Provkörning av Hyundai Coupé 2,7 V6 FX

Provkörning av Hyundai Coupé 2,7 V6 FX

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

De nya sportiga linjerna passar Coupén betydligt bättre än förr, tyvärr går kosmetikan endast på det yttre. Inunder skalet samma som tidigare, vilket betyder föga sportambitioner. Alltjämt mer  ”show” än ”go”.

Basfakta

Pris 

249 900 kronor. 

Motor 

Bensin. 6-cyl tvärmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxel per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,0. Borrning/slag 86,7/75,0 mm, cylindervolym 2 657 cm3. Max effekt 167 hk (123 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 245 Nm vid 4 000 r/min. 

Kraftöverföring 

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell eller 4-växlad automat.  

Fjädring/hjulställ 

Skruvfjädring med fjäderben och krängningshämmare fram och bak. Fram undre triangellänkar, bak dubbla länkarmar. 

Styrning 

Kuggstång, hydraulisk servo, 2,5 rattvarv. Vändcirkel 11,5 meter. 

Bromsar 

Skivbromsar fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system. 

Hjul 

Fälg 6,5 tum, däck 215/45 R17.  

Mått/vikt (cm/kg) 

Axelavstånd 253, längd 440, bredd 176, höjd 133, spårvidd f/b 149/149. Tjänstevikt ca 1 430, maxlast ca 310. Tank 55 liter. 

Fartresurser* 

Toppfart 218 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,5 s. 

Bränsleförbrukning/miljö* 

Stad 1,42, landsväg 0,80, blandad körning 1,03 l/mil. CO2 247 g/km. 

*Enligt tillverkaren.

 

Ännu mer show

”Allt ingår”. Signalerna är klara och tydliga vid en snabbanalys av Hyundai Coupé 2,7 V6 FX. Smärt kaross och stor motor, till ett attraktivt pris. Är det gångbara klassiska konceptet vattentätt?

Till modellåret 2007 har Hyundai Coupé begåvats med ett rejäl ansiktslyft. Fejset har modulerats om och stilen är mindre kopierad och nerskalad Ferrari 456. Ny design på stötfångare, grill, strålkastare och framskärmar ger de ”rätta” sportcoupé-signalerna. Baktill är det runda lyktor innanför klarglas som gäller. Ny form på aktern med två avgasutblås tillsammans med nysnidade fälgar samt piffigare interiör gör att Coupé upplevs lite stilig. ”Vår” bil var hämtad ur förserieproduktionen direktleverad från Korea och saknade bland annat inbyggd radioantenn – sprötet på vänster bakflygel ser 1970-talsmässigt ut.

För att ytterligare trycka på det nya har ”FX” tillkommit i modellbeteckningen, en tydlig signal på att bilen är på  slutvarvet.

Som köpare av Hyundai Coupé är man unik i sitt bilval, förra året såldes knappt 50 bilar. Jämför med sportbilen nummer ett – Porsche 911 – som sålde drygt sju gånger fler. Udda sportbil således, Hyundai.

Vi ger nymejslade Coupé drygt 200 mil, men att bilen skulle vara särskilt sportig kommer aldrig på tal. Det blir mest på parkeringar och bensinmackar som förundran, och faktiskt lite avund, kommer från folk som undrar vad det är för bil egentligen.

2,7-liters V6-motorn är en iskall typ, först efter 5 500 r/min morrar motorn som ”den ska”, men känslan saknas. Nej, bättre att lugna ner högerfoten, det mår chassit bättre av. Fulldubbade vinterdäck höjer dock nöjesfaktorn rejält på isiga grusvägar.

Stolarna lämnar mycket övrigt att önska, passar allra bäst kortvuxna. Vi övriga sitter mer på än i sätet.

Gasandet för att locka fram sportigheten hos Coupé FX avslöjar en omåttlig bränsletörst. I de värsta stunderna mätte vi upp 1,7 liter per mil. Med lättad högerdoja kom vi ner i förbrukning på 1,2–1,3 l/mil, men aldrig ner till utlovade 1,03 l/mil.

Hyundaikoncernen är mitt i ett generationsskifte, kollegan Kia ska i framtiden stå för de billigare inroparna och styret i Seoul har beslutat att Hyundai ska positioneras mer åt premiumhållet. Trots uppfräschningen av Coupé FX visar den en Hyundai av den gamla sorten, nästa Coupé behöver bli en betydligt sportigare typ för att hävda sig i konkurrensen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!