Provkörning av Land Rover Freelander V6

Provkörning av Land Rover Freelander V6

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

V6, 2 497 cm3. 177 hk vid 6 250 r/min, 240 Nm vid 4 000 r/min. Fyrhjulsdrift. 5-stegs automatlåda. Skivbromsar fram, trumbromsar bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 438, bredd 181, höjd 176. Tjänstevikt 1 525, maxlast 535, släpvagnsvikt 2 000.

Fartresurser*

Toppfart 182 km/h, 0-100 km/h 11,1 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 1,24 l/mil.

*tillverkarens uppgifter

Tystlåten men törstig i överkant

Freelander är ett försök till en mer folklig Land Rover och ett bra sådant. Modellen är en av Europas bästsäljare i lilla terrängbilsklassen. Tufft utseende och rätt attityd, men kanske lite mjäkig under huven med 1,8-litersmotorn. 

Sedan en tid finns bot i form av en 2,5- liters V6 med 177 hk, en motor som gör det drägligare för bilen att dra hästsläp och annat och som gör motorvägskörning tystare. Maskinen har tidigare funnits i Rover 75 och känns ganska tom och orkeslös på lågvarv. Kopplad till en femstegs automatlåda behöver den mycket gaspedal för att komma till sin rätt. Lådan kan växlas manuellt, något som ofta är onödigt, men i Freelander är funktionen välkommen. Annars tar växellådan tid på sig för nedväxling och för att svara på kick down.

Provbilen har lågprofildäck på bredfälg, en onöda som förstör ljudkomforten totalt. Kolsvart inredning är en av nyheterna för året, den ska se flott ut men jag får bara dystertankar. Som i en halvgammal Opel.

Själva kvaliteten på plaster och annat verkar inte ha förbättrats. Mätartavlorna har ny layout men är knappast tydligare än tidigare. Stolarna har gjorts lite större, inte en dag för tidigt.

Andra dystra tankar får man när man tankar. Under provkörningen drog bilen i snitt 1,3 liter milen. En törstig kamel och en ganska dyr sådan - grundpriset är 260 000 kronor. Den mjäkiga 1,8:an är nog inte så mjäkig ändå, 35 000 kronor billigare och betydligt snålare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!