Provkörning av Kia Niro Plug-in Hybrid

Kia Niro har redan övertygat oss med sin okonstlade och prisvärda framtoning. Nu blir köpargumenten ännu fler när den sydkoreanska golfklassaren lanseras i laddhybridutförande med lång räckvidd och lågt pris.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu finns Kia Niro Plug-in Hybrid! Den finns här i Sverige! Vi kör den! Upphetsningen är måhända inte total och landsomfattande men för många bilspekulanter har Niro i laddhybridutförande varit en bil att vänta på. För exakt ett år sedan kom Kia Niro och dess enda fel och brist var att den inte gick att ladda. Den enda Niro som har funnits fram tills nu har varit en vanlig hybrid med ett slutet elsystem, utan möjlighet till extern laddning, vilket för många har varit en deal breaker. Inte minst med tanke på att Kia inte har gjort någon hemlighet av att laddhybriden skulle komma.

I Niro PHEV får bensinmotorn hjälp av en elmotor med 60,5 hk som ger fullt acceptabla fartresurser. Foto: Glenn Lindberg

Trots det har Niro Hybrid klarat sig bra. Med en åttondeplats i försäljningsstatistiken bland miljöbilarna hittills i år ligger Niro långt före Toyota Prius och syskonet Hyundai Ioniq. Nu när laddhybridversionen av Niro kommer lär Kia inte nöja sig med någon åttondeplats, nu siktar man på att nå den absoluta toppen. Och det är absolut inte otroligt att Niro Plug-in Hybrid (PHEV) kommer att göra det. På papperet ser det här nämligen ut som ett av de bästa nybilsköpen just nu.

Till att börja med är priset lågt, till och med lägst bland laddhybriderna. Hyundai Ioniq plug-in ser ut att komma nära med sitt grundpris på 299 900 men i en liten fotnot i prislistan kan man läsa att det priset avser summan EFTER avdragen supermiljöbilspremie på 20 000 kronor. Kias prislapp på Niro PHEV säger 298 900 kronor, och det avser summan FÖRE avdragen supermiljöbilspremie. Se där, Hyundai tycker att deras laddhybrid är värd 20 000 kronor mer än Kias.

I arenagaraget vid Globen finns hela 23 ladduttag för elbilar. Dock endast schuko-kontakter. Foto: Glenn Lindberg

Drivlineupplägget i Niro PHEV liknar det i vanliga hybriden. Huvudmotorn är en bensinmotor på 1,6 liter och måttfulla 105 hk, helt utan överladdning. Med den bygger man ingen raket. I Niro Hybrid får bensinmotorn hjälp av en 42 hk stark elmotor som inte heller den är något kraftpaket. Niro Hybrid är trött, men också hyfsat snål för att vara en konventionell hybrid. Under vårt första och hittills enda test hamnade den blandade förbrukningen på 0,5 l/mil. I Niro PHEV får bensinmotorn hjälp av en starkare elmotor med 60,5 hk. Den orkar dra lasset på egen hand oftare än den svagare elmotorn och med gaspedalen i botten laddar alla 141 hk och 265 Nm på för fullt och ger fullt acceptabla fartresurser. 0-100 km/h ska gå på 10,8 sekunder, sju tiondelar snabbare än Niro Hybrid.

På Kungsgatan 23 i Stockholm har Vattenfall etablerat åtta laddplatser. Just nu slåss alla Sveriges elbolag om att ta täten i elbilsracet och etablera så många laddplatser som möjligt. När elbilarnas antal exploderar (ja, alla i elbranschen är övertygade om att den dagen kommer snart) vill inget elbolag ligga i kölvattnet. Att sälja el genom en laddstolpe tycks vara en lönsam affär, här på Kungsgatan kostar en kWh el tre kronor. Den höga kostnaden motiveras, av elbolagen, med att infrastrukturen kring en laddplats är dyr.

Utrymmet under golvet i höjd med lasttröskeln fylls av batterier. Baksätena kan endast fällas i proportionerna 40:60. Foto: Glenn Lindberg

Här på Kungsgatan 23 står vårt provkörningsexemplar av Kia Niro PHEV och laddas. Nu är det dags att åka, även om bilen helst skulle vilja stå still ytterligare 40 minuter. Laddstolpen ger bara ifrån sig 3 kW och då tar det närmare fyra timmar att ladda Niros batteripaket på 8,9 kWh fullt. Batteripaketet som ligger under bagagerumsgolvet är inte till bredden fyllt men bilens färddator räknar ändå med att det ska gå att köra drygt fem mil på el. Den av Kia uppgivna elräckvidden på maximala 58 km nås bara i extremfall. Kia nämner till exempel att räckvidden minskar till 55 km om luftkonditioneringen slås på. Bekvämlighetsfunktioner kostar räckvidd.

Från Kungsgatan segar vi oss ut från innerstaden. I den långsamma stadstrafiken behöver bensinmotorn aldrig startas utom när jag försöker backa ut från parkeringsplatsen utan att lossa parkeringsbromsen (den sitter lurigt till vänster om pedalstället). Niro PHEV klarar måttliga accelerationer enbart med elmotorn och först när gaspedalen trampas ned mer än till hälften startas bensinmotorn och hjälper till att öka takten.

