Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Ford Fairlane Thunderbolt 1964

Bakom det hårda modellnamnet Fairlane Thunderbolt döljer sig en bil av ännu hårdare slag. Från början en NASCAR-prototyp och dragrace-specialare – nu en extremt uppskattad vinnare på Goodwood Revival med Tom Kristensen bakom ratten. Vi tar ut vinnarbilen på bana och hoppar in bakom ratten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Kraften tar liksom inte slut i Ford Fairlane Thunderbolt från 1964. Det finns hur mycket som helst av den varan, men med greppet är det värre. En dag som denna med regnfuktig asfalt och höstlöven snyggt utspridda över banbeläggningen känns grepp som något utopiskt. Icke närvarande.

Därför blir det något av ett äventyr att släppa lös runt 600 hästar och 700 newtonmeter i en drygt 50 år gammal amerikanare som väger bortom 1,5 ton. På kalla däck. Men lik förbannat sitter jag här och flinar och kan inte låta bli att fullgasattackera gång på gång på tredje växeln. Bakdäcken blir som bäst ljumna när de jazzar mot underlaget, bakvagnen lever sitt eget liv under min befallning samtidigt som den sju liter stora motorn lockar med kraft och pockar på uppmärksamheten. För det är något beroendeframkallande med big-block-motorer och det här fallet är inget undantag.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!