Provkörning av Land Rover Defender 110 Td5 Double Cab (Tom Raider)

Provkörning av Land Rover Defender 110 Td5 Double Cab (Tom Raider)

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Motor

Rak 5-cyl diesel med 1 överliggande kamaxel och direktinsprutning. 2 ventiler per cylinder, turbo, laddluftkylare. Kompression 19,5. Borrning/slag 84,5/89 mm, volym 2 495 cm3. Max effekt 122 hk (90 kW) vid 4 200 r/min. Max vridmoment 300 Nm vid 1 950 r/min.

Kraftöverföring

Fyrhjulsdrift, 5-växlad manuell låda, hög- och lågväxlar, mekaniskt spärrbar centraldifferential, antispinnsystem.

Fjädring/hjulställ

Ram. Skruvfjädring, stela axlar och längslänkar fram och bak. Panhardstag fram, 

triangellänkar bak.

Styrning 

Snäcka och rulle, servo. Vändcirkel 12,8 meter.

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfria.

Hjul/däck

Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/85 R16.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 280, längd 460, bredd 180 höjd 200 (exkl takräcke), spårvidd fram/bak 149/149. Tjänstevikt 2 250, maxlast 800, max släpvikt 3 500 (750 med B-kort). Bränsletank 75 liter.

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 22,2 s, toppfart c:a 135 km/h. 

Bränsleförbrukning

Bl. körning (EU-norm) 1,01 liter/mil, provförbrukning 1,35 l/mil.

Skattejägaren

Med dubbelhytt passar filmstjärne-Land Rovern fint också i svensk skattedjungel.

Den som har för vana över att klaga över att dagens bilar saknar karaktär rådes att ta en sväng i en Land Rover Defender. Men en varning är på sin plats; risken för överdos är stor.

Senaste versionen är en pickup med dubbelhytt och 110-tums axelavstånd. Kupén rymmer fem men flaket gör att bilen klassas som lastbil med uppenbara skattefördelar, främst för företagaren.

Tyvärr är det inte mycket bevänt med baksätet, vuxna sitter så högt på den hårda dynan att de inte ser ut genom sidorutorna och det finns bara trepunktsbälten på två platser. Nackskydd bak finns inte över huvud taget. 

Inte heller bakom ratten är det särskilt bekvämt. Körställningen är upprätt och man sitter mycket nära dörren. 

Reglage och instrumentering är fullständigt fria från vad som brukar benämnas detaljkvalitet och materialen bär en utpräglad öststatskänsla. 

Ljudnivån är bedövande - det låter om allt; motor, hjul, fartvind. I farter över 70 km/h börjar backspeglarna skaka, i 80 km/h får huvlåset kämpa för att motorhuven inte ska flyga upp. 

Ändå trivs man. Känslan av att det är på riktigt är en stor del av hemligheten med varför så många älskar Land Rover. Den femcylindriga dieseln har ett tämligen smalt register men åstadkommer runt 2 000 varv/min en liten effektkick, vilket ger en känsla av temperament. Samtidigt är Defender den långsammaste bil vi kopplat vår mätutrustning till på mycket länge. Det två kilometer långa flygfältet var inte nog för att kolla toppfartsuppgiften på 135 km/h.

I äventyrsfilmen Tomb Raider som hade premiär i somras jagade hjältinnan Lara Croft (spelad av Angelina Jolie) skatter i en specialtillverkad Defender. Land Rover tog tillfället i akt att ge ut en egen Tomb Raider-version i begränsad upplaga. Till Sverige har tio exemplar kommit och de flesta är redan sålda, trots en prislapp på 350 000 kronor.

Att själva filmen inte gjorde någon större succé ("tråkig, händelselös, inte ett dugg spännande", Aftonbladet) minskar inte intresset för bilen. Alla tittar när jag kommer möljande längs förortsgatorna. En del med fascination, andra med avsmak.

Specialversionen är utrustad med bland annat vinsch, störtbåge, snorkel, jättetakräcke med fyra extraljus samt en rad aluminiumdetaljer både utan och innan. Sammanlagt värde av utrustningen överstiger vida de extra 100 000 kronor Tomb Raiderversionen kostar.

Jag har inte sett Tomb Raider men jag anar att den mest minnesvärda karaktären i filmen är Land Rover Defender.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!