Orange kabel med schuko-kontakt i ena änden är standardutrustning. Snabbladdande Typ 2-kabel kostar extra. Foto: Glenn Lindberg

Även om drivlinan är ställd i EV-läget kan bensinmotorn startas automatiskt, till skillnad från till exempel Volkswagen Golf GTE där det går att gasa fullt med elmotorn. I motsats till Golf GTE har Niro PHEV absolut inga GTI-ambitioner. Den körs bäst med lugn i sinnet. Då räcker elmotorns kraft, då slipper den trista bensinmotorn jobba, då fungerar den sexstegade dubbelkopplingslådan bäst och då blir Niro riktigt tyst och bekväm.

Den extra batterityngden (cirka 100 kg) gör att Niro PHEV upplevs som stadigare än den vanliga hybriden och eftersom bensinmotorn sällan behöver arbeta upplevs den också som tystare. Efter 39,8 kilometers körning visar färddatorn att batterikraften räcker för ytterligare sju kilometer och att det har gått åt 0,10 liter bensin per mil. Laddhybriden har plats för 103 liter mindre i bagageutrymmet än vanliga hybriden eftersom batteripaketet tar all plats under det ordinarie lastgolvet. Det är inget som kommer att märkas till vardags och Niro-ägaren kan känna sig nöjd med att bilen ändå rymmer betydligt mer än Golf GTE.

Interiören i Niro är välbyggd men något dyster. Rattvärme är standard. Foto: Glenn Lindberg

Niro-ägaren kan också glädja sig åt all utrustning. I grundutförandet Advance ingår bland annat adaptiv farthållare, eluppvärmd ratt och blåtandsuppkoppling av telefonen. För 19 900 kronor extra får man Pluspaket 1 som bland annat innehåller delläderklädsel, Apple Carplay, regnsensor och parkeringssensorer bak. För ytterligare 19 900 kronor får man Pluspaket 2 som ger läderklädsel, eluppvärmda baksäten, elstyrd förarstol, parkeringssensorer fram och nyckelfritt system med startknapp. I fullutrustat utförande kommer Niro PHEV att kosta 338 700 kronor.

I dagsläget får man tillbaka 20 000 kronor i supermiljöbilspremie men med ett eventuellt framtida bonus/malus-system blir premien större. Kia Niro PHEV ser inte bara ut att vara Sveriges billigaste laddhybrid, den kan också vara Sveriges bästa laddhybrid.

 

Fakta: Det här ger en laddning

Vid ett köp av Niro PHEV följer det med en laddkabel med schuko-kontakt i ena änden för laddning i vanliga 230-voltsuttag. För en extra slant får man en Typ 2-kabel som kan kopplas in i snabbladdande laddstolpar.

Om det kostar omkring 3 kr/kWh att ladda vid en publik laddstolpe och batteriet rymmer 8,9 kWh borde det kosta cirka 27 kronor att ladda Niro PHEV full. Men riktigt så fungerar det inte. Batteriet går aldrig att tömma helt och inte heller att ladda helt fullt, detta för att skona tekniken.

En tumregel är att cirka 80 procent av batterikapaciteten används i praktiken. Det skulle göra att det går att ladda drygt 7 kWh i Niro, vilket kostar 21 kronor. Med fulladdade batterier går det att, med lätt gasfot, köra upp till 50 km i verklig trafik.

Kia Niro Plug-in Hybrid

Pris

298 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 13,0:1. Borrning/slag 72,0/97,0 mm, cylindervolym 1 580 cm3. Max effekt 105 hk (77 kW) vid 5 700 r/­min, max vridmoment 147 Nm vid 4 000 r/­min. Elmotor 60,5 hk (44,5 kW), 170 Nm, total effekt 141 hk, 265 Nm, batterityp litiumjonpolymer, 8,9 kWh, 360 volt.

 

Kraftöverföring

Motorer fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,6 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/60 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 270, längd 436, bredd 181, höjd 154, spårvidd f/b 157/158. Markfrigång 16. Tjänstevikt 1 519, maxlast 481, max släpvagnsvikt 1 300. Tank 43 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 324-1 322 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 10,8 s, toppfart 172 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0 l/mil, landsväg 0,51 l/mil, blandad körning 0,13 l/mil. CO2 29 g/km. Elförbrukning 0,98 kWh/mil. Räckvidd 5,8 mil.

 

Garantier

Nybil 7 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 5 år.

 

Skatt

360 kronor per år.

Rivaler

Hyundai Ioniq Plug-in

Niros koncernsyskon Ioniq är drygt tio centimeter längre och har en traditionell sedanform. Längre räckvidd på el men också högre pris.

Pris: 319 900 kronor.

Volkswagen Golf GTE

Ungefär 100 000 kronor upp från Niro finns Golf GTE med en elräckvidd på 50 km och ett betydligt sportigare anslag.

Pris: 383 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!