemensamt med bilar utformade för allmän väg. Trots det är trenden tydlig, marknaden kryllar av sportbilar som marknadsförs med uttryck som ”racingbil för gatbruk”.

 Närmast pudelns kärna hittills är trion vi samlat här. I dagsläget de häftigaste åkdonen man kan fästa ett par registreringsskyltar på. Lättare, snabbare, ljudligare och sportigare än sina respektive standardversioner. 

 Fördelen med att äga den här typen av bil, är att man kan börja varje dag likt jag gör denna onsdag. Det vill säga lägga några varv på racerbanan innan man åker ut på de italienska serpentinvägarna.

 Banan heter Fiorano, ligger i Maranello och råkar vara arbetsplats för Kimi Räikkönen och emellanåt också för Michael Schumacher. Den senare har nämligen varit med och utvecklat Ferrari 430 Scuderia

 Scuderia associerar till Ferraris F1-team vilket i praktiken betyder två saker. Dels att du i och med köpet är välkommen i klubben – den innersta kretsen, och dels att F1-teamet har varit högst involverade i framtagandet av bilen.

 Den observante noterar att modellbeteckningen saknar ett F. Enligt Ferrari är orsaken att tydliggöra att detta är en fristående modell över vanliga F430. 

 Sådana enkla tricks har använts förr och bör inte tas på för stort allvar, men värt att notera är hur mycket energi Ferrari lagt på att vidareutveckla konceptet från den åtråvärda föregångaren 360 Challenge Stradale. Tack vare en rad förbättringar jämfört med standardbilen kan Scuderia-ägaren få ut det yppersta av sin Ferrari. Och det vill man ju.

 V8-motorns volym har inte ökats men insugs- och avgassystemen drar in respektive forslar bort gaserna mer effektivt. Kompressionsförhållandet har ökats från 11,3:1 till 11,88:1 tack vare andra kolvar och tändsystemet har setts över för aggressivare tajming. Dessa åtgärder, plus myriader av andra små bättringar, gör att effekten ökar från 490 till 510 hästkrafter. 

 Bara 20 hästar tänker du, men kom då ihåg att bilen är lättad 100 kilo jämfört med F430 och väger nu 1 350 kilo. Vikteffektförhållandet är 2,45 kg/hk. I praktiken innebär det prestanda i klass med superbilarnas superbil, självaste Enzo. Accelerationen är rasande snabb, 3,6 sekunder på sprinten 0–100 km/h och bilarna är jämnsnabba runt Fiorano.

 Det och mycket annat snurrar runt i huvudet när jag smyger förbi depåvakten och accelererar fullt ner mot första böjen. Från motorn och ur de kortade avgasrören fortplantar sig ett nyckfullt, flersträngat sound som framkallar fnitterattacker varje gång varvtalet närmar sig rödmarkeringen. 

 Motorn har fått högre vridmoment i bottenregistret och låter samtidigt fylligare än standardbilen. På höjden är ljudet förlamande ihärdigt. 

 Aha-upplevelse nummer två är växellådan med det småtöntiga namnet, F1-SuperFast2. Genom att ”parallellisera” de olika momenten (klippa vridmoment, koppla ur växeln tidigare etcetera) tar varje växelbyte blott 60 millisekunder. I jämförelse tar växelskiftena i F430 150 millisekunder och i F1-bilen 30-40 millisekunder. Närmaste liknelse till hands är VW/Audi/Bugattis dubbelkopplade DSG, men Ferrari-lådan har hundrafalt mer känsla i såväl fingertoppar som ryggslut. Bang-bang-bang-waaaaaaaaaam!

Bilen är en uppenbarelse att köra på bana. Greppet fenomenalt. Styrningen lätt, reaktionssnabb på små impulser. Understyrningen från F430 finns kvar, men med Manettino-knappen inställd på Race är det inga problem att få lite snygg överstyrning. Antispinnfunktionen kan numera vara urkopplad samtidigt som skyddshängslet i form av antisladd finns aktiverat. Möjligheten till ”seriös” buskörning erbjuds således i olika prestationsnivåer. Tacka nya mjukvaran (anpassad från 599 GTB) och det elektroniskt styrda lamellpaketet i slutväxeln för det.

 Via en ny knapp på kardantunneln sätts den aktiva fjädringen i Soft-läge även om bilen i övrigt är inställd på Race. Också det en nyhet och det fungerar särskilt bra på ojämnt underlag, som exempelvis Nürburgrings sämre partier.

 Mosar på för fullt ut på Fioranos långa raka, sista varvet, varvar ur på fyran och i med femman. Men en halvtaskig utgång når jag ändå 240km/h. Ljudet gör fartsensationen total. 

