Fantastiskt rolig på is och skogsvägar. Jaguar F-Pace har gott om klös trots hårbollen i grillen.

Provkörning av Jaguar F-Pace 3,0L V6 D

Land Rover har vintertestat bilar i Arjeplog sedan 30 år tillbaka. När Jaguar blev inkorporerat fick de också känna på kylan. Teknikens Värld är enda svenska media på den internationella presskörningen av nya Jaguar F-Pace. En bil som kan få folk att få upp ögonen i den suvtokiga världen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En norrman, en dansk och en svensk, jag, samt ett gäng från Dubai stiger av planet. Det är myggfritt med minus 28 grader och vi forslas med bil de tio milen till hotell Silverhatten. Efter en god natts sömn är det dags för det första mötet med den nya suven från Jaguar – F-Pace.

Bilarna är maskerade med krumelurtejp i nederkant. Detta för att markera att det rör sig om förseriebilar men i ett stadie som nästan kan jämföras med en färdig produkt. De är handbyggda och några enkla korrigeringar ska till innan robotarna tar över byggandet av den färdiga produkten som ska stå hos handlarna i maj. Bilarna har inga registreringsnummer bara en kod på sidan och vi kör endast inne på det gigantiska testområdet, med i huvudsak isbanor på längden och på tvären, och runt runt. Totalt över sex mil isbanor. Men det finns även en kuperad och krokig landbana inom området och det är där min första bekantskap med F-Pace sker. Bilen är försedd med en treliters V6-diesel på 300 hästkrafter. En motor som jag tidigare stiftat bekantskap med i nya XF.

F-Pace är rymlig för alla medåkande. Bagageutrymmet är också generöst tilltaget.

Ursprunget är en V6 från PSA men som vidareutvecklats av Jaguar. En grym maskin med 700 newtonmeter i vrid. Åker först några varv med teknikern, tillika ansvarig för drivlinan som förklarar att de ville få fram en bakhjulsdriven karaktär. Därför är bilen mest bakhjulsdriven men systemet känner av hur mycket kraft som ska portioneras till framaxeln, och det matematiska sker oavbrutet där datorer och sensorer övervakar och skickar kraft till det eller de hjul som behöver. Fyra körlägen eller modes finns tillgängliga med enkla knapptryckningar. I det första läget tillåts inga som helst sladdtendenser eller hjulspinn och gasresponsen är lugn som en filbunke. Jag kallar det idiotsäkert läge. Nästa tryck gör bilen aningen mer agil och den känns mer alert och körbar med lite mer gasrespons. Läge tre tillåter ett visst mått av sladd innan antisladdsystemet griper in, gasresponsen är verkligen ”på” och fjädringen stramar upp sig. Nu pratar vi Jaguarkänsla. Naturligtvis finns ett läge där alla svångremmar och livlinor är avstängda, men det törs jag inte prova på den smala skogsvägen.

Den andra motorn som står till buds under körningen är den starkare versionen av treliters bensin V6. Den ger 380 hästkrafter och låter nästan lika fränt på fullgas som sportbilen F-Type. Med den tar vi en annan bana på isen. Långa rakor, långa kurvor, korta rakor, snäva kurvor. Dessutom avåkningszoner. Här törs man ladda på mer och jag kör igenom alla de olika lägena och känner stor skillnad mellan dem.

Inredningen påminner om den i Jaguar XE. Stor mittenskärm och breda, bekväma stolar.

Jaguar har naturligtvis kört alla konkurrenter för att bedöma hur man skulle kalibrera sitt system. Vi pratar BMW X3, Audi Q5 och Mercedes GLC och jaguarfolket anser att F-Pace är vassare. Men så kom de till Porsche Macan och då tog det stopp. Den bilen är så bra och alert på ett sätt som övriga tyskar inte riktigt når upp till och det tog ett tag innan Jaguar hade benat ut hur. Nu tycker de att F-Pace är lika bra som Macan. Svårt att säga eftersom någon Macan inte fanns på plats, men att Jaguar har lyckats väldigt bra med sitt fyrhjulsdriftsystem kan jag skriva under på. Det är både underhållande och säkert. Framför allt är F-Pace snäppet större vilket borde göra den lite sävligare i reaktionerna men den känns som en mindre och smidigare bil. Eller det som jaguarfolket vill beskriva som jaguarkänsla.

