Klara drag av förra generationen Audi A6.

Provkörning av Hyundai Sonata 2,4 GLS

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

Inte dålig, men inte heller bättre än konkurrenterna. Saknar det lilla extra. Är också dyr i inköp. Hyundai är inget lågprismärke längre. Prisspannet börjar vid 200000 kronor.

Basfakta

Motor

 4-cyl tvärställd radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5. Borrning/slag 88/97 mm, cylindervolym 2359 cm3. Max effekt 161 hk (118 kW) vid 5800 r/min, max vridmoment 219 Nm vid 4250 r/min. 

 Kraftöverföring

 Framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda alt. 4-stegs automat. Hastighet vid 1000 km/h 5:ans växel: 35,8 km/h.

 Fjädring/hjulställ

 Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med övre triangelstag och nedre L-format stag. Bak multilänkaxel med dubbla tvärgående och enkelt längsgående stag.

 Styrning

 Kuggstång med servo. Vändcirkel 12,0 meter. 3,3 rattvarv.

 Bromsar

 Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

 Hjul/däck

 6,5 tum, däck 215/60 VR 16

 Mått & vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 273, längd 480, 183, höjd 148, spårvidd f/b 158/156. Tjänstevikt ca 1540, maxlast ca 490, max släpvikt 1 700. Tank 70 liter.

 Fartresurser*

 Toppfart 212 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,9 s.

 

Bränsleförbrukning*

 Stad 1,14, landsväg 0,64, blandad körning 0,83 l/mil.

 * Tillverkarens uppgifter

 

Anonym och dyr

Hyundai har slagit sig in på marknaden med - på senare tid - riktigt bra kvalitet och hyfsat låga priser. Nya Sonata bryter dock trenden rejält.

För 200000 kr kan du köpa närmare fyrtio lågprisbiljetter, tur och retur, till Bangkok, drygt 4000 Big Mac co eller bo 1500 nätter på ett halvhyfsat hotell i Stockholm.

 Du kan också köpa en ny Hyundai Sonata 2,4, då får du till och med en hundring tillbaka i växel.

 Är det billigt?

 Det ska vi försöka reda ut.

 Hyundaibilar lämnade Korea redan på 60-talet och sedan dess har 10 miljoner bilar exporterats. Koreanerna (tillsammans med Kia) är idag världens sjätte största biltillverkare.

 Inledningsvis profilerade sig företaget som ett lågprisalternativ. Det är lite si och så med det nu.

 Visst, ibland blixtrar de till. Som med populära stadsjeeparna Santa Fe och Tucson och lilla höghuset Atos. Vettigt prissatta bilar med någon form av själ dessutom.

 Men 200000 för en Sonata känns inte speciellt lågpris. Framförallt inte eftersom det är den billigaste versionen vi pratar om. Med paketet Exclusive hamnar vi på 219900 kronor. För V6-version (kommer i juni) landar prislappen på 257800 kronor.

 Vi kan nog slå fast att den som köper en Hyundai inte är speciellt bil-intresserad, utan bara vill ha ett transportmedel.

 Då smärtar det nog att ta så djupa tag i plånboken.

 För samma pengar kan du i princip komma över en lätt begagnad Audi A6 av senaste generation. Och du behöver inte känna dig omodern i den, snarare tvärtom. Nya Sonata ser ju ut som förra generationen Audi A6. 

 Det kan nu låta som att Hyundai Sonata är en allt igenom usel bil, men det är den nu inte. En provkörning på över trettio mil Autobahn säger förstås inte så mycket, men vi kan i alla fall konstatera att bilen är mycket tyst, och känns väl sammanskruvad utan slammer och skrammel.

 Invändigt är det mycket välstädat med de flesta reglage samlade på rattstångens spakar, där de ska vara. Sätena (läderstolar) är sköna att sitta i med långt ryggstöd.

 Sonata har förstås växt gentemot förra generationen. Axelavståndet är 273 cm (mot 270), totallängden 480 cm (475) och lika mycket har den växt på höjden, 148 cm mot 143. Bredden är dock i stort sett densamma, med 183 cm är nya Sonata blott en cm bredare än föregångaren.

 Motormässigt inleder Hyundai stort. Instegsmodellen är en 2,4 liter stor rak fyra på 161 hk. Den gör sig bäst med femväxlad manuell låda, den fyrstegade automaten är seg.

 Nästa steg är en 3,3 liters V6 med hela 233 hk med femstegad automat.

 Mindre, snålare, motorer kommer inte förrän sent i år då en tvåliters bensin presenteras, en diesel kommer först under 2006. Då kanske Sonata (med bensinmotorn) hamnar i en prisnivå som är intressant.

 På växellådsfronten undrar man förstås varför inte Hyundai har en sexväxlad version vare sig som manuell eller automat. Det hade förmodligen gjort gott för bränsleåtgången. Företaget hävdar att Sonata 2,4 drar 0,83 liter per mil blandad körning, en siffra vi hade svårt att ta på allvar ens på motorväg.

 Utrustningsnivån är mycket hög.

 Antisladd och antispinnsystem, automatisk klimatanläggning, justerbar ratt i båda ledder (för första gången i Hyundais historia) , elmanövrerade sidorutor fram och bak, elmanövrerade ytterspeglar och 16 tum höga lättmetallfälgar. En ovanlig detalj är ett stort handtag för öppning av bakluckan - invändigt! Hjälp för kidnappade? Nej, men nytt lagkrav i USA!

 I tillvalspaketet Exclusive ingår bland annat elmanövrerad förarstol, läderklädsel, parkeringssensor bak och 17-tums lättmetallfälgar.

 Garantipaketet är bra med tre års nybilsgaranti, vagnskada och lackgaranti. Rostskyddet är sex år, elektronikgarantin nioårig.

 Om man inte lider av ett en bil ser omodern ut redan vid födseln, och är för dyr från start så visst går det att leva med Hyundai Sonata. Men hur många är det?

 Och varför ingen kombi?

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!