 Den avancerade tekniken gör mycket av körupplevelsen i 430 Scuderia. Tillskottet ger inte bara en effektivare framfärd utan också horder av körglädje. Det är hypertekniskt, men ändå så okomplicerat och lekfullt.

 Trots racingmiljön är 430 Scuderia ett småmysigt ställe att befinna sig på, ergonomin är utmärkt och jag tackar särskilt för att stolens ryggstöd är justerbart. Komforten är förvånansvärt bra noterar jag när jag svänger ut i Maranellos omgivningar efter avslutad bankörningssejour. Att fjädringen är sänkt 15 millimeter märks ytterst lite och avgasljudet är inte högre än i standardbilen så länge man puttrar runt under 4 000 r/min. 

 Men strax blir det andra bullar av. De två värsta konkurrentvagnarna står och lurpassar och ansluter när bergsvägarna tar vid. Vill visa nykomlingen vad de går för, förstås. 

 Med ett avgrundsvrål som inte är av denna värld presenterar sig det andra italienska fullblodet. Lamborghini Gallardo Superleggeras V10-motor på 530 hästkrafter och maximala vridmomentet 510 Nm överglänser och överröstar Ferrari-V8:an. Kraftutvecklingen är enorm och maskinen tycks ständigt beredd att hänsynslöst slunga iväg besten mot horisonten. Jämförs fabriksuppgifterna är ändå Superleggera marginellt långsammare. 0–200km/h uppges ta 12,4 sekunder medan Ferrari är knappa sekunden snabbare 11,6 sekunder. Tiden för Porsche 911 GT3 RS är 13,3 sekunder.

 Superleggera är Lamborghinis svar på Ferrari 360 Challenge Stradale så till vida att den är lättad och har lite mera pulver. Något mervärde i ny teknik, likt Ferrari 430 Scuderias utvecklade E-diff/elektronik och växellåda, erbjuds inte för merpriset om knappt 300 000 kronor. I grunden är Superleggera en lager-Gallardo som försetts med rejäl bakvinge, kolfiberdetaljer och annan inredning. 

 Fyrhjulsdriften ger klisterfäste och jag kan kliva på gasen tidigt och styra bilen med högerfoten. En mer gå-påig körstil krävs, försiktighet bestraffas omedelbart med oflyt i körningen. Superleggera känns som att den är byggd för de riktigt snabba banorna, men tack vare fyrhjulsdriften och den väl avstämda styrningen går det bra även på lite mindre, knixiga banor. Ett solklart minus är den halvautomatiska växellådan E-gear som är långsam jämfört med Ferraris. Vad värre är att den stör körningen med sina abrupta växelskiften, särskilt under normalare körning. Superleggera kan fås med sexväxlad manuell låda, men växlingarna blir knappast snabbare med den.

 Överhuvudtaget upplevs Superleggera som Lamborghini var förr. Råsaft ur trumpeterna, makalös motor och ljudnivå, men besvärlig att leva med. Brutal design, men runtomsikten är kass.

Att hoppa över till Porsche 911 GT3 RS är befriande – men samtidigt en besvikelse.

 Här har vi en av de mest mytomspunna, karismatiska bilar man kan tänka sig i den kanske smakligaste tappningen hittills. Den 1980-talsvurmande designen slår an på racingnerven direkt och är sällskapets mest jordnära racer. Här finns ingen blip-blip-växellåda utan en köttig sexväxlad manuell som rasslar och lever. Svetten lackar, AC:n är bortplockad.

 Bilen ser så här långt ut som bästa helhetslösningen för den som har en stående tid på närmaste racerbana. Rymlig invändigt, smala A-stolpar och upprätt vindruta ger bra sikt och bilen är lättkörd som ingen annan supervagn. Den sadistsäkra inredningen tycks vara tillverkad av granit, garanterat knarrfri livet ut. Användbarheten är klart bättre jämfört med de mittmotoriserade italienarna. Samtidigt syns ju inte svansmotorn, vilket måste ses som ett minus i en bil av den här kalibern.

 Effekttappet gentemot de italienska vagnarna är påtaglig, i det här sammanhanget är inte 415 hästkrafter tillräckligt. Bilens vikt har reducerats med bara 20 kilo men väger ändå relativt lätt, cirka 1 400 kilo. 

 Kompensationen är att Porschen styr och flyter igenom de smalare vägarna som en dröm. Om den körs på rätt sätt vill säga. Är man för ivrig in i kurvan resulterar det obönhörligen i understyrning. Lär dig i stället att jobba med viktfördelningen, känn den sätta sig över baken. Antispinnsystemet tillåter mer kraft ner i backen när Sport-knappen är intryckt. Helt urkopplad elektronik och vi vet alla vad som händer om du gasar friskare än lovligt. 

