Foto: Andreas Hedlund

Provkörning av Honda HR-V Sport 1,5 VTEC Turbo

Halvvägs mot pension har Hondas lilla suv plötsligt fått ny livsglädje. Med motor från Civic och tillägget Sport till modellnamnet når HR-V nu äntligen upp till sitt rättmätiga jag. Synd bara att tiden sprungit vidare.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För fyra år sedan befann jag mig i Lissabon, med syftet att ge ett första omdöme om Hondas nytillskott HR-V. Modellnamnet var återupplivat från en modell som kom på sena 1990-talet, med den gemensamma nämnaren att det även då hade handlat om en SUV i storleken under CR-V. Nu har dagens HR-V nått halvvägs genom sin planerade livscykel, och med ett gäng uppdateringar har det blivit dags för ett återbesök i förarsätet. Har irritationsmomenten åtgärdats?

Chassi och styrning är direkt, utan att för den delen kännas nervös på motorväg. Foto: Andreas Hedlund

Den här gången befinner vi oss på hemmaplan. De slingriga portugisiska bergsvägarna är bytta mot svenska grovkorniga landsvägar,­ malande mil på E4:an och ett visst mått av böljande fjällväg. Provturen på runt 140 mil går tur och retur från redaktionen i Stockholm till Storulvån i Jämtlandsfjällen. En resa så god som någon för att utvärdera bilen. Och nog har HR-V blivit bättre på flera punkter!

Störst av de uppdateringar som skett stavas­ ”Sport”. Även om Honda redan från början talade om en målgrupp av sportiga, unga människor, så var det lite si och så med den känslan när man satte sig bakom ratten. Speciellt var det bensinmotorn på 131 hästkrafter och 1,5 liter som inte hängde med. Slöare än en säl i solsken tog den effektivt död på all körglädje. Dieselmotorn var bättre, men bensinaren skulle stå för merparten av försäljningen.

Interiört knappt något nytt. Uppdaterade färgval är det mest framträdande. Foto: Andreas Hedlund

I år är tyvärr dieseln borta ur programmet,­ men i gengäld har en betydligt trevligare bensin­alternativ hittat in under huven – en turbomatad variant på 182 hästkrafter. Plötsligt har HR-V fått nytt liv. Den härligt mekaniska och kortslagiga växellådan och det följsamma chassit har fått rätt förutsättningar för att leverera en trevlig körupplevelse. Om du – mot alla odds – skulle uppskatta sävlighet­ så finns den ursprungliga 1,5-litersmotorn kvar i programmet, men det är just HR-V Sport

som bör bli storsäljaren. Rimligt snål är den också, med en snittförbrukning på 0,64 l/­mil under provkörningen.

Det står snabbt klart att Honda HR-V är en bil av den gamla skolan. På gott och ont. Den precisa och kortslagiga manuella sexväxlade växellådan har vi redan nämnt. Känslan finns där, och HR-V Sport är helt klart rolig att köra. Chassi och styrning är direkt, utan att för den delen kännas nervös på motorväg. Infotainmentsystemet är dock byggt på en version av Googles Android som redan då – alltså förra gången vi körde HR-V – kändes­ brutalt utdaterad.

Nej, det är inte senaste snitt på pekskärmar och grafik. Systemet var utdaterat redan för ett halvt decennium sedan. Foto: Andreas Hedlund

I dag är systemet lastgammalt. Det är inte bara långsamt i pekskärmsreaktionerna utan också svårt att hitta rätt i bland menyer och inställningar. Att göra ändringar under körning riskerar att medföra trafikfara. Därtill är det rent utsagt fult, och påminner om musikspelare på 1990-talet. Även displayen i instrumentklustret känns utdaterad, om än inte ett lika hopplöst fall som skärmen i mittkonsolen.

De analoga mätarna framför ratten är dock både lättlästa och snygga. Att starta bilen med en riktig nyckel är också ovanligt, men är inte nödtvunget en nackdel. Men den moderna tiden, med appar och diverse uppkopplade möjligheter, känns långt borta.

De utseendemässiga uppdateringarna, som kom redan i fjol, inkluderar en delvis ny front, med bland annat nya lampor och nytt grillparti med mindre svart. Sportversionen har även försetts med svarta aluminiumfälgar. Interiört är uppdateringarna svårare att se, och består främst av delvis nya färger.

Växelspaken är ny och inspirerad av Honda S2000. Lådan är tätstegad och distinkt. Ett av glädjeämnena i HR-V. Foto: Andreas Hedlund

Tyvärr har Honda inte heller låtit kosta på mer ljudisolering. Bilen är bullrig, inte bara av väg- och vindljud. Framför allt under tomgång hörs också motorn lite väl tydligt i kupén, och på motor- och landsväg har eventuella baksätespassagerare tydliga problem att höra vad som sägs i framsätet.

Sammantaget känns Honda HR-V äldre än de fyra år den har på nacken, men nu har den i alla fall fått motorn den förtjänar. Den är kul att köra, med bra chassi och växellåda. Synd bara att inte Honda också kunnat ge den lite mer ljudisolering och modernare digitala gränssnitt. Då hade inte tidsresan tillbaka till den gamla skolan varit lika påtaglig.

Honda HR-V Sport 1,5 VTEC Turbo

Pris

285 000 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,6:1. Borrning/slag 73,0/89,5 mm, cylindervolym 1 498 cm3 . Max effekt 182 hk (134 kW) vid 5 500 r/­min, max vridmoment 240 Nm vid 5 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. 7-stegad CVT-låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,8 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 225/50R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 261, längd 435, bredd 179, höjd 161, spårvidd f/b 154/154. Markfrigång 18. Tjänstevikt 1 349, maxlast 441, max släpvagnsvikt 1 400. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 431–1 026 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 7,8 s, toppfart 215 km/h.

 

Bränsleförbrukning

(WLTP): Stad 0,85 l/mil, landsväg 0,58 l/mil, blandad körning 0,67 l/mil. CO2 151 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

5 227 kronor per år under de tre första åren, därefter 1 240 kronor per år.

Rivaler

Hyundai Kona 1,6 T-GDi 177 hk Premium

Ett halvsteg under HR-V storleksmässigt, men även ett gäng tusenlappar billigare i inköp. Finns endast med automatlåda.

Pris: 249 900 kronor.

Skoda Karoq TSI 150

Modernare, men inte lika rolig att köra, och heller inte lika många hästkrafter. Inte lika mycket förarens val som HR-V.

Pris: 274 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!