Mazda 3 2,0 i-stop Foto: Mattias Rabe

Provkörning av Mazda 3 2,0 i-stop

När Mazda lanserar sitt första start/stopp-system vill de bräcka konkurrenterna. Tillsammans med en ny direktinsprutad motor är systemet dubbelt så snabbt och sparar samtidigt extra bränsledroppar och miljön. I alla fall om man lär sig släppa upp kopplingen vid rödljusen...

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I strålande solsken möts vi av en rad uppställda Mazda 3 på flygplatsen Berlin-Tegel. Alla bilar är utrustade med den nya direktinsprutade bensinmotorn (DISI) på 2,0 liter med i-stop, Mazdas egenutvecklade start/stopp-system.

 Vi beger oss söderut mot Potsdam, genom Berlins trafik. Ett perfekt tillfälle för att prova systemet vid rödljusen och i köerna. Efter några körda kilometer märker både jag och mitt sällskap att vi är dåliga på att lägga i neutral växel och släppa upp kopplingen vid rödljusen. Men när vi väl gör det stannar motorn och det blir tyst i bilen – i åtta sekunder. Orsaken till att stoppet endast blir åtta sekunder och inte tills dess att jag trycker ned kopplingen igen stavas sol, 25 grader och en klimatanläggning som jobbar under högvarv. Stänger vi av klimatanläggningen kan motorn hålla sig avstängd betydligt längre. 

 Nu står vi inte i några långa rödljus, men med AC-kompressorn avstängd fixar i-stop alla rödljus utan att kicka igång motorn igen. Men vem vill sitta i en bil utan klimatanläggningen igång en sådan här varm dag? När bilen väl startar igen gör den det inte helt obemärkt. Det ryster till en aning i bilen varje gång, ibland lite kraftigare.

 Dag nummer två är det 15 grader och slagregn. Med andra ord en dag då klimatanläggningen kan gå på sparlåga. På vår 13 mil långa slinga runt vackra sjöar och floden Havel kan vi, trots nästan total avsaknad av rödljus, märka en klar skillnad mot dagen innan. Stannar jag bilen, lägger i neutral växel och släpper upp kopplingen stänger motorn av sig och förblir avstängd en lägre stund – en minut och 35 sekunder som längst.

 För att i-stop ska fungera måste många parametrar uppfyllas. Dels tidigare nämnda neutral växel och uppsläppt koppling, men dessutom – bland mycket annat – måste motorn ha uppnått normal arbetstemperatur, batterierna (ett vanligt samt ett mindre batteri som används enbart under starten av motorn) vara i god kondition, bilen ska stå stilla (3 km/h eller lägre), huv och förardörr ska vara stängda och föraren bältad. 

 Säkerhet och komfort kommer före miljöbesparing, det är därför motorn bara stänger av sig under korta stunder varma sommardagar. Om klimatanläggningen i stället går ned i varv och låter kupéutrymmet bli varmt när motorn är avstängd skulle det energimässigt kosta mycket mer att kyla ned kupén igen än att låