Provkörning av Land Rover Freelander TD4-e

Provkörning av Land Rover Freelander TD4-e

Världens första suv med start/stopp-system. Ingen chockerande nyhet, men ett smart sätt att få ned förbrukningen med enkel teknik. Dessutom hos en tillverkare som behöver miljöprofilera sig.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I finanskrisens spår slår raset i försäljningen extra hårt mot törstiga bilar. Land Rover och Range Rover flyger därför inte längre ur säljhallarna. Att få en kompetent fyrhjulsdriven bil snål är svårare än med en tvåhjulsdriven. Men hos Land Rover finns viljan och en graf i en powerpointpresentation visar att mycket är på gång – i framtiden.

 I dag handlar det mer om att effektivisera redan känd teknik. Mer specifikt handlar det om att utrusta trevliga Land Rover Freelander i dieselutförande med ett start/stopp-system.

 Provkörningen av det nya systemet är förlagd till London. Eftersom byn lider av svår trafikträngsel även i innerstaden trots att trängselavgifterna är skyhöga får vi verkligen stanna och starta många gånger. Förutsatt att jag har lagt den manuella lådan i friläge och släppt upp kopplingen så tystnar motorn så snart jag stannar. 

 Funktioner som air condition och radio fungerar dock fortfarande. Skulle kraften i batteriet börja sina hoppar motorn igång automatiskt för att generera mer ström. 

 Systemet kommer från den amerikanska underleverantören Delphi men det fungerar dessvärre inte när det är kallare än fyra grader varmt, alltså inte helt optimalt för oss i kyliga Sverige. 

 Det blir grönt och jag trycker ned kopplingen. I samma tiondels sekund går startmotorn igång för att få snurr på motorn. Jag upplever ingen fördröjning utan glider iväg som om jag kört en bil utan systemet.

 Jämförd med liknande system i BMW så låter dock startmotorn betydligt mer. Ett gällt gnällande letar sig in i kupén när startmotorn arbetar. I BMW-bilarna finns inte alls detta störande ljud. 

 Tack vare detta system sparas sju centiliter diesel per mil i EU-körcykeln. Vid blandad körning vill Land Rover Freelander TD4-e, som modellen heter, ha 0,68 liter per mil. Det innebär ett utsläpp av koldioxid om 179 gram per kilometer.

 Vid stadskörning kan systemet självklart spara ännu mer. Bra om du kör mycket i storstad samtidigt som besparingen inte blir skönjbar om du kör mest landsväg, då systemet alltså inte kan eller behöver jobba.

 Systemet, som blir standard på TD4-e-bilarna från mars och framåt, innehåller också en växlingsindikator. En liten grön pil nära hastighetsmätarna visar om du ska växla upp eller ned för att köra så snålt som möjligt. En funktion som alla har nytta av. 

 Start/stopp-system får du kostnadsfritt men endast till manuellt växlad dieselmotor. Väljer du automat eller bensindrift så finns inte systemet tillgängligt.

Land Rover Freelander TD4-e

Pris

299 900 kronor.

Motor

Diesel, 4-cylindrig tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder, borrning/slag 85,0/93,0 mm, turbo. Cylindervolym 2 179 cm3, max effekt 152 hk (112 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 400 Nm vid 2 000 r/min.

Kraftöverföring

Fyrhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar fram och bak. Individuell upphängning fram och bak.

Styrning

Kuggstångsstyrning, vändcirkel 11,4 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system. Antisladdsystem.

Hjul

Fälg 6,5 tum. Däck 245/75 R16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 266, längd 450, bredd 190, höjd 174, spårvidd fram/bak 160/161. Tjänstevikt 1 845, maxlast 660, max släpvikt 2 000. Tank 68 liter.

Bränsleförbrukning/miljö

0,68 l/mil blandad körning. CO2 179 g/km.*

Fartresurser

Toppfart 181 km/h. Acceleration 0–100 km/h 11,7 s.

Skatt

4 508 kronor.

* Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!