Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Jaguar XF Sportbrake 25d AWD

Jaguar förnekade att den skulle komma, men nu är den här – kombiversionen av Jaguar XF. För en lyxkombi med stor motor och saftig prislapp borde väl konkurrensen vara tämligen skral? Icke, nya XF Sportbrake stöter på motstånd från både tyskt och svenskt håll.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Efterfrågan på stora, lyxutrustade kombibilar med kraftfulla dieselmotorer skulle i dag kunna tänkas vara kraftigt begränsad och utbudet borde vara detsamma, i teorin. I verkligheten är det däremot tvärtom. Mercedes har förstås sin stora E-klass kombi med flera olika stora motorer, BMW har sin 5-serie Touring, Audi har sin A6 Avant, Volvo har sin V90 och sedan sensommaren finns även nya Jaguar XF Sportbrake. Jaguars nya kombi har till viss del namnet emot sig. Modellbeteckningen Sportbrake osar aktiv livsstil, design och trånga innerutrymmen och det är något som bilen inte kan leva upp till. XF Sportbrake är nämligen mer praktisk och rymligare än man kan tro. Hur praktisk?

Foto: Glenn Lindberg

Vi börjar provkörningen med att öppna bakluckan för att ta reda på det. På förra generationens XF Sportbrake var elbaklucka en del av standardutrustningen, nu kostar det 6 200 kronor extra och ytterligare 1 300 kronor om man vill kunna säga åt bakluckan att öppnas endast genom att vifta med foten. Med bakluckan öppen syns förstås bagageutrymmet, och det är i Sportbrake-modellen relativt rymligt. Det är framför allt långt. Nya XF Sportbrake är å ena sidan en centimeter kortare än föregående modell men har å andra sidan sex centimeter längre hjulbas.

De brittiska konstruktörerna har utnyttjat måtten väl – bagageutrymmet är djupt och sväljer mycket last. Bakom framstolarna går det att lasta upp till två meter långa föremål och räknat i lådliter ryms som mest 1 700 liter. Med den siffran övertrumfar XF Sportbrake faktiskt självaste Volvo V90 som inte rymmer mer än 1 526 lådliter som mest. Övriga konkurrenterna BMW 5-serie Touring lastar upp till 1 700 liter, Mercedes E-klass kombi 1 820 liter och gamla Audi A6 Avant som mest 1 800 liter.

Foto: Glenn Lindberg

Lastkapacitet kan förstås inte bara mätas i lådliter, på det är saliga Volvo V70 ett bra bevis. V70 tillhörde aldrig det absoluta toppskiktet räknat i lådliter men make till lättlastad kombi fick man leta efter. Tacka det breda och likformiga lastutrymmet för det. XF Sportbrake är snudd på raka motsatsen. Lastutrymmet må vara djupt, men bara i nederkant. Det går bra att ställa stora lådor och matkassar längst in men längst bak, ut mot bakluckan, blir det svårt. Bakrutans och bakluckans skarpa vinkel skär hårt in i lastutrymmet och gör det svårt att utnyttja hela utrymmet till fullo.

Nej, XF Sportbrake är inte riktigt den laståsna som siffrorna antyder. Men räkna inte bort den för det. Jaggakombin har annat att erbjuda. Ett baksäte som kan fällas i proportionerna 40/20/40 ingår i standardutrustningen och de snygga och rejäla skenor med flyttbara lastöglor som provkörningsexemplaret är utrustad med kostar bara 1 600 kronor extra att välja till. Luftfjädring med nivåreglering på bakaxeln är däremot standard.

Foto: Glenn Lindberg

Det finns ett stort utbud av motorkonfigurationer att välja mellan. Vi kör den näst starkaste dieseln som heter 25d AWD. Det är en fyrcylindrig tvålitersmotor med hela 240 hk och 500 Nm. Köp inte den. Den kostar 44 000 kronor mer än 180-hästarsversionen av samma motor och tillför inte så mycket som man skulle önska. Bottenvridet är bra men när motorn pressas blir det mest bara surrigt och tunt. Som värstingalternativ finns V6-motorer på 3,0 liter i diesel- och bensinutförande och i andra änden av skalan finns en 163-hästarsdiesel.

Jaguar XF Sportbrake kan ­extrautrustas med adaptiva stötdämpare på alla fyra hjul, men det är inget som behövs. Provkörningsbilens standardfjädring hör till de bättre i klassen med ett fast men samtidigt flexibelt och lugnt uppträdande. Det slår aldrig hårt i hjulställen, inte ens när stora gupp eller hål tas med lite för hög fart. Lägg därtill en riktigt direkt och finkänslig styrning och XF Sportbrake framstår som den kanske mest körglada storkombin som finns just nu. Katten förblir smidig, trots bredare bak.

Fakta: Jaguars kombihistoria

Lynx Eventer

… är kort. Det byggdes kombiprototyper på XJ6 Mark II och XJ40 men den mest minnesvärda är den kombi Jaguar inte byggde själva, nämligen Lynx Eventer baserad på XJS.

Jaguar X-Type Estate

En framhjulsdriven kombi med dieselmotor i Jaguars modellutbud var länge otänkbar men 2004 blev det otänkbara verklighet när X-Type Estate lanserades, kraftigt baserad på koncernkusinen Ford Mondeo. Svårsåld då, i dag nästan gratis.

Jaguar XF Sportbrake

Kombiversionen av första generationen XF lanserades hela fem år efter sedanversionen och hann bara vara i produktion under tre år. XF Sportbrake hade en lastkapacitet på 550–1 675 liter och fanns med en lång rad motorer, till och med som XFR-S med 550 hk.

Jaguar XF Sportbrake 25d AWD

Pris

Pris: 552 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 15,3:1. Borrning/slag 83,0/92,4 mm, cylindervolym 1 999 cm3. Max effekt 240 hk (177 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 500 Nm vid 1 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring fram, luftfjädring bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med undre H-länk och två tvärställda länkarmar per sida.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,6 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/45 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 296, längd 496, bredd 199, höjd 150, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 12. Tjänstevikt 1 805, maxlast 386, max släpvagnsvikt 1 855. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 565–1 700 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 6,7 s, toppfart 241 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,75 l/mil, landsväg 0,48 l/mil, blandad körning 0,58 l/mil. CO2 153 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 3 år.

 

Skatt

3 293 kronor per år.

Rivaler

BMW 530d xDrive Touring

BMW:s starkdiesel är sexcylindrig med dubbelturbo. 265 hk och 620 Nm. Prispåslaget mot 520d är hela 96 000 kronor.

Pris: 540 900 kronor.

Volvo V90 D5 AWD

Foto: Glenn Lindberg

Hisingen har faktiskt en stordiesel som kan konkurrera i sammanhanget. D5 AWD ger 235 hk och 480 Nm. V90 lastar mindre än både XF Sportbrake och 5-serie Touring.

Pris: 432 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr