Provkörning av Fiat 124 Spider

Fiat 124 Spider gör comeback efter 50 år – men den är inte gjord för passagerare.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Italienare är italienare. När jag påpekar att passagerarplatsen är påtagligt trång – inte ens jag med relativt korta ben kan sträcka ut benen – har Fiats designer raskt en lösning på problemet:

– Sitt bakom ratten då och låt din fru sitta bredvid.

Det är inget dåligt råd. Bakom ratten har man nämligen betydligt roligare. Dels får jag ordentligt med plats för benen, dels bjuder Fiat 124 Spider på rejält med körglädje. Dessutom passar den en smula daterade kvinnosynen tidsmässigt väl till Fiat 124 Spider, vars design flirtar med originalet från 60-talet. Den långa motorhuven med dubbla bulor böljar vackert och otidsenligt framför vindrutan, och knicken över bakaxeln har också en klassisk skönhet.

Under huven hittar vi Fiats turboladdade 1,4 liters-motor på 140 hästkrafter. Eftersom bilen bara väger 1 050 kilo går det undan. Full gas till 100 km/h tar 7,5 sekunder och toppfarten är 215 km/h. Växellådan är krispigt exakt och har extremt korta slag – precis så ska en sportbil kännas. Bakhjulsdrift adderar till styrkänslan. Vill du ha ett sportigare anslag köper du Abarth 124 Spider. Den har 170 hästkrafter, stummare fjädring och ett helt annat ljud ur pipan. Men merpriset är optimistiskt tilltaget, minst sagt. 365 000 kronor i stället för 270 000 kr! Hutlöst. Mitt tips: Köp mattsvart färg för 30 kronor och spraya huven själv.

Chassit delas med Mazda MX-5 och det är också Mazda som tillverkar både Fiat 124 och MX-5 i sin fabrik i Hiroshima. Men kalla det inte ”badge engineering” och rynka på näsan åt det. Det här är ett riktigt smart samarbete. Fiatchefen Sergio Marchionne har länge sagt att biltillverkarna slösar bort miljarder kronor på att sitta i sina egna fabriker och utveckla egna bilar och drivlinor. Med företagets nya roadster, Fiat 124 Spider, visar han att han lever som han lär. Bilen delar bottenplattan med Mazda MX-5. Men det är inget snikprojekt. Karossen är helt egen, inte en plåtbit är gemensam med Mazda MX-5. Motorn är dessutom Fiats egen. Det enda som uppenbart lyser Mazda över anrättningen är instrumentpanelen.

Jag tror att både Mazda och Fiat – och kunderna – är vinnare på det här projektet. Fiat för att det är det företag som satsar minst på forskning och utveckling. De behöver en partner att dela utvecklingskostnaderna med. Mazda får också hjälp med sin investering och får dessutom upp tillverkningsvolymen, vilket sänker styckkostnaden för varje tillverkad bil. Bilarna är så olika att jag inbillar mig att man ökar intresset för segmentet genom att det finns två modeller på marknaden i stället för en.

Fiats talesmän vill inte tala om när och hur de kom in i projektet men allt talar för att de kom in relativt sent, när grunderna för Mazda MX-5 i princip var klara. Men de kom i alla fall i tid för att ge Fiat 124 en egen karaktär. Fiat 124 Spider är lite större än Mazda MX-5 och den känns också som en större bil på vägen. En orsak är styrningen – Fiat har programmerat om elservon för att vara mindre direkt. Även stötdämpare och fjädrar har fått en Fiat-touch. Men framför allt är det med designen som Fiat har lyckats skapa en italienare.

Med nya 124 Spider plockar man upp arvet från den framgångsrika 124 Spider som debuterade 1966. Generna går bland annat igen i den utsträcka motorhuven med de två bulorna på motorhuven som kännetecknade de sista årsmodellerna av ”gamla” Fiat 124. Bilen är strikt tvåsitsig, betydligt mer en busig roadster än originalet från 60-talet. Men Fiat siktar trots det mot en ganska bred målgrupp, och hoppas sälja både till äldre, välbeställda par som blivit av med barnen och till yngre som fortfarande inte hunnit bilda familj. Om jag vore i de sistnämndas kläder skulle jag inte upphöra med preventivmedel i brådrasket. Njut av Fiat 124 så länge som möjligt. Styrningen är kanon, fjädringskomforten suverän och framför allt kan ni från sittbrunnen njuta av motorhuvens berg och dalar.

Enkelheten i framförandet är exemplarisk. Bra runtomsikt, växlarna går i med ett klick-klack, och börjar det droppa är det en snabb affär att fälla på taket. Manuellt, enhands-manövrerat och sekundsnabbt. Framför allt finns det ingen elmotor som kan börja ställa till problem. Det enda som irriterar mig är kupéstorleken. Av någon anledning är benutrymmet på passagerarsidan påtagligt begränsat. Är man över 1,8 meter lång sitter man definitivt inte med sträckta ben, och på längre turer så kanske man skulle vilja luta ryggstödet bakåt snarare än framåt. Men förarsidan är inte lika begränsad. Slutbetyg: Tummen upp!

Fiat 124 Spider

Pris

Cirka 270 000 kronor, Lounge 290 000 kr (Abarth 124 Spider 365 000 kronor). Säljstart i augusti, första kundleverans september.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 9,8:1. Borrning/slag 72,0/84,0 mm, cylindervolym 1 368 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 240 Nm vid 2 250 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 9,4 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 195/50 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 231, längd 405, bredd 174, höjd 123, spårvidd f/b 150/150. Markfrigång i.u. Tjänstevikt ca 1 120, maxlast 195, max släpvagnsvikt i.u. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 140 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 7,5 s, toppfart 215 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,85 l/mil, landsväg 0,51 l/mil, blandad körning 0,64 l/mil. CO2 148 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 8 år.

 

Skatt

1 174 kronor per år.

Rivaler

BMW Z4 sDrive 18i

Det finns inga direkta konkurrenter till Mazda/Fiat 124. Det närmaste man kommer är BMW Z4, Audi TT och Mercedes SLK, men de är rejält mycket dyrare.

Pris: 365 000 kronor.

Mazda MX-5 2,0

Kusinen är med tvåliters sugmotor betydligt billigare, 239 900 kronor. Då är ändå skinnklädsel och navigation standard.

Pris: 239 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!