Provkörning av Land Rover Defender 110 CSW

Provkörning av Land Rover Defender 110 CSW

Basfakta

Teknik

R5, 122 hk vid 4 200 r/min. Max vridmoment 300 Nm vid 1 950 r/min. Permanent fyrhjulsdrift, hög- och lågväxel, spärrbar mellandiff. 5-växlad manuell.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 463, bredd 179, höjd 208. Tjänstevikt 1 900.

Fartresurser*

Toppfart 135 km/h. Acc 0-100 km/h 18,8 s.

*tillverkarens uppgifter

Big News

2002 års modell av Land Rover Defender bjuder på en hel del nyheter. Bland annat har den fått en ny mittkonsol, elhissar fram, nya friskluftsinsläpp, centrallås samt elvärme i vindruta och framstolar. Annars är det mesta sig likt.

Numera erbjuds Defender med tre olika axelavstånd även i Sverige och modellnamnen 90, 110 och 130 syftar till deras mått i tum. Alla säljs med Land Rovers egna femcylindriga 122-hästarsdiesel. En rad olika karossvarianter finns (soft-top, hard-top, pick-up, stationsvagn) och de går alla att beställa i ett närmast oändligt antal specialversioner.

Land Rover Defender 110 County Station Wagon är niositsig med dubbla nedfällbara bänkar i bagageutrymmet. Någon komfort att tala om är det inte på någon av platserna. Bakom ratten sitter man uppklämd helt intill sidorutan fastän bilen är 179 cm bred och det skumpar och far oavsett vägunderlag.

För 260 000 kronor får man en hel del bil, nästan två ton. Förutom ovan nämnda nymodigheter ingår ett väl beprövat fyrhjulsdriftsystem med lågväxlar och spärrbar mellandifferential, ABS-bromsar, antispinn samt ett vridmoment på 300 Nm. Och sist men inte minst får man på köpet den obetalbara känslan av oövervinnlighet, äventyrslusta och längtan efter att skumpa fram över savannen.

Så när jag sparat ihop en kvarts miljon är det det bara att surra ett extra reservhjul på motorhuven, ta på sig khakishortsen och tropikhjälmen, packa ner elefantstudsaren, kompassen och en limpa Camel utan filter och ge sig av. Hur långt är det till Serengeti, sa du?

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!