Här ser vi vart Kia är på väg framöver med sitt formspråk. Ny grill, nya former och ny logga. Foto: Kia

Provkörning av Kia EV6 AWD GT Line 77,4 kWh

Vi står vid en Ionity-laddare utmed en av flera stora motorvägar nära flygplatsen i Frankfurt. Kilowattmätaren tickar snabbt upp till 190 och sen 230. Så kan också en ny elbil imponera. Vi har kört en av de allra första Kia EV6 som landat i Europa.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vi behöver ladda lite energi i vår Kia EV6, en av de första förseriebilarna som kommit till Europa, och svänger in vid ett antal laddstolpar från Ionity. Precis som tidigare provkörda syskonet Ioniq 5 har Kia EV6 ett 800-voltssystem som ska ge ­stabilare laddning och till en högre effekt. Det ska gå snabbare att ladda med 800 volt jämfört med det hittills lite mer konventionella 350-400 volt som de flesta andra elbilar använder sig av.

Med 400-voltsbilar stannar laddeffekten alltför ofta på 50-90 kW. Nu tickar effekten snabbt upp till 190 kW och när batteriet värmts upp till rätt arbetskapacitet sticker effekten upp till 230 kW och lite till. Enligt faktabladet är den maximala laddkapaciteten på Kia EV6 239 kW vid snabbladdning, likström. Vid långsamladdning används bilens ombordladdare för växelström på 10,5 kW.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!