Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Lada Kalina Cross 1,6

Lada har funnits i Sverige förr men försvann i samband med det ryska förfallet. Nu kommer de tillbaka med tre glada entreprenörer i spetsen. Ska det fungera?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En gång i tiden fanns företaget Matreco som var den officiella importören av Lada-bilar till Sverige. De sålde visserligen några bilar men blev mest berömt för att anklagas vara en rysk spioncentral. Några åtal väcktes dock aldrig.

Lada, som hette Vaz i Sverige, försvann senare officiellt från Sverige men företaget Ubbo AB importerade några bilar från Lettland.

Nu har Ubbo AB övertagits av Lada Skandinavien AB och de ryska bilarna ska sättas på kartan igen.

Sedan svensken Bo Andersson, med förflutet hos General Motors, tagit över som VD för AutoVAZ i Togliatti där fabriken ligger har det hänt saker. Bland annat har en ny (tja, faceliftad då) version av Kalina tagits fram och den finns nu även i denna förhöjda Cross-version.

Mer av vikt är kanske att personalen bantats från 96 000 till 52 000 anställda och att Sverigebekante (Volvo S60, V60 och XC60) Steve Mattin anställts som chefsdesigner.

Nåväl. Lada Kalina debuterade redan 2004 och när Teknikens Värld provkörde den ville Jonas Borglund putta den över kajkanten i Värtahamnen i Stockholm…

Efter åkturen med Kalina Cross så kräver PeO att redaktionen ska kalla honom Peo den store. Foto: Glenn Lindberg

2012 visades nya Kalina upp på den internationella bilsalongen i Moskva. I mångt och mycket en facelift på den gamla bilen men tiden har inte stått stilla ens i Ryssland, och tvärtemot Jonas Borglund är jag beredd att ge den en chans.

Sett med europeiska ögon är Kalina Cross ingen världssensation, men för den ryska nationen är den det och det är därför de nu vill försöka ta sig ut i världen på allvar igen.

Nu finns säkerhetssystem värda namnet. Exempelvis antisladdsystem, fyra krockkuddar och gubevars nackskydd för de i baksätet.

Alla de tekniska förbättringarna som införts på Kalina generation 2 kommer från Renault som numera äger 65 procent av AutoVAZ. Det betyder en ryskbyggd Renault-motor i Kalina Cross när den anländer till Sverige.

Foto: Glenn Lindberg

Invändigt ser det, i alla fall i detta lyxigare exemplar, riktigt hemtrevligt ut med färginslag i stolarna och dörrinsidorna.

Men efter ett tag inser man att kvaliteten ändå är ganska låg och köparna kommer att få stå ut med gjutskägg i instrumentpanelen, krånglig ryggstödsfällning och en värmeventilationsanläggning som nog är den mest ineffektiva jag provat.

Hur den ryska motorn blir vet vi inte, men dem femväxlade manuella lådan fungerar tillfredsställande. Det gör inte styrningen som är väldigt icke-kommunikativ.

Det avgörande för Kalina, ja alla Lada-modeller, är förstås vad de kommer att kosta i Sverige.

Lada Skandinavien hoppas att de billigaste versionerna av Kalina ska kunna prissättas runt 70 000 kronor vilket ju gör den intressant för den som vill ha lite nybilskänsla till priset av en begagnad.

Och, Kalina Cross ser om inte annat hyfsat modern ut även om den inte är det. Jag skulle vilja säga att den håller samma klass som Dacia när de introducerades i Sverige. Men med högre säkerhet.

Lada Kalina Cross 1,6

Pris

Ca 100 000 kronor, säljstart förhoppningsvis mars 2015.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl rad med 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kamrem. Kompression 9,8:1. Borrning/slag 82/75,6 mm, cylindervolym 1 596 cm3. Max effekt 82 hk (60 kW) vid 5 200 r/­min, max vridmoment 122 Nm vid 2 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,4 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och trummor bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 5,5 tum, däck 195/55 R 15

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 248, längd 410, bredd 170, höjd 156, spårvidd f/b 143/142. Markfrigång 18. Tjänstevikt ca 1 160, maxlast ca 400, max släpvagnsvikt 900. Tank 43 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 355 – 670.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 12,2 s, toppfart 165 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,93, landsväg 0,55, blandad körning 0,72. CO2 175 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada ej fastställt, rostskydd 6 år.

 

Skatt

1 520 kronor per år.

Rivaler

Foto: Dacia

Dacia Sandero Stepway TCe 90 hk

Rumänskbyggd lågprisvagn som liksom Lada ägs av Renault. Generation två (2012) var ett stort steg framåt. Stort bagageutrymme.

Pris: från 115 900 kronor.

 

Hyundai i20 1,2

Nya Hyundai i20 mäter sig storleksmässigt med Kalina men har ingen skogsmulle-version. Det kanske kommer, vem vet.

Pris: 124 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!