Foto: Patrik Lindgren

Provkörning av Ford Transit Custom Plug-In Hybrid

Ford släpper den första laddhybriden i segmentet av transportbilar som klarar att lasta ett ton och de gör det utan att tumma på lastförmågan

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ford satsar hårt i segmentet av transportbilar som lastar ett ton, Transit är en produkt i Fords produktportfölj som säljer bra i Europa, under andra kvartalet i år såldes det 68 800. Det finns så klart all anledning att satsa framåt eftersom vi framöver med största sannolikhet kommer att få se allt fler platser i Europa, och i övriga världen, där det kommer vara krav på låg- eller nollutsläppszoner.

Jag sitter något högre, inte bara bokstavligt utan också rent fysiskt, annars skulle det kunna vara som vilken personbil som helst. Foto: Patrik Lindgren

Ford har inte riktigt hängt med i omvandlingen men de håller på ta igen tappad­ mark och de gör det främst med sin Kuga Plug-in hybrid som kommer under början på nästa år, men även nya Explorer ska få samma teknik.

Men åter till Transit Custom. Det som skiljer laddhybriden från en konventionell Transit är mest kosmetiska skillnader på utsidan som laddluckan framtill, under strålkastaren på förarsidan. Emblemet på bakdörren visar att det här är just en laddhybrid. När jag tar plats bakom ratten så observerar­ jag bland annat körlägesknappen där jag kan välja vilket körläge jag vill använda mig av.

När man startar bilen så börjar den alltid i EV Auto läget och i det läget anpassar sig systemet efter vad som är optimalt för stunden vad gäller prestanda och effektivitet. Det finns tre andra valbara körlägen att välja mellan om situationen så kräver, EV Now är precis som det låter ett läge där enbart elmotorn får gå och det passar bra när man kommer in i till exempel lågutsläppszoner eller om man vill köra på el rent allmänt. EV Later är läget man väljer om man vill spara energi till senare då man i stället väljer att låta bensinmotorn driva bilen. EV Charge är läget då bensinmotorn inte bara driver bilen utan också laddar batteriet.

Laddluckan framtill är en annan. Laddar fullt på cirka fyra timmar i vanligt uttag. Foto: Patrik Lindgren

Laddning med vanligt eluttag hemma ger ett fulladdat batteri på ungefär fyra timmar och tjugo minuter, om laddning sker via ett typ 2 uttag tar det i stället ungefär två timmar och fyrtio minuter.

Ford Transit har möjlighet att använda sig av energiåtervinning i två steg via växel­spaksväljaren. I läge L så får du maximal bromskraftsåtervinning och det känns också när man släpper gasen då den ”motorbromsar” kraftigare. Ford påstår att bromspedalen i princip blir överflödig, jag håller inte riktigt med om det. I Drive-läget sker också en viss bromskraftsåtervinning även om den inte alls är lika påtaglig som i L-läget.

Det lilla emblemet ovanför Ford-loggan är en av få detaljer som skiljer en vanlig Transit från laddhybriden. Foto: Patrik Lindgren

Under körningen upptäcker jag att ljudnivån är rätt behaglig i kupén, Ford säger att kusinen­ Tourneo har fått ännu mer ljudisolering så personfraktaren lär vara om möjligt ännu tystare invändigt. Känslan är väldigt personbilslik och förarmiljön är logisk och enkel att ta till sig. Jag sitter något högre, inte bara bokstavligt utan också rent fysiskt, annars skulle det kunna vara som vilken personbil som helst. Ska också tilläggas att alla bilarna är lastade med 500 kilo, strax under hälften av det tillåtna 1 130 kg, och det gör att den känns stabil på vägen. Ska sanningen fram så körs den här sortens bilar väldigt sällan tomma.

Ett spännande tillval är Epower Pack som ger tillgång till energin i batteripaketet, som sitter monterat under golvet i lastutrymmet,­ för användning av olika verktyg eller belysningsutrustning.

En förarmiljö anpassad för yrkestrafik, logiskt och enkelt att ta till sig. Foto: Patrik Lindgren

I alla Transit finns ett FordPass Connect modem som standard. Däri finns funktionen­ Geofencing som är intressant för förare som rör sig i låg- eller nollutsläppszoner, när bilen kommer in i en sådan zon kopplar den automatiskt över sig till EV-läget. Det är en av många kommande funktioner och tjänster som är intressant för små företag som vill ha bättre koll på sin fordonsflotta. Allt sköts via Ford Telematics som sammanställer en mängd olika data via FordPass Pro App som kan konfigureras enligt kundens önskemål.

Ford Transit Custom Plug-In Hybrid

Pris

440 000 kronor exklusive moms, säljs nu, första kundleverans 2020.

 

Motor

Bensin-el. Tvärställd 3-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 71,9/82,0 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 126 hk (92,9 kW), max vridmoment 355 Nm. Batterityp Litiumjon, 13,6 kWh.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 1-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre länkarm. Bak stel axel med längsgående bladfjäder.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,2 meter.

 

Bromsar

Skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/65 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 293, längd 497, bredd 227, höjd 200, spårvidd f/b i. u./i. u. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 2 215, maxlast 1130, max släpvagnsvikt 2 500. Tank 54 liter. Lastvolym L/B/H 255/177/140 (VDA-liter) 6 000 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h i. u, toppfart 120 km/h.

 

Bränsleförbrukning

(WLTP): Stad i. u, landsväg i. u, blandad körning 0,31 l/mil. CO2 70 g/km. Räckvidd el 5 mil. Total räckvidd 50 mil.

 

Garantier

Nybil 5 år, rostskydd 12 år, lack 2 år. Batteri: 8 år eller 16 000 mil.

 

Skatt

360 kronor per år.

Rivaler

Opel Vivaro

Likvärdig och prisvärd lastare, dock utan hybrid-drift. Ett billigare, dieseldrivet, alternativ.

Pris: 271 200 kronor exklusive moms.

Mercedes eVito

Likvärdig lastmässigt men en renodlad el-transportbil med en räckvidd på upp till 150 km. Batteri på 41,4 kWh.

Pris: 460 200 kronor exklusive moms.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!