Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Grus-Kalles Volvo PV 544

Bilen är en ikon i rallycross-sfären. Mannen som körde den likaså. ”Grus-Kalles” PV generade 80-talets fabriksbilar från Volvo R-sport och körde även ifrån turboladdade Porschar och Volkswagen. 30 år senare kör vi – som enda tidning i världen – ikonen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det känns närmast religiöst. Denna Volvo PV som står framför mig på Pengfors Motorstadion utanför Vännäs har följt mig genom livet, så även dess föregångare, även om många aldrig noterade att Roland ”Grus-Kalle” Brändström byggde en ny bil till säsongen 1983.

Brändströms första PV var av 1959 års modell, och denna – hans andra – en 1958. En bra årgång tycker jag! (PeO Kjellström är född då, men ser betydligt äldre ut, reds anm…).

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!