Fiat Punto TwinAir Foto: Patrik Lindgren

Provkörning av Fiat Punto TwinAir

De finns motorer som gör sitt jobb och så finns det de som berör. Personligen har jag golvats av Porsches trelitersfyra från 944 S2 och Alfa Romeos klassiska radfyra med dubbla kamaxlar. Nu lägger jag till en ny motor på min lista: TwinAir.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Redan våren 2010 besökte Teknikens Värld Fiat Powertrain Technologies och fick se den kompakta tvåcylindriga motorn på 0,9 liter med elektrohydraulisk ventilstyrning. Motorn gjorde debut i Fiat 500 följande år och vann utmärkelsen ”Engine of the year”.

När TwinAir hittade till Teknikens Världs testlag satt den i Lancia Ypsilon och det blev platt fall. Motorn gav vibrationer, buller och Sverigecykeln visade en förbrukning på hisnande 0,85 liter per mil mot angivna 0,42. En Fiat 500 med samma motor testades parallellt och kom ner i 0,65 liter per mil.

Senaste modellen med TwinAir-motor är Punto, och tack vare en större kaross är inte vibrationer eller buller något problem. Visst hörs motorns flapprande, men det står du definitivt ut med om du har det minsta motorintresse.

Bränsleförbrukningen kommer inte heller nu ner i angivna 0,42 liter per mil. Under provkörningen, som i huvudsak gick på motor- och landsväg, klockades ett snitt på 0,63 och bilens färddator visade ungefär detsamma.

Att köra TwinAir kräver tillvänjning. Motorljudet förvirrar och det är lätt hänt att jag ligger på en för låg växel. Vid 2000 varv låter det som om motorn ska dö. Växelindikatorn är en bra hjälp på traven. Turboassistansen ger en hurtig karaktär och i inget läge ”saknar” jag två cylindrar.

Modellen som sådan har alltsedan debuten 2005, under namnet Grande Punto, fått fina betyg av oss när det kommit till utseende och mysfaktor. Det är enkelt att hitta en behaglig körställning, stolarna ger bra stöd och jag har inga problem att mata många mil. Styrningen ger ingen vägkänsla men City-funktionen underlättar vid fickparkering. Materialvalen känns övertygande med undantag för de pappiga dörrsidorna.

Punto har i Teknikens Värld fallit på att inte vara bäst på någon punkt och inledningsvis även på en trist motorflora. TwinAir-motorn är kul men inte revolutionerande snål. De är bara att hoppas att de tio procent av de svenska Punto-köparna som hittills fallit för TwinAir inte blir alltför besvikna när det är dags att tanka. De kan i alla fall trösta sig med att de har en av de ­läckraste motorerna som finns att köpa i dag.

Rival

Volkswagen Polo TSI 90 Masters

Årets Bil 2010. Mer präktig än Punto men också tråkigare. Finns inte med sexväxlad låda. Håller värdet men är dyrare i inköp.

Pris: 155 900 kronor.

Fiat Punto TwinAir

Pris

139 900 kronor.

 

Motor

Bensin, 2-cyl radmotor, tvärställd, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10:1. Borrning/slag 80,5x86, cylindervolym 875 cm3. Max effekt 85 hk (62 kW) vid 5500 r/min, max vridmoment 145 Nm 2000 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram framhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring fram, fjäderben och undre triangellänkar. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,9 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram, trummor bak. Låsningsfritt system.

 

Hjul

Fälg 6 tum, däck 185/65 R15.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 251, längd 407, bredd 169, höjd 149, spårvidd f/b 147/147. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 090, maxlast 454, max släpvikt 1 000. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 275-1 030 liter.

 

Fartresurser*

Toppfart 172 km/h. Acceleration 0-100 km/h 12,7 s.

 

Bränsleförbrukning*

Stad 0,49, landsväg 0,38, blandad 0,42 l/mil. CO2 98 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada, 3 år, rostskydd 8 år.

 

Skatt

360 kronor.

 

* Tillverkarens uppgifter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!