Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Provkörning av Lamborghini Miura P400S

Lamborghini Miura, superbilarnas fader. Den definierade klassen och dyrkas fortfarande av entusiaster världen över. Vi hyllar modellen på vårt sätt, genom att köra P400S så som nöden kräver – stenhårt!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det finns alltid ett före och ett efter, eller hur? Före och efter första kyssen. Före och efter första barnet. Och sedan har vi det där med före och efter 7 000 r/min i en Lamborghini Miura. Känslan, mekaniken – men framför allt ljudet. För tänk er en V12-motor med 60 grader mellan cylinderbankarna på strax under fyra liter. Extremt kortslagig. Tvärställd precis bakom ryggen på dig. Fyra stående Weber-förgasare och ett väl avstämt avgassystem.
Ryktet om att ljudet ska vara bland det häftigaste i motorvärlden är sant. För den sång som Miura lyckas prestera är inget annat än den ljuvaste musik. Vackraste motorljudet någonsin? Om det slår en ylande Ford BDA i rallyskogen, en 8,1-liters Chevy V8 i en Can-Am-racer med raka rör eller en Mercedes W125 med sin kompressormatade raka åtta på Nürburgrings Nordslinga? Det är ungefär som att tävla i musik – omöjligt att avgöra med andra ord. Så därför blir det kanske inte helt objektiva svaret – från förarplatsen i Lamborghini Miura med gaspedalen resolut tryckt i botten – ett rungande ja! Och inte nog med det. Ur de där orgelpiporna som kallas avgasrör, flödar musiken ur en bil som har de sexigaste karossformerna någonsin.

Vår ilsket gröna Lamborghini Miura tillverkades 1968 och var från början en P400 – ursprungsmodellen. Under 1969 uppdaterades den till S-utförande, men i slutet av 1980-talet blev den svårt skadad i en brand. En lång renovering hos Lamborghini i Italien följde och i dag är skicket inget annat än fantastiskt. En intressant detalj är att förste ägaren var en viss Justin de Villeneuve som var manager åt kvinnan som gav begreppet supermodell ett ansikte – Lesley ”Twiggy” Lawson. De bägge syntes ofta tillsammans med bilen i Londons absoluta nöjeselit och därför kallas bilen för the Twiggy Miura. Så det är bara att inse – detta är inget åkdon för oss vanliga dödliga.
Att närma sig en Lamborghini Miura och behålla kylan kräver träning. Man blir liksom som ett barn på nytt inför åsynen av den Bertone-signerade formen som såg dagens ljus på Genève-salongen 1966. Vem som egentligen ritade bilen? Mer om det på ett senare ställe i artikeln!

1 av 10: Miura visar hela härligheten! Tanken ligger under reservhjulet fram och den härliga motorn sitter på tvären bakom kupén. På tvären? Tacka Minin för det. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 av 10: En superbil med 205 breda framdäck hör till det förgångna, men Miura är tidlös i sin framtoning. Varje detalj är vacker. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 av 10: Det integrerade dörrhandtaget i gälarna, sidorutans skärning och bakrutejalusiet är allt Bertones verk. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 av 10: Enda skråmorna på vår Miura, strax över avgasrören. Härligt futuristiskt galler i bilens bakparti som består av nitade aluminiumpartier. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
8 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
9 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
10 av 10 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

För att öppna dörren tvingas den oinvigde att leta en stund, medan den vane nonchalant lägger handen på den nedersta av dörrens gälar och sedan trycker på den dolda knappen. Dörren glider åt sidan och öppnar upp bilens svarta inre.
Den märkliga rattvinkeln och de stående pedalerna märks direkt, Miura har rykte om sig och det är inte enbart positivt. Körställningen ska vara perfekt… för den långarmade och kortbente.

Vi glider på plats, ner i den skålade stolen och märker direkt det sköna nackstödet. En myriad av mätare stirrar elakt tillbaka under sina skinnkepsar, inte fullt lika välkomnande. Tills man förstår att det faktiskt är man själv bakom ratten som bestämmer – inte bilen.
Detaljer som näst intill blivit klyschor med tiden såsom växelspakens aluminium­kuliss och varvräknaren graderad till 10 000 r/min noteras också – superbilarnas signum. Och redan innan vi kliver in märks den där svarta hönstrappan över motorutrymmet – en detalj som växte sig stark som stylingattribut under början av 1980-talet. Lite blasé och billigt effektsökande kan tyckas, om det inte hade varit för det enkla faktum att Lamborghini Miura satte många av detaljerna på kartan. Bröt ny mark och inspirerade designers världen över. Man var, kort och gott, först. Och det sträcker sig även in under skalet, för Miura bygger på en självbärande kaross – en konstruktionslösning som racerbilen Ford GT40 då var i stort sett ensam om i mittmotorsegmentet. Men Lamborghini gick längre ändå genom att placera V12-motorn på tvären och växellådan i motorns oljesump.

Konceptet var ljusår före konkurrenterna i allmänhet och Ferrari i synnerhet. Deras svar blev 365 GTB/4, frontmotormodellen med V12-motor på fyra liter som även går under namnet Daytona. Absolut ingen dålig bil för sin tid, men innovationsmässigt brutalt omkörd. Enzo Ferrari vågade inte bygga mittmotor för gatbruk trots stora tävlingsframgångar med sådana bilar. Ferruccio Lamborghini däremot såg sin chans, tog den och presterade en av de sexigaste och mest innovativa bilar som världen skådat.

