Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Maxus Euniq 5

Vill du köra eldrivet och ha plats för sju är valen ganska få, men nu har det kommit en ny utmanare från öst. Kan Maxus Euniq 5 vara något för dig?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu är det ett bra tag sedan minibussen var det självklara valet för den lite större familjen. Suvar har ersatt de flesta tidigare populära modellerna och någon elektrifiering av de falnade storlastarna har knappt skett. Men nu kan biltypen kanske åter bli aktuell när den är helt eldriven. Än så länge är utbudet ganska skralt men en av dem är kinesiska Maxus Euniq 5 som just börjat säljas i Sverige.

I utkanten av Uppsala står en grå noshörningsliknande skapelse med stora glas- och plåtpartier som får 17-tumshjulen att se avsevärt mycket mindre ut. Proportionerna må vara udda men resultatet är en rymlig kupé som fraktar upp till sju personer med packning. Ljudet när dörren slår igen är burkigt på samma sätt som hos många avsevärt mycket billigare bilar. Jag sitter helt okej i stolen som har eljustering på sidan men saknar funktioner som svankstöd. Ratten går endast att justera i höjdled, vilket kan begränsa möjligheterna till bra körposition för kortare personer. Jag mäter 176 centimeter och har gott om huvudutrymme i den luftiga kupén som även har gott om ljusinsläpp tak vare ett stort panoramaglastak som sträcker sig bak till den tredje sätesraden. Det är så pass stort att det känns som att jag har krympt några storlekar, men så är bilen drygt 480 centimeter lång, nästan 180 hög och har lika raka linjer som en Volvo 745.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!