Teknikens Värld var först i Sverige att provköra dessa förseriebilar av Jaguars efterlängtade suv.

Under de sista varven på handlingbanan stänger jag av allt och kör utan antisladd. Bilen är faktiskt väldigt snäll och går att styra med gasen precis som jag vill. Inga nervösa later men det gäller att man vet vad man gör. På displayen kan man se hur kraft fördelas från bakaxeln och framåt, hur mycket och vice versa.

Dåligt med försäljningsställen i Sverige innebär att få uppe i norr får möjlighet att provköra Jaguar.

Den avgjort roligaste övningen är ­sparad till sist. En cirkel med en diameter på 300 meter. Inte jättehal eftersom det ligger snö på. Här kan man också känna skillnader mellan de olika inställningarna men i ärlighetens namn är ”allt bortkopplat” den roligaste. Med fullt bredställ varv efter varv, efter varv i hög fart och snön sprutande, så kan man inte annat än skratta högt trots att det sitter andra personer i bilen som inte känner mig.

Någon gång måste allt ha ett slut och så även körningen. Grabbarna från Dubai tycker det är kallt och mycket snö. Jag kontrar med att de har mycket sand och att det är för varmt.

Berusad på fredspipa märkte inte Jonas att Jaguaren sakta tassade sig på honom bakifrån.

Inredningen är mycket välgjord och ­liknar Jaguar XE väldigt mycket. Växelvredet till automatlådan kommer upp ur mittkonsolen när tändningen slås på och kompletteras med paddlar vid ratten. Den stora skärmen innehåller navigation, infotainment och bilens olika inställningar. Ett avancerat och egenutvecklat system som fungerar behändigt. Stolarna fram är stora, sköna med många inställningsmöjligheter precis som ratten, med värme och elektronisk inställning.

Jag hoppar in bakom mig själv och finner ett rymligt baksäte, också med värme. Flera av bilarna var utrustade med glastak som gör takhöjden lägre men som mina 179 centimeter inte led av.

Bagageutrymmet är ordentligt stort i konkurrensen och det finns egentligen bara ett frågetecken kring F-Pace, eller Jaguar överlag. Vilka ska köpa dem? Bilarna ligger i premiumsegmentet och det finns inte så många privatköpare där ute. Jaguar måste slå sig in på tjänstebilsmarknaden om de ska få fart på försäljningen – och var så säkra, de håller på att bearbeta den marknaden. De måste också skaffa fler återförsäljare framför allt i norr då den nordligaste för närvarande ligger i Stockholm.

Jaguar har lyft sig ordentligt, jag vet eftersom jag kört alla deras nya modeller. F-Type, XE, XF och nu F-Pace. Alla tillverkade i aluminium och den senare finns också med den egentillverkade fyrcylindriga 180-hästarsdieseln som fått utmärkt kritik samt en fyrcylindrig bensinmotor på 240 hästkrafter (Fordmotor) förutom de tidigare nämnda. För Sveriges del beräknas de två dieselmodellerna bli de som säljer mest.

Så, Jaguar har lyckats med F-Pace, i alla fall när det gäller körning på halt väglag. Vi ska återkomma till den i vår, när det har torkat upp, och ställa den mot de värsta konkurrenterna.

Jaguar F-Pace 3,0L V6 D 300 hk

Pris

579 900 kronor, säljs nu, första kundleverans maj 2016.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 84,0/90,0 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 300 hk (221 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 700 Nm vid 2 000r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Kuggstång med elmotordriven servo. Vändcirkel 11,9 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 255/60 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 287, längd 473, bredd 194, höjd 165, spårvidd f/b 164/165. Markfrigång 21. Tjänstevikt 1 884, maxlast 686, max släpvagnsvikt 2 400. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 650 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 5,8 s, toppfart 241 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stadskörning 0,69, landsvägskörning 0,56, blandad körning 0,60. CO2 159 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 3 år, assistans 3 år.

 

Skatt

3 606 kronor per år.

Rivaler

Porsche Macan S diesel

Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Dyrare än F-Pace och med ”bara” 258 hk. Har en syskonmodell i Audi Q5 som med samma motor kostar 138 000 kronor mindre.

Pris: 630 000 kronor.

 

Mercedes GLC 250 d 4Matic

Efterträder GLK och är snäppet större. Bara med radfyra på högst 204 hk. Överglänses av F-Pace, enligt Jaguar själva det vill säga.

Pris: 442 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!