Min sträcka är en raksträcka. Från Belgrad i Serbien till Zagreb i Kroatien. Motorväg, motorväg och motorväg. Inte en kurva så långt ögat når. Jag vet hur ”nya” Kuga går på motorväg. Jag vet. Kursstabilt och förhållandevis tyst. Fjädringen är relativt fast och förarstolen är bra. Första dagen är det bara att kasta sig i bilen i Belgrad och köra för att hinna fram i tid. Försenat flygplan underlättar knappast och de aktiviteter Ford har arrangerat, som inte har med bilkörning att göra, hinns inte med. Ingen förlust för min del eftersom jag är här för att köra bil. Inte leka Robin Hood med pilbåge, titta på lipizzanerhästar eller besöka fortet Brod.
Vi når gränsen mot Kroatien, visar passen och kör genom ett ingenmansland en stund för att nå kroatiska gränsen, och visar pass. Kroatien är med i EU och det märks på vägarna. Hur fina som helst. Här har det pumpats in pengar. Efter en stund leds trafiken av motorvägen och alla fordon stoppas. Dokument, utbrister en bister vakt, eller polis eller vad det är. Passen kollas men inte bilens papper. Troligtvis är det människosmuggling de är ute efter.
Den bil vi kör drivs av tvålitersdiesel med sexväxlad manuell låda och fyrhjulsdrift. Den senare har uppgraderats till i-AWD som den redan heter i Mondeo. Systemet justerar kraft (på 20 millisekunder) till det hjul som behöver det mest och optimerar framkomlighet speciellt på hala vägar. Här finns också Torque Vectoring Control som lätt bromsar innerhjulen vid kurvtagning. Nytt i Kuga är också Sync 3 som är det senaste vad gäller röststyrning (på svenska) och uppkoppling av smarta telefoner. Även Active City Stop (autobroms) har setts över och fungerar nu i hastigheter upp till 50 km/h mot tidigare 30.
I övrigt har inredningen snyggats till med bland annat ny mittkonsol och nya mer användarvänliga knappar och reglage. Välkommet är rattvärme, och parkeringshjälp för den som inte kan ratta själv, och handkryckan till parkeringsbromsen är tyvärr ersatt med elektrisk dito. Den största förändringen utseendemässigt hittar vi i fronten som blivit mer Edge-inspirerad med stor grill och nya, adaptiva strålkastare som detekterar omgivande ljus och förhållanden. Ljusflödet justeras i sju olika ljusbilder beroende på hastighet, rattutslag och avstånd till framförvarande. Bakljusen och bakluckan har ny design, och kan öppnas elektriskt.
Under dag två börjar det bli kris. Måste fotografera bilen, något som knappt går på motorväg eftersom det är förbjudet att stanna. Min finska kollega Vesa har googlat ett område som verkar lovande cirka sex mil bort. Vad det egentligen är för något är svårt att se på google maps. Faktum är att vi inte fattar vad det är ens när vi kom dit. Dimman ligger tät med smala, dåliga vägar i ett vitt material som kan vara kalk eller något annat omgärdat av vatten i olika nivåer. Feta rör går kors och tvärs. Suggestivt och spökligt. Hur som helst är bilderna tagna där. Därifrån kör vi INTE motorväg utan mindre landsväg. Vi når utan mankemang Zagreb och hotellet där alla ska samlas innan hemfärd.
Vid hotellet får jag tillfälle att köra den enda motornyheten. En ny dieselmotor på 1,5 liter med 120 hästkrafter ihop med automatlåda och framhjulsdrift. Klenare än tvåliters förstås men inte så att det stör, den fungerar riktigt bra och räcker till. Fördelen är lägre pris och lägre förbrukning. Uppsnofsade Kuga står hos Fordhandlarna sent i höst och levereras i början av nästa år.
Ford Kuga 1,5 TDCi 2WD
Pris
Från 253 000 kronor, säljs nu, första kundleverans i början av januari 2017.
Motor
Diesel. Tvärställd rak 4-cyl med 1 överliggande kamaxel. 2 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16:1. Borrning/slag 73,5/88,3 mm, cylindervolym 1 499 cm3. Max effekt 120 hk (88 kW) vid 3 600 r/min, max vridmoment 270 Nm mellan 1 500-2 000 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elektrisk servo. Rattvarv 2,6. Vändcirkel 11,1 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/50 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 269, längd 453, bredd 209 (m. backspeglar), höjd 170, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 19. Tjänstevikt 1 591, maxlast 509, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 465-1 653 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 12,7 s, toppfart 173 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,48 l/mil, landsväg 0.42 l/mil, blandad körning 0,44 l/mil. CO2 115 g/km.
Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år.
Skatt
1 312 kronor per år.
Rivaler
Nissan X-Trail dCi 13
Minsta dieseln i X-Trail är 1,6 liter på 130 hästar och är framhjulsdriven (manuell låda), men går att få med AWD (och CVT-låda). Något större i formatet medan priset är mindre än för Kuga.
Pris: från 247 900 kronor.
Mazda CX-5 2,2D
2,2 liter och 150 hästkrafter i framhjulsdrivet tillstånd och handjagad växellåda. Automat kostar 35 000 extra. Bilen är snäppet större och längre än Kuga och X-Trail.
Pris: från 267 900 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.