Ny ljusgeometri och skarpare ”tigernos” märks som nyheter fram liksom skarpare veck och nya dimljus. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Provkörning av Kia Picanto 1,0 T-GDi 100 hk GT Line

Kias minsting uppdateras och växer till sig. Men inte i mått mätt. Nya tekniska funktioner hämtas från större modeller men Picanto är fortfarande liten – på gott och ont.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Kias minsta modell Picanto, lanserad 2017, uppdateras. Inte mycket att skriva hem om, ­tänker du, men i fjol var detta landets bäst säljande modell som mäter in på under fyra meter i längd. Kosmetiskt märks mer aggressiv form i fronten och på baken samt ny strålkastargeometri, mer har hänt under skalet.
Pekskärmen har nytt utförande och har växt till åtta tum och framför ratten finns en 4,2 tums färgskärm kopplad till ­färddatorn. Bilen har ett nyckellöst system med startknapp. En större nyhet är dock adderandet av säkerhetsfunktioner. Dessa känner vi från märkets större modeller men även från senaste upplagan av syskonmodellen Hyundai i10 (se provkörning i Teknikens Värld ­nummer 4/2020). Filvarning och assistans, dödavinkeln­varnare, krockvarnare, trötthetsvarnare och varning/autobroms för bakomvarande fordon när man backar hör till dessa. Funktioner som man inte är bortskämd med i denna storleksklass.

Alla dessa finesser gör körningen mer säker och komfortabel men Picanto som modell är annars inte höjden av komfort, det är ju trots allt en liten bil. I baksätet får jag med mina 178 centimeter precis plats bakom mig själv. Insteget är knöligt men det finns gott om plats för huvudet.

1 av 2 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 2: Bakljus med LED-teknik hör till nyheterna på 2021 års upplaga av Picanto. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Kort axelavstånd gör färden över ojämnheter guppig och i hög hastighet på grov asfalt letar sig såväl väg- som vindbrus in i kupén. Små ojämnheter ger vibrationer i såväl chassi som ratt. Styrningen är lite åt det styvare hållet och hjälper bilen, trots sitt kompakta format, att ligga stadigt i kurs. I stan briljerar dock bilens format. Blockerande lastbilar kan passeras med lätthet och i parkeringsrutor som andra bara kan drömma om tar man ledigt plats, speciellt med backkameran som hjälp.
Den för klassen höga motoreffekten på 100 hästkrafter passar fint och gör omkörningar inte bara möjliga utan även säkra och på motorväg är man inte förpassad till innerfilen. Kraften är tämligen linjär. Turbon ger ingen topp utan har mer en sugande karaktär. Motorn har fått förbättrad insprutning men jämför vi värdena i den gamla NEDC-cykeln ses en marginell skillnad mot tidigare. Under provkörningen låg vi på en förbrukning av 0,59 mot angivna 0,53 liter per mil men betade då av en hel del motorväg.

1 av 3: Större pekskärm med knappsats nertill är nytt invändigt. Systemet UVO Connect har uppderats och ger tillgång till onlinefunktioner samt möjlighet till att styra en del av bilens funktioner på distans. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld
2 av 3: Plats för fyra. Konstskinnklädsel med röda -sömmar i GT Line. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld
3 av 3 Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Vi kör GT-Line, den mer motorstarka och påkostade versionen. En del av ovanstående funktioner ingår dessvärre inte i den billigare Advance med 67-hästarsmotor och ett pris från på 144 900 kronor. Unikt för den är dock en ny automatlåda av robotiserad manuell typ.

I övrigt känns Picanto GT Line igen från vår duell mot Volkswagen Up GTI i Teknikens Värld nummer 19/2018 där Kia Picanto gick bet. Inte för att den på något sätt var en sämre bil, mer för att den inte levde upp till sin sportiga image. Kian var mer mogen och nykter än Folkan och ­lyckades bättre ge sken av att vara en större bil. Dit hörde uppträdande, motorkaraktär samt en interiör med för A-segmentet rejäla stolar och komplett förarmiljö. Det intrycket förstärks i och med de nya uppdateringarna. Men det handlar fortfarande om en liten bil, vilket är både plus och minus.

Rivaler

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Hyundai i10 N-Line 1,0 T-GDi 100 hk
Syskonbil med samma teknik från koncernkollegan. Instegsmodell i märkets sportiga N-Line-kollektion.
Pris: 169 900 kronor.

Foto: FCA

Abarth 595
Hela 145 hästar och sportigare framtoning men i samma prisklass. Urgammal modell. Säkerhets- och funktionsmässigt på efterkälken.
Pris: 179 900 kronor. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!