Foto: Alessandro Altavilla

Provkörning av Fiat 500e Cabrio

Ett musikstycke från filmen Amarcord, regisserad av Federico Fellini 1973, ljuder plötsligt på parkeringen utanför Fiats designstudio i Turin. Ljudet kommer från den Nuovo Fiat Cinquecento, som italienarna säger om nya Fiat 500 – elbilen för det vackra folket. För Fiat var det självklart att inte bara skapa ett ljud utan ljuv musik.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

EU tycker att tysta elbilar behöver få ett eget ljud i låga farter vilket har tvingat tillverkarna av elbilar satsa stora belopp på att skapa sitt eget karakteristiska ljud. Jag minns hur Volkswagen engagerade en känd tysk-ungersk kompositör för sitt ljud till ID.3. Ingenjörerna i Turin skruvade på sig lite över uppgiften att "skapa ett oljud". Det gick emot deras italienska själ och lösningen hittade de i Federico Fellinis film Amarcord från 1973. Stycket är komponerat av Nino Rota som också gjort filmmusik till filmer som "Det ljuva livet" och "Gudfadern".

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!