Foto: Mikkel Thomsager & Lamborghini

Provkörning av Lamborghini Huracán LP 610-4

Lamborghini är klara med den viktigaste bilen i tillverkarens historia. Huracán ska föra arvet vidare efter Gallardo, deras mest framgångsrika modell någonsin. Och samtidigt ska den ta upp kampen med superbilvärldens gunstling, Ferrari 458 Italia.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Lamborghinis logotyp är en tjur, så vi kan lika gärna ta den vid hornen med detsamma: Lamborghini Huracán avlöser Gallardo och placerar sig precis i nivå med Ferrari 458 Italia. Lamborghini är mycket tydliga med att den största konkurrenten finns i Modena, bara 35 kilometer från hemmabasen i St Agata. Prislapparna skiljer heller inte så mycket mellan de två, Huracán kostar 1 847 221 kronor och Ferrari 458 Italia kostar 1 933 000 kronor.

Presentationen sker på Ascari Race Resort utanför Marbella i södra Spanien, en fantastisk lekplats för rika bilentusiaster, och jag kan inte vänta på att komma ut på den 5,4 kilometer långa banan med 26 kurvor.

Jag sätter ”Anima”-knappen i läget som heter ”Corsa”, lägger i ettan med ett klick på den högra växlingspaddeln, och drar iväg. Men trots att jag ger full gas sker det helt utan hjulspinn. Dels för att bilen är fyrhjulsdriven, och dels för att däckdimensionen 305/30 R20 gör sitt bästa för att ge maximalt grepp. Ut ur en kurva skickar bilen dock ut baken, och det går så fort att jag knappt hinner styra emot. Men det spelar ingen roll eftersom bilen redan är på rätt kurs och driver på med all kraft från den 610 hästar starka V10:an. I de efterföljande kurvorna tänker jag mer på att i körläge Corsa ligger mer av ansvaret på mig, och de följande tre varven går åt till att pröva gränserna i en förhållandevis levande men inte oregerlig bil.

En akter värdig ett fartyg. Det är också från det här hållet de flesta kommer se den. Foto: Mikkel Thomsager & Lamborghini

Vid nästa stint väljer jag körläget ”Sport” som ger den ro i bilen som jag förväntar mig. Här har säkerhetssystemen mer makt, på det där lätt föräldravänliga sättet som ger chauffören mer självtillit. Jag känner mig mer säker på bilens reaktioner vilket resulterar i att jag känner mig som en bättre förare och vågar köra fortare.

För sakens skull provar jag också ”Strada”, men det är lite väl mycket förmyndare när vi nu befinner oss på bana, det griper in för tidigt och låter knappt föraren använda bilen.

Anima är alltså Lamborghinis system för att välja mellan tre olika körprogram. Anima betyder själ på italienska, och Anima-knappen sitter på ratten, inte helt olikt Manettino-vredet i en Ferrari. De olika körprogrammen ändrar graden av ingripande från ESP-systemet. Dessutom ändras motorljud, gasrespons, växlingshastighet, fjädring, fyrhjulsdriftens kraftfördelning och styrningen. I bakgrunden arbetar Lamborghini Piattaforma Inerzial, systemet som räknar ut vad bilen ska göra utifrån hur den körs, och fler faktorer än de som ESP-systemet behöver är med i uträkningarna. Två av funktionerna är dock tillval, de elektromagnetiska stötdämparna och den nya variabla styrningen där utväxlingen kan ändras upp till 100 procent, från 9:1 till 17:1. Liknande system har funnits länge, men det här är första gången det används i en superbil.

Precis som Gallardo driver Huracán på alla fyra – men nu fördelas kraften snabbare mellan fram- och bakaxlarna. I grunden driver Huracán på bakhjulen och vid normal körning portioneras 30 procent till framaxlarna. Men på halt underlag kan kraften delas 50/50. Fyrhjulsdriften ger fantastiskt grepp – kanske är det därför Huracán är 0,2 s snabbare vid 0 – 100 km/h än Ferrari 458 Italia. Men greppet fram går inte obemärkt förbi – vid kraftig acceleration ut ur en kurva har den en viss tendens till understyrning.

