Provkörning av Lexus IS 250

Provkörning av Lexus IS 250

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Pris 

292 900 kr (288 200 kr)

Motor

 6-cyl längsmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12. Borrning/slag 83/77 mm, cylindervolym   2 500 cm3. Max effekt 208 hk (153 kW) vid 6 400 r/min, max vridmoment 252 Nm vid 4 800 r/min.

(4-cyl längsmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo, laddluftkylare. Kompression 15,8. Borrning/slag 86/96 mm, cylindervolym 2 231 cm3. Max effekt 177 hk (130 kW) vid 3 600 r/min, max vridmoment 400 Nm mellan 2 000 och 2 600 r/min.)

Kraftöverföring

 Bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

 Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram övre och undre triangellänkar, bak hjälpram i aluminium och fem länkarmar.

Styrning

 Kuggstång med el-servo. Vändcirkel 10,2 meter. Rattvarv 2,9.

Bromsar

 Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul/däck

 Fälg 6 tum, däck 205/55 R 16.

Mått & vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 273, längd 458, bredd 180, höjd 144, spårvidd f/b 154/155. Tjänstevikt ca 1 570 (1 585), maxlast ca 485, max släpvikt 1 500. Tank 65 liter. (Tjänstevikt ca 1 585 kg).

Fartresurser

 Toppfart 230 (215) km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,1 (8,9) s.

Bränsleförbrukning

 Stad 1,35 (0,79), landsväg 0,77 (0,54) , blandad körning 0,98 (0,63) l/mil.

 

Tyst, fin och trist

Mycket har ändrats på nya Lexus IS, både på utsidan och insidan. Men en sak förändras inte, och det är att här har BMW 3-serie sin givna motståndare.

Lexus är inte kända för att ändra sina karossformer så drastiskt, när det väl sker vill säga. Men nuvarande IS-verionen har funnits på svenska marknaden sedan 1999 och när nu en efterföljare kommer var det liksom tvunget att något skulle hända.

Karosspråket är helt annorlunda med rundare former och en betydligt högre midja, fronten är mer aggressiv och banne mig har inte sidobakrutan vid C-stolpen fått en liten BMW-knick…

Fast Lexus erkänner ju förstås inte att de utan större blygsamhet kopierat tyskarna, utan detta är ett uttryck för japansk kultur som illustrerar en snabb men svepande ändring av en riktning, eller om du så vill rörelsen av ett samurajsvärd. 

Lexus IS har vuxit på alla ledder. Inte så lite heller.

Axelavståndet är sex cm längre, totallängden hela 17,5 cm. Bredden har ökat med 7,5 cm och spårvidden med fyra respektive sex cm fram/bak.

Vi pratar med andra ord helt enkelt en större bil, som uppges vara tjugo procent starkare än förra generationen Lexus IS.

 Kilona har hållits i schack med hjälp av aluminium i motorhuv, hjulupphängningar och motor. Icke desto mindre är Lexus IS alltjämt tyngre, drygt etthundra kilo, än en jäförbar BMW 3-serie. Det är mycket…

Så är heller inte Lexus kända för att snåla på vare sig kvalitetstänkande eller standardutrustning, och sådant kostar i kilo räknat. Det räcker med att greppa dörrhandtaget till nya Lexus för att känna att det här inte är någon ordinär Toyota. Innan dess har du förstås spanat in det fina detaljarbetet på utsidan, vissa karosskarvar är så smala att de knappt märks och enligt Lexus i vissa fall inte mer än 0,35 mm breda.

Finishen fortsätter inne i bilen med LED-teknik i instrumenten, nätta små växlingspaddlar bakom ratten och träkonsol i mitten, tillverkad och polerad av samma manskap som gör Yamahas pianon.

Under den veckade motorhuven har det hänt en hel del, i dubbel bemärkelse.

Den raka, längsmonterade, sexan på 155 hk har fått ge vika och ersatts av en sexa i vinkelformation. 2,5 liter stor och 208 hk stark.

Sexan är mycket civiliserad och len, tyst som en avslutad godnattsaga. Tyvärr inte så mycket mer spännande heller, i alla fall inte kopplad till den sexväxlade automatlådan vilket var enda tillgängliga alternativet vid vår provkörning. Det tänder aldrig riktigt till i motorn och de 252 Nm som ska finnas tillgängliga lyser liksom med sin frånvaro.

Den andra stora nyheten är att Lexus för första gången erbjuds med dieselmotor. Ingen unik Lexusmaskin utan den har pappa lånat ut.

Det är Toyotas 2,2 liter stora fyra på 177 hästkrafter som tagit plats. Inte heller den imponerar på något sätt, har inte samma drag som andra moderna dieselturbo.

Lexus Is 200 har många goda sidor, men de nya motorerna hör alltså inte dit.

Det som däremot slår en är hur tyst bilen rullar, hur stadigt den ligger på vägen, och kvalitén förstås. Jag har full förståelse för de som väljer att leva med Lexus, det är ett sällsynt behagligt (bil) alternativ. Men att livet blir behagligt behöver inte betyda att det blir roligt eller spännande. Inte i det här fallet i alla fall.

IS 250 kostar 292 200 kr, IS 220d något mindre, 288 200 kr. Säljstart i november.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!