Provkörning av Ford Mustang Shelby GT350R

Från mullrande GT-bil till högvarvig banracer. Ford har tillsammans med anrika Shelby skapat ett monster för banan. Teknikens Värld får en exklusiv provkörning.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

På uppfarten vid Arlanda Test Track 1 dansar Ford-flaggorna i vinden, temperaturen är behaglig och solen bryter igenom molntäcket och lägger sig över den kuperade banan, plötsligt avbryts den stillsamma höstmorgonen av ett högoktanigt vrål. Den 526 hästkrafter starka 5,2 liters V8 som sitter monterad i GT350R är helt ny och till skillnad från det lågvarviga mullret som brukar vara synonymt med amerikanska V8:or varvar denna till hela 8 250 r/­min.

Foto: Glenn Lindberg

Anledningen är att Ford utvecklat en V8 med ”platt” vevaxel, detta i sig är ingen nyhet i bilvärlden utan återfinns i racingvärlden och bland exotiska europeiska sportbilar, bland annat Ferrari använder sig av den typen av vevaxel. Fördelarna med detta är många, motorns vikt blir lägre samtidigt som den tillåts att varva högre.

Jag möts av ett knallgult grin, breda hjulhus och en stor frontspoiler, faktum är att hela fronten är ny. Bilen är lägre än en vanlig Mustang och har MagneRide stötdämpare monterade runt om, som justeras var sjunde millisekund, för att ge bilen minimalt med krängning och samtidigt tillåta de 305 millimeter fram respektive 315 millimeter breda Michelin Pilot Sport Cup 2-bakdäcken att bibehålla maximal kontakt med asfalten. Att klä fälgar med dessa mängder gummi är sällan skådat hos gatbilar.

Foto: Glenn Lindberg

Det som gömmer sig därunder är inte heller något som tillhör vanligheten, nämligen fälgar gjorda i kolfiber. Ford är bland de första av de stora biltillverkarna att montera kolfiberfälgar på en bil. Materialvalet tillför struktur till fälgen och håller vikten nere, enligt Ford sparar man sex kilo per hörn jämfört med en Mustang GT.

Hemmastadd i stolen, som i GT350R är en skalstol, skjuter jag försiktigt i ettan och släpper upp kopplingen. Ja, den har en manuell växellåda! Det är bevisligen inte lika snabbväxlat som en dubbelkopplingslåda, men det bidrar till en analog känsla. Ford har byggt en bil som kräver engagemang från sin förare och belönar en när det blir rätt. Arlandas testbana är trång och teknisk, efter raksträckan görs en inbromsning över ett krön som leder in i en hårnål.

Foto: Glenn Lindberg

På det första varvet använder jag mig av mina noga utvalda bromspunkter från referens-Mustangen, något som i Shelbyn innebär att jag nästintill står stilla när det är dags att styra in bilen. GT350R får sin stoppkraft från de 394 millimeter stora bromsskivorna fram och de 380 millimeter stora skivorna baktill. Skivorna omsluts av sexkolvsok fram och fyrkolvsok bak, levererade av Brembo. Bromspedalen har bra känsla, vilket ger mig möjlighet att finjustera bromstrycket.

Den sexväxlade lådan har korta och distinkta slag och kopplingens bitpunkt är precis där man vill ha den, i kombination med bilens gasrespons och linjära vridmomentskurva känns GT350R direkt förtroendeingivande. Bilen inbjuder föraren att köra den snabbt – helst jättesnabbt. Bromsa lite senare, ge mellangas vid nedväxling, styra in i kurvan och gå på gas aningen tidigare än varvet innan. Varvet efter ut ur samma hårnål smeker jag försiktigt gaspedalen med min högerfot för att de breda Sport Cup 2-bakdäcken inte ska tappa greppet, men inser snabbt att det finns mycket mekaniskt grepp att hämta, däcken är gatlegala racingdäck och genererar massvis med grepp när de blivit varma.

Foto: Glenn Lindberg

Instyrningen är väldigt direkt och genom ratten får jag information ut i fingerspetsarna som tillåter mig att placera den 1,6 ton tunga bilen precis där jag vill ha den. Att GT350R har för avsikt att ta sig runt en racingbana på så kort tid som möjligt återspeglas inte minst i utrustningen, eller rättare sagt bristen på. För att spara vikt har Ford gjort sig av med bland annat baksätet, luftkonditionering, ljudsystem och bagagerumsgolv samt matta. Detta går att beställa som tillval, men det visar att Ford gjort en helhjärtad satsning på fart snarare än komfort.

Dessvärre kommer Sveriges gator inte bli belönade med det välljud som den högvarviga V8:an bjuder på, försäljningen är i första hand begränsad till den amerikanska marknaden.

Ford Mustang Shelby GT350R

Pris

62 195 dollar (ca 519 000 kronor), säljs inte i Sverige.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder Kompression 12,0:1. ­Borrning/slag 94,0/93,0 mm, cylindervolym 5 163 cm3. Max effekt 526 hk (392 kW) vid 7 500 r/­min, max vridmoment 582 Nm vid 4 750 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

El-hydraulisk. Vändcirkel i. u.

 

Bromsar

Borrade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Kolfiber. Fälgbredd f/b 11/11,5 tum, däck f/b 305/30 R19 315/30 R19.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 272, längd 482, bredd 193, höjd 136, spårvidd f/b 161/162. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 728. Tank 61 liter. Bagagevolym (SAE-liter) 382 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 3,9 s, toppfart i. u.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 1,47 l/mil. CO2 341 g/km (EPA) Garantier: Nybil 3 år (i USA, säljs ej i Sverige) .

 

Skatt

5060 kronor per år.

Rivaler

BMW M4 GTS

Foto: Uwe Fischer

En banutrustad M4 med initialerna GTS och en Nürburgringtid på 7,28 min. Liknande effekt men dubbelt så dyr och tillverkad i begränsad upplaga.

Pris: Ca: 1 200 000 kronor.

Mercedes-AMG C 63 S

Med 510 hästkrafter är C 63 S tyskarnas svar på den amerikanska muskelbilen. Utrustad med en V8 men med skillnaden att den är försedd med dubbla turboaggregat.

Pris: 785 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr