Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Ferrari Daytona Competizione

Med racetrimmad V12-motor under huven och raka rör ger sig Linus Pröjtz ut på brittiska landsbygden i en legend från förr – Ferrari Daytona Competizione. Ska du hänga med?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Säg Ferrari 365 GTB/4, då krävs det med stor sannolikhet en Ferraristi för att förstå vad som avses. Men säg Ferrari Daytona, då begriper vem som helst med minsta lilla motorintresse vad du menar. Lägg till Competizione, då brukar det tända till på alla cylindrar och varvas upp.
Daytona lanserades 1968 och var Ferraris svar på Lamborghini Miura, som hade tagit världen med storm 1966. Frontmotor mot mittmotor. En tävling om motorplacering som Ferrari skulle förlora, men sett till hur Daytona uppträdde på vägen i dåtidens tester övertygade den.
Daytona blev den sista stora frontmotor-Ferrarin med ett tydligt avstamp i prestanda – i alla fall på 25 år. Den avslutade en ättelinje av magiska GT-bilar med V12-motor som sträckte sig från 1950-talets senare hälft. Och, precis som flertalet av sina föregångare, så kom även Daytona att bli racerbil. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!