 Nya GT2 vore prestanda- och prismässigt ett bättre jämförelseobjekt men spelar ändå inte riktigt i samma racingliga som GT3 RS – som trots allt är optimerad för bankörning. Det är den fortfarande bäst på.

Att banta är ett dyrbart projekt, men som många ändå lyckas motivera ekonomiskt. Det är ju för ens eget bästa.

 Ferrari 430 Scuderia kostar 300 000 kronor utöver vanliga F430 F1 försedd med keramiska bromsar och är därmed snudd på lika dyr som 599 GTB. Kan tyckas väl mycket, men i ljuset av att den är hälften så dyr men jämnsnabb med Enzo, framstår den som genast mera prisvärd. 

 Lamborghini Gallardo Superleggera är billigare, men när keramiska bromsar à 120 000 kronor lagts till är skillnaden inte så stor.

 Porschen är däremot mycket billigare och samtidigt mer allround. Den briljerar där Lamborghini fallerar genom att vara bred och stötig. Men på gränsen blir det tydligt att Porsche inte har fördel av tekniken på samma sätt som Lamborghini och Ferrari. 

 Av dessa rent ut sagt överjävliga körupplevelser är Ferrari mer finslipad och krispigt exakt jämfört med Lamborghini som stundtals uppträder valhänt. 

 Det som till sist avgör den här teknikstinna fajten där den helgjutna Porschen står mot Lamborghinins monstruösa kraft och Ferrarins lekfullhet – är att Ferrarin har passionen. 

 Här finns så mycket inlevelse att det är svårt att värja sig. 

 Och ja, kärleken är besvarad.

Ferrari 430 Scuderia

Pris

2 050 000 kronor.

Motor

Bensin. 8-cyl längsmonterad V-motor. 4 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 11,9:1. Borrning/slag 92/81 mm, cylindervolym 4 308 cm3. Max effekt 510 hk (375 kW) vid 8 500 r/min, max vridmoment 470 Nm vid 8 640 r/min.

Kraftöverföring

Motorn mitt, bakhjulsdrift. 6-växlad låda med elektroniskt styrd koppling.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar, fjäderben, krängingshämmare och dubbla triangellänkar fram och bak. Aktiva stötdämpare.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar

Ventilerade och borrade kolfiberskivbromsar f/b 398/350 mm, sexkolvsok/fyrkolvsok. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg f/b 8,5/11 tum, däck fram 235/35 R19, bak 285/35 R19 Pirelli PZero Corsa.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 260, längd 451, bredd 192, höjd 120, spårvidd f/b 167/162. Tjänstevikt 1 350, maxlast 225. Tank 95 liter.

Fartresurser*

Toppfart 320 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 3,6 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Blandad körning 1,57 l/mil. CO2 360 g/km.

* Enligt tillverkaren

Porsche 911 GT3 RS

Pris

1 304 000 kronor.

Motor

Bensin. 6-cyl längsmonterad boxermotor. 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 100,0/76,4 mm, cylindervolym 3 600 cm3. Max effekt 415 hk (305 kW) vid 7 600 r/min, max vridmoment 405 Nm vid 5 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn bak, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,9 meter.

Bromsar

Ventilerade och borrade skivor f/b 350/340 mm, sexkolvsok/fyrkolvsok. Låsningsfritt system. Keramiska skivor tillval.

Hjul

Fälg f/b 8,5/12 tum, däck f 235/35 b 305/30 R19 Michelin Pilot Sport.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 236, längd 445, bredd 185, höjd 128, spårvidd f/b 149/156. Tjänstevikt 1 395, maxlast ca 285. Tank 90 liter.

Fartresurser*

Toppfart 310 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 4,2 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,98, landsväg 0,89, blandad körning 1,28 l/mil. CO2 307 g/km.

* Enligt tillverkaren

Lamborghini Gallardo Superleggera

Pris

1 850 000 kronor.

Motor

Bensin. 10-cyl längsmonterad V-motor. 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 11,0:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 4 961 cm3. Max effekt 530 hk (390 kW) vid 8 000 r/min, max vridmoment 510 Nm vid 4 250r/min.

Kraftöverföring

Motorn i mitten, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda eller 6-växlad halvautomatisk.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, dubbla triangellänkar och krängningshämmare fram och bak.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Ventilerade och borrade skivbromsar f/b 365/335 mm, åttakolvsok/ fyrkolvsok. Låsningsfritt system. Keramiska skivor tillval.

Hjul

Fälg f/b 8,5/11 tum, däck f 235/35, b 295/30 R19 Pirelli PZero Corsa.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 430, bredd 190, höjd 117, spårvidd f/b 162/159. Tjänstevikt 1 330, maxlast ca 300. Tank 90 liter.

Fartresurser*

Toppfart 315 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 3,8 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 2,48, landsväg 1,24, blandad körning 1,70 l/mil. CO2 400 g/km.

* Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!