Fiat 500X säljs, som här, i stadsorienterat utförande och i mer terrängvänligt Cross-trim.

Provkörning av Fiat 500X 1,4 Multiair

Inte en ulv i fårakläder men väl en Jeep i Fiat-kostym, Fiat 500X är ett barn av det nya äktenskapet mellan Fiat och Chrysler men också en produkt av två trender. 500X sägs vara bilen som ska ta modevärlden ut i skogen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I Fiat 500X förenas de senaste årens två hetaste biltrender. Nylanseringen av 500-modellen har blivit en succé för den italienska jätten och X-modellen är en fortsättning på mjölkningen av 500-succén som inleddes med 500L, 500L Trekking och 500L Living – bilar som bortsett från vissa designelement och namn inte har någonting med originalbilen från 1950-talet att göra. Med 500X tar 500-kulten steget in i suv-segmentet.

Eftersom vanliga Fiat 500 är en genuint osympatisk bil att köra tackar vi för att 500X i stället delar plattform och teknik med Jeep Renegade som provkördes av Jonas Borglund i TV nr 21/2014.

Syskonbilarna Renegade och 500X är de första produkterna av det nya Fiat-Chrysler. Aldrig tidigare har både en Jeep och en Fiat tillverkats i samma fabrik. Jeep Renegade och Fiat 500X börjar sina liv jämsides i Fiats SATA-fabrik som finns i Melfi i södra Italien.

Erik Wedberg frågar sig om det här är den bästa Fiaten han har kört.

Efter att chefen för Fiat-märket, mannen med det italienska håret, det italienska smajlet, den italienska svadan och inte minst det extremitalienska namnet Gianluca Italia, har hållit sitt öppningsanförande släpps vi ut på vägarna i en Fiat 500X 1,4 Multiair. Bilen har sexväxlad manuell låda och framhjulsdrift. Så här kommer den absoluta merparten av alla 500X att se ut. Priserna är ännu inte fastställda men väntas börja kring 170 000 kronor.

1,4 Multiair är en bensinmotor med 140 hästkrafter som fungerar väldigt bra i kombination med framhjulsdrift och den manuella lådan. Kopplingen och växelspaken löper lätt och motorn känns stark även om det inte finns någon spets. Jag hade väntat mig suvliknande köregenskaper men 500X överraskar med en sportig nerv i chassit och fjädringen är väl avvägd mellan sport och komfort. Dessutom sitter jag väldigt bra – lågt och med möjlighet att dra ratten nära kroppen. Styrningen är direkt men kunde förmedla mer vägkänsla. Den knubbiga ratten är för övrigt svår att vänja sig vid, runt kvart-i-tre-greppet är det nästan som att försöka greppa en tjock bok.

500X är Fiats svar på den ökade efterfrågan på små suvar. Undertill finns Jeep-DNA.

Invändigt understryks 500-DNA:t med en instrumentpanel som kan lackas i bilens exteriörfärg, men det känns mest påklistrat och kvalitetskänslan är inte mer än godkänd. Mest stör den fula digitala displayen mellan de två mätartavlorna. Skärmen är lågupplöst och visar av någon anledning yttertemperaturen på tre ställen samtidigt.

Alla framhjulsdrivna 500X fås i Pop, Popstar eller Lounge-utförande och det betyder att de inte ser så terrängmässiga ut. Fyrhjulsdrivna versioner heter Cross eller Cross+ och har terrängmässiga detaljer som grövre stötfångare och hasplåtar i plast. Därmed ska även Fiat-köpare kunna ge sken av att ha sladdat in i stan direkt från årets ripjakt.

500X kan fås med en lång radda drivlinor, nästan lika många som Jeep Renegade. Det innebär bland annat att den blir första Fiaten att kunna fås med nioväxlad automatlåda. Fiat tror att 500X-köparna är mindre terrängintresserade än Jeep-köparna och det går därför inte att få 500X i ett utförande motsvarande Renegade Trailhawk som har högre markfrigång, lågväxel och låsbar diff på bakaxeln.

Sluttande baklucka stjäl lastutrymme.

Fiat 500X kommer att gå en tuff match i Sverige mot Jeep Renegade. De små suvarna delar det mesta men amerikanen har den stora fördelen att ha ett namn som fortfarande har en viss tyngd på den svenska marknaden, och ett roligare utseende. Det vore synd om den skulle förlora matchen bara på grund av det, bättre än så här var det länge sedan en Fiat var.

Fiat 500X 1,4 Multiair

Pris

Ej fastställt. Cirka 170 000 kronor, säljs nu, första kundleverans april 2015.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 1 överliggande kamaxel. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 72/84 mm, cylindervolym 1 368 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 230 Nm vid 1 750 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med fjäderben.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,5 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 215/60 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 257, längd 425, bredd 180, höjd 160, spårvidd f/b 155/155. Markfrigång 18. Tjänstevikt 1 395, maxlast i.u, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 48 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 350–1 000 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,8 s, toppfart 190 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,78, landsväg 0,50, blandad körning 0,60. CO2 139 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 8 år, lack 3 år.

 

Skatt

620 kronor per år.

Rivaler

Jeep Renegade 1,4 Multiair

Syskon till Fiat 500X som har tuffare framtoning. Kommer troligen att få ett lättare liv i Sverige där Jeep-märket är starkare än Fiat.

Pris: Cirka 200 000 kronor.

 

Nissan Juke DIG-T 115

Nissans aparta minisuv har blivit en försäljningssuccé i Europa men saknar helt terrängegenskaper. Finns även i vässat Nismo-utförande.

Pris: 163 990 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!