Provkörning av Isuzu D-Max Viking

Sedan drygt ett år tillbaka är International Motors Nordic (Subaru) ny importör av Isuzu pickups, och de storsatsar på vad de själva anser vara det rejälaste fordonet i klassen. Nya Isuzu D-Max. En arbetare som skräddarsys för olika behov – i Sverige.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det har hänt mer med 2017 års modell av Isuzu D-Max än vad första påseendet ger sken av. Visst ser man att hela fronten är ny samt baklucka och fälgar, men så mycket mer är det inte. På utsidan. Det stora har hänt under skinnet där hjärtat är nytt. 2,5-literspumpen på 163 hästkrafter är ersatt med en mindre och piggare enhet. En lyckad transplantation där den nya tickar snabbare med en hästkraft mer (164 hk) men ur 1,9 liter och variabel turbogeometri.

Stolarna är sköna men jag önskar komma ner lite lägre. Ratten är inte justerbar i längsled men i övrigt är sittpositionen bra.

Bilen är både snabbare och snålare även om vridmomentet gått ner från 400 newtonmeter till 360. Accelerationen har kapats både med tom och fullastad bil och så även förbrukningen där den nya snittar på 0,7 liter milen mot 0,73 för den gamla spisen med manuell växellåda. Växellådorna är för övrigt också nya där automaten nu är sexstegad och har sänkt snittförbrukningen till 0,78 mot tidigare 0,84 liter milen. Den nya motorn är klassad i Euro 6b men behöver inte fördyrande AdBlue för att klara uppgiften. Ny takdesign har också gjort luftflödet mer gynnsamt för förbrukningen.

Inuti på förarplats märks ny instrumentgrupp och mittkonsol, mer information och full infotainment (i de dyrare utrustningsnivåerna) som Apple Carplay och Android Auto. D-Max finns i tre hyttvarianter, Single Cab, Extended Cab och Double Cab för en, tre eller fyra medpassagerare. Lastlängd 231, 180 och 155 centimeter för respektive variant. Sedan finns olika grader av utrustningsnivå för de olika varianterna. Bilarna skeppas från fabriken i Samut Prakan-provinsen i Thailand till Vallhamn norr om Göteborg där de också utrustas efter tycke, smak och behov med allt från kåpor till flakinredning med värmeisolering för jakthundar och allt annat man kan välja. En fördel jämfört med flera konkurrenter.

Isuzu D-Max har blivit en bättre arbetsbil i smått och stort.

Till- om- och påbyggnad görs av Bilbyggarna AB och all utrustning de monterar har tre års garanti/10 000 mil. Själva bilen har fem års eller 10 000 mil fabriksgaranti och rostskyddet (som också görs i Sverige) är tolv år. D-Max säljs i tio olika varianter där den mer exklusiva dubbelhytten heter Viking och har lite mjukare fjädring som standard. Detta kan väljas till övriga också då den går lite mjukare på vägen när bilen är olastad.

Den absolut ”fetaste” varianten är AT35 som byggs om av Arctic Trucks, ett isländskt företag med filial i Norge. Med rejäla skärmbreddare och riktigt fläskiga hjul (315/70 R17) är det en bil att korsa glaciärer med, eller varför inte snödrivorna i Stockholm eftersom Vägverket tycks lagt ner snöröjningen. AT35 kostar 593 625 kronor inklusive moms (med full fabriksgaranti) medan den billigaste dubbelhytten, Select, går på 324 975 kronor. Där emellan finns fem varianter av dubbelhytten.

Jag kör fullutrustade Viking (automat som standard) från Sturup i Malmö till terrängbanan i Knutstorp. Stolarna är sköna men jag önskar komma ner lite lägre. Ratten är inte justerbar i längsled men i övrigt är sittpositionen bra. Även baksätet är rymligt med bra benutrymme. Isuzu påstår att fler ytor nu är i mjukare material. Förutom stolarna (!) är armstöden på båda sidor stoppade medan allt annat är tillverkat i hårdplast. Det ger om inte annat en bruksig känsla, som att man kan spola av den med högtryck även inuti.

Delvis förändrad inredning där det mesta är i hård plast.

På landsväg rullar D-Max Viking ganska tyst och avspänt men motorn knarrar en del mest hela tiden. Hade den varit en personbil vore det kanske störande men här känns det som det kvittar. Det är ju ändå en lastbil. Viking är dock i dyraste laget, vettigare prissatt men ändå bra utrustad är Expert som med automatlåda kostar 364 875 kronor och ligger då i samma härad som automatväxlade Nissan Navara och Mitsubishi L200.

Terrängbanan känns ganska krävande men D-Max knallar oberört runt i leran med lågväxeln och nedförsbacke-bromsen (Hill Decent) aktiverad. Inga diffspärrar behövs eftersom bromssystemet flyttar kraft till behövande hjul. Bilen är oerhört vridstyv och alla dörrar öppnas och stängs med lätthet fast höger fram- och vänster bakhjul står i luften. Jag är frestad att hålla med generalagenten när de i sin slogan påstår att Isuzu D-Max är 100 procent pickup.

Isuzu D-Max Viking

Pris

487 375 kronor, levereras nu.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 80/94,4 mm, cylindervolym 1 898 cm3. Max effekt 164 hk (120 kW) vid 3 600 r/­min, max vridmoment 360 Nm mellan 2 000-2 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, inkopplingsbar fyrhjulsdrift, lågväxel. 6-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring med dubbla triangellänkar fram. Stel axel och bladfjädrar bak.

 

Styrning

Kuggstång med variabel servo­assistans. Vändcirkel 12,2 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram, trummor bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Alufälg. Fälgbredd 7 tum, däck 255/60 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 310, längd 530, bredd 186, höjd 180, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 23,5. Tjänstevikt 2 029-2 034, maxlast 971, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 76 liter. Lastmått (l/b/h) 155/153/47.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 12,9 s, toppfart 180 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,78 l/mil. CO2 205 g/km.

 

Garantier

Nybil 5 år/10 000 mil, lack 5 år, rostskydd 12 år. Skatt: 6 004 kronor.

Rivaler

Nissan Navara Tekna 190 hk aut

Har starkare motor och sjustegad automatlåda. Tekna är den mest utrustade modellen men är ändå mer än 100 000 kronor billigare än D-Max Viking. D-Max Expert med automat ligger å andra sidan på mer konkurrenskraftiga 364 875 kronor.

Pris: 375 613 kronor.

Mitsubishi L200 Business aut

Utsågs till bästa köp när pickup-klassen möttes i Teknikens Värld. Nya D-Max fanns inte då så hur den hade stått sig vet vi inte – än. Det förhållandevis låga priset för L200 spelade förstås in i avgörandet men också att den är vettig och bra.

Pris: 354 875 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!