Provkörning av Ford S-Max Business 2,0 TDCI 180 MPS AWD

Med stark diesel, fyrhjulsdrift och automatväxlande låda vill Ford S-Max locka familjerna till sig, inte minst i Business-utförande med tre sätesrader. Men det är en törstig lockelse.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

På papperet känns bilen med det absurt långa namnet Ford S-Max Business 2,0 TDCI 180 MPS AWD som en riktigt fullfjädrad typ. Utrustningslistan är lång och med både fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda så är den i alla fall rent teoretiskt en vinnare. Förvisso kommer det till ett högt pris, i skrivande stund 373 600 kronor vilket kan tyckas vara i saftigaste laget för familjen som bara vill ha en transportör.

Så vad får man för pengarna? Vi har i ­tidigare tester konstaterat att Ford har problem med sina strålkastare. Eller rättare sagt, man bygger för dåliga strålkastare i förhållande till vad konkurrenterna klarar av. Därför så känns det som att de där LED-strålkastarna som ingår i vårt välutrustade exemplar borde ha varit standard redan i Trend-utförande. Och sedan borde Ford ha utvecklat ett ännu värre alternativ. I ett vinter­mörkt Sverige behövs ljus och då är inte Ford vassaste vapnet.

I andra sätesraden har du gott om benutrymme men ryggstödet har en mysko urgröpning. Foto: @ Patrik Lindgren

Med det starkare effektuttaget på 180 hästar och 400 Nm blir S-Max trevlig att köra, utan att för den delen erbjuda några halsbrytande effektreserver. Men körbarheten är bra tillsammans med den sexväxlade dubbelkopplingslådan, det blir en vilsam upplevelse på förarplats. Dessvärre visar sig 180-hästarversionen vara törstig, precis som 150-hästarsversionen var när vi testade den i Teknikens Värld nummer 6/2016. Den svagare versionen sög i sig 0,8 l/mil längs med lands- och motorväg. Denna starkare och fyrhjulsdrivna version nöjer sig inte med det, runt 0,85 l/mil blev resultatet vid snarlik körning. Det är för mycket. Men omkörningarna behöver inte planeras lika noggrant som med 150-hästarsversionen. Och fyrhjulsdriften gör bilen riktigt stabil även på snorhala inlandsvägar.

På det stora hela känns den här bilen kompetent, bättre laddad än testbilen för ett par månader sedan. Helt klart dyrare, men på något sätt är det så här en S-Max borde vara från början. Fyrhjulsdriven automat med vettig effekt och massor av utrustning verkar vara modellen.

Ford S-Max Business 2,0 TDCI 180 MPS AWD

Pris

373 600 kronor, säljs nu. Motor: Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. 1 997 cm3, 180 hk (132 kW) vid 3 750 r/­min, 400 Nm mellan 2 000-3 250 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 483, bredd 192, tjänstevikt 1 849, maxlast 766, tankvolym 70 liter.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/50 R18. Provbilen utrustad med nordiska dubbfria vinterdäck 235/55 R17.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,5 s, toppfart 208 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,61, landsväg 0,49, blandad körning 0,54. CO2 139 g/km.

 

Skatt

3 084 kronor per år.

Rival

Volkswagen Touran GT 2,0 TDI DSG

Med 190-hästarsmotor och DSG en rak konkurrent till S-Max, men inte lika välutrustad. Dock är funktionerna mer fulländade i Volkswagen Touran, såsom strålkastare exempelvis.

Pris: 328 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!