Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Jaguar XE S

Kämpar Jaguar redan mot åldersklockan med sin lilla mellanklassare XE? Vi kör starkaste versionen 3.0 XE S och känner­ draget av de 380 hästarna. Bra eller dåligt?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det ryter till med en skön bastyngd när jag låter den tre liter stora kompressormatade bensindrivna V6-motorn varva ur under fullgas. Accelerationen är explosiv utan att bli påfrestande – snarare björnstark och konstant snabb än på gränsen till hysterisk. Med 380 hästkrafter och 450 Nm kombinerat med den åttaväxlade automatlådan från ZF finns alla möjligheter till både hastighet och effektivitet, det är inte svårt att decimera bakomvarande till en liten prick i backspegeln på motorvägs­påfarterna. Och om det här hade varit Tyskland och farten varit fri, då är känslan att Jaguar XE S utan tvivel hade levt ett liv i vänsterfilen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!