Exteriört utmärker sig Hyundai Ioniq i miljövänligt Electric-utförande genom sitt heltäckta – mer aerodynamiskt gynnsamma – frontparti. Kylluft behövs ju inte på samma sätt när ottomotor saknas och visst signalerar designen lite futurism, men inte så mycket. Och det är det som är själva grejen med nya eldrivna Ioniq, den ska inte exkludera sig som svår eller onåbar, i stället är det ”vanlig bil” som är huvudstämpeln. Men modellnamnet är både fyndigt och (el)smart.
Drivlinan använder sig av en synkronmotor på 120 hästkrafter och batteripacket levererar totalt 28 kWh och 98 Ah. Toppfarten är begränsad till 165 km/h för effektivaste energiutvinning. Accelerationen 0-100 km/h som kan avverkas på 9,9 sekunder är tillräcklig, men inte alls Tesla-explosiv. Givetvis rullar Ioniq Electric tyst även om däcksbuller och vindbrus förstärks när ljudkonkurrens från en bensinmotor fattas. Överlag ger bilen ett solitt och sammansatt intryck, reglage och infodisplayer är nyktert redovisande.
Styrningen är av den artificiella sorten men helt död är den inte, vid vårt undanmanöverprov, älgtestet, sköter sig även chassit som det ska. El-Ioniq väger i runda slängar lika mycket som hybridversionen (drygt 1,5 ton), avsaknaden av bensinmotor kompenseras av ett tyngre batteripack. Formatet halvkombi i 4,5-metersklassen är trivsamt, strax över golfklass, även om den tekniska packningen inte är ett under av genialitet. Fyra vuxna åkande får plats, inklusive deras handbagage. Tyvärr får man inte dra släpvagn eller ha taklast med el-Ioniq, vilket snarar åt användarvänligheten.
Vid provkörning mellan Stockholm och Nyköping i den tidiga vinterkylan blir vår uppmätta förbrukning mellan laddningar 2,1 kWh per mil, vilket i teorin ger en räckvidd på dryga 15 mil. Ett litiumjonbatteri ska aldrig laddas ur helt, man räknar att cirka 20 procent av krämen ska vara kvar för bästa hållbarhet. Kan du ladda på arbetstid är el-Ioniq ett attraktivt alternativ eftersom räckviddsångesten då aldrig riktigt infinner sig. Som alltid när man kör elbil blir man däremot torsk på att snålköra som en idiot, leta laddstolpar (gärna gratis sådana) och unna sig annars onödiga körrundor i stan på grund av nollutsläppen. Men trängselskatt och p-avgifter måste man ju förstås fortsatt betala.
Framstolarna är inget under av komfort men är godkända för den räckvidd el-Ioniq tillåter – längre än max 20 mil eller ett par timmar blir det ju aldrig. Instrumenteringen fortsätter på den inslagna linjen med att inte avskräcka utan i stället förmedla bara lite spjutspets. Hightech-nivån har medvetet hållits låg. Det sluttande och luftmotståndsvänliga bakpartiet gör dock att runtomsikten blir lidande och siktspringan rakt bak är riktigt dålig. Baksätet är rymligt nog för två vuxna, tre ryms i nödfall kortare sträckor.
Som tjänstebil är en elbil som Ioniq Electric klockren, uppskattat förmånsvärde på 845 kronor plus cirka två kronor per mil i elförbrukning ger givetvis låga månadskostnader, perfekt för den urbana bilpendlaren. Den som måste ha en familjekombi under sina semesterveckor bör kanske se över sin bilkalkyl och räkna in kostnaden för en stor hyrbil den berörda tiden. Under 2017 kommer flera alternativa konkurrenter men i nuläget är Ioniq Electric helt klart den mest konkurrensdugliga i sin klass.
Hyundai Ionic Electric vann nyligen det ärofyllda priset Teknikens Världs Stora Bilpris 2017. Mer om samtliga deltagande bilar och om vinnarbilen kan du läsa här.
Hyundai Ioniq Electric
Pris
371 900 kronor, säljs nu.
Motor
Elmotor effekt 120 hk (88 kW), vridmoment 295 Nm. Batterityp litiumjon, 28 kWh.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. Direktdrivande automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,6 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R16.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 270, längd 447, bredd 182, höjd 145, spårvidd f/b 156/156. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 517, maxlast 363, max släpvagnsvikt 0. Bagagevolym (VDA-liter) 350–1 410 liter.
Fartresurser
Acceleration 0–100 km/h 9,9 s, toppfart 165 km/h.
Bränsleförbrukning
Elförbrukning 1,15 kWh/mil. Räckvidd 28 mil.
Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 5 år, assistans 5 år, batteri 8 år eller 20 000 mil.
Skatt
Skattefri i fem år.
Rivaler
BMW i3 94 Ah
Med ökad batterikapactitet (27 kWh) med förlängd räckvidd räknar BMW sälja fler enbart eldrivna i3 utan REX-förlängare. Kul bil att köra!
Pris: 354 900 kronor.
Nissan Leaf 30 kWh
Finns också med kraftfullare batteripack för att stävja räckviddsångest. Sticker ut mer än Ioniq men börjar samtidigt kännas gammal. Pris: 361 590 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.