Lika imponerande är inte lågfartsegenskaperna. Den här bilen byggdes inte för att puttra bakom en foto-bil i 40 km/h – så enkelt är det. Kopplingsbenet får jobba hårt, gasreglaget är svårt att styra så att färden blir ryckfri och lådan är kärv att hantera. Men efter regn kommer solsken. I det här fallet stannar fotobilen, Miura-ägaren hoppar ur och meddelar mig vad jag redan listat ut – att förgasarna inte riktigt gillar behandlingen. Lösningen på problemet?

– Du, dra en rejäl runda och ge den vad den tål – det behöver både du och bilen.

Visst låter det för bra för att vara sant? Men det är det inte. Det enda som är för bra för att vara sant är ljudet bortom 5 000, 6 000 och 7 000 r/min.
Den där sävliga, motsträviga och svårbemästrade bilen byter skepnad lika snabbt som en politiker byter ståndpunkt i motvind. Borta är den tunga men ändå vaga styrningen, i stället bjuds en skarp och kommunikativ rattkänsla, fast särskilt självcentrerande blir den aldrig. Drömmen vore att ta bilen till samma vägar som i inledningen av öppningsscenen i filmen The Italian Job, fast då undvika väghyveln i slutet av tunneln

1 av 8: Stenhårda kontraster. Få bilar har en sådan pondus och sticker ut så mycket som Lamborghini Miura – en sanning som gäller både nu och då. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 av 8 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 av 8: De skålade läderstolarna ger god komfort, efter lite tillvänjning. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 av 8 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 av 8: Elaka småmätare på mittkonsollen är snygga men svåravlästa. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 av 8: Femväxlad låda. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 av 8: Stående pedaler med långt mellan tryckplattorna. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
8 av 8: En av de 762 tillverkade. Lugnt och stilla. Ändå så respektingivande. Tänk att Lamborghini vågade bygga en mittmotorbil 1966. Och att Ferrari inte vågade. Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Chassit, med sina dubbla tvärställda länkarmar vid alla fyra hjulen, svarar likaså genom att agera spänstigt. Bromsarna biter bra, under förutsättning att pedaltrycket är tillräckligt högt. Lamborghini Miura är en fysisk bil att köra, men den ger så mycket tillbaka.
Växellådan blir skön att hantera när vi kuggar oss upp genom tvåan, trean och fyran – all tyngd är lämnad i dikesrenen. Det som återstår av motsträvigheten är att växlingarna genom kulissen fortfarande går långsamt. För säkerhets skull dubbeltrampas kopplingen vid nedväxling och mellangas blir en hobby så god som någon. För motorn, den är i sanningen en juvel. Helt byggd i aluminium med två kedjedrivna överliggande kamaxlar per cylinderbank och en slaglängd på 62 millimeter mot cylinderdiametern på 82. Från fyra liter sägs att man lockat fram 370 hästkrafter vid 7 700 r/min, medan andra menar att den riktiga siffran ligger närmre 320. För egen del bryr jag mig inte en sekund, för bilen ger en näst intill obeskrivlig kick när den tidigare lite rassliga motorkaraktären spänner sig som en vältränad muskel och blir stenhård. Under full acceleration blir kraftutvecklingen mer och mer intensiv ju högre upp i varvtalet vi arbetar.

Samtidigt märks det att motorns svängmassa är låg, för att behålla dynamiken i kraftutvecklingen krävs snabba växlingar vilket låter lite motsägelsefullt – men det fungerar. Enda gången jag tappar en aning är vid växling till femman då spaken ska dras nedåt och mot mig i denna högerstyrda pjäs. Men när vi är uppe i dessa hastigheter så befinner vi oss redan på flygfältet Elstree Aerodrome där asfalten är guds gåva till oss och motljuset fantastiskt vackert – växlingshastigheten blir av sekundär betydelse. Jag fortsätter att mosa på samtidigt som Herr Doktor Fotograf Patrik Lindgren genomför den mest fullkomliga plåtningen genom alla tider.

1 av 3 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 av 3 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 av 3 Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

När vi flaggas av för att låta ett litet sportplan landa inser jag att körställningen inte på något sätt vållar några problem. Visst, ratten har busslutning och pedalerna pekar lite åt sidan. Både hastighetsmätaren och varvräknaren sitter skymd bakom rattkransen och mätarna i mittkonsolen har så små siffror att man slutar titta på dem – det är liksom ingen mening under färd. Yttre backspeglar saknas helt och bakåtsikten är ett skämt.

Men när vägen öppnar upp och förgasarspjällen med den – kom då inte och snacka om förarmiljön. Sikten framåt är perfekt och det räcker just nu. Komforten är klart bättre än i efterföljaren Countach – som faktiskt var ett rejält steg tillbaka med sin rörramskonstruktion. Och om jag stod i valet mellan dessa två hade det blivit Miura sju dagar i veckan. Miura är så mycket snyggare och så mycket enklare att köra så som den förtjänar. I hastigheter bortom 200 km/h blir den lätt i fronten, något som märks tydligt på flygfältet, men att lägga marschfarten på 180-190 är inga problem.
Det skulle jag vilja göra, med siktet inställt på kontinenten. Varför inte Monaco? Wow-faktorn som Miura besitter är fortfarande svårslagen och livet, efter att ha dragit motorn genom hela sitt register, kommer aldrig att bli detsamma.

Artikeln publicerades ursprungligen i Klassiska Bilar 1/2013.

Mer från Klassiska Bilar läser du här! 

3 929 kubikcentimeter av ren glädje, ren förälskelse och ren elakhet. Öppna upp härligheten och pressa över 5 000 r/min, helst bortåt 8 000. Himmelrike! Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!