Motorn är vidareutvecklad från Audis välkända V10-motor. Fortfarande på 5 204 cm3 men med nytt topplock och dubbelinsprutning för varje cylinder. Alltså både direkt- och indirekt insprutning. Lösningen används även av Mercedes och ger bättre dragkraft, jämnare kraftutveckling och bättre bränsleekonomi. Effekten höjs till 610 hk, Gallardo hade ”bara” 570 i sin senaste version.

”Det kan komma en tid då vi använder oss av turbo, men så länge vi kan leverera effekt utan tycker vi det ger en mer sportig körupplevelse”, förklarar Lamborghinis vd Stephan Winkelmann.

Tack vare 38 centimeter stora kolfiber­keramiska skivbromsar är Huracán minst lika imponerande på sträckan 100 – 0 km/h. 31,9 meter är 1,1 m kortare än föregångaren Gallardo.

Med Huracán introducerar Lamborghini sin dubbelkopplingslåda Doppia Frizione (LDF) som egentligen är Volkswagens-koncernens välkända 7-växlade DSG. Borta är den kritiserade halvautomatiska e-gear. Huracan finns inte med manuell växellåda, något som kanske kan irritera puritanen, men det spelar mindre roll. Växellådan är fantastisk. Tillsammans med V10-motorn som kan varvas upp till 8 250 r/min är det ett perfekt paket – inte minst ljudmässigt. Huracán har ett ylande formelljud som är aningen mer civiliserat än sina konkurrenter – inte lika basigt.

Futuristiskt så det förslår. En pilot skulle med största sannolikhet känna igen sig. Foto: Mikkel Thomsager & Lamborghini

Väl bakom ratten känns allt rätt sofistikerat med sin futuristiska design som definitivt kommer att vrida på många nackar. Trots vippskydd för startknappen och dramatiska aluminiumkontakter framstår interiören som mer ordentlig, mer genomtänkt men verkligen inte tråkig. Allt från ratt till luftutblås har en säregen kantig design som kort och gott speglar den utvändiga designen.

Lamborghini har tänkt till och flyttat de viktigaste funktionerna till ratten. Till och med blinker­spaken är nu en knapp som sitter på vänster sida av ratten. Något som kan ställa till besvär när du till exempel är på väg ut ur en rondell. Då är det lätt hänt att du blinkar åt fel håll. Det är även svårt att manövrera blinkersen utan att släppa växelpaddlarna – som för övrigt är två stora snygga aluminiumskenor bakom ratten. De påminner lite grann om två horn. Hornen vi hittills försökt greppa. Huracán är en skarp och vacker skapelse och den huvudsakliga konkurrenten har fem år på nacken. Därmed borde valet vara självklart.

Lamborghini Huracán LP 610-4

Pris

1 847 221 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 10-cyl rad V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,7:1. Borrning/slag 84,5/92,8 mm, cylindervolym 5 204 cm3. Max effekt 610 hk (449 kW) vid 8 250 r/min, max vridmoment 560 Nm vid 6 500 r/min.

 

Kraftöverföring

Mittmotor, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare. Fjäderben med dubbla triangellänkar fram och bak.

 

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel i. u meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fram fälgbredd 8,5 tum, däck 245/30 R20. Bak fälgbredd 11 tum, däck 305/30 R20.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 262, längd 446, bredd 192, höjd 117, spårvidd f/b 167/162. Markfrigång i. u. Torrvikt 1 422, maxlast i. u, max släpvagnsvikt 0. Tank 90 liter. Bagagevolym (VDA-liter) i. u liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 3,2 s, toppfart 325 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 1,78, landsväg 0,94, blandad körning 1,25. CO2 290 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år.

 

Skatt

3 820 kronor per år.

Rivaler

McLaren 650S

Foto: Patrik Lindgren

En korsning med det bästa från både MP4-12C och P1. Jonas Borglund provkörde den i förra numret av TV. Han prisade bland annat Gud för att McLaren har byggt denna bil. Med all rätt.

Pris: 2 214 000 kronor.

 

Ferrari 458 Italia

Snabb och lättkörd, men den har några år på nacken nu. Dags att abdikera från superbilstronen.

Pris: 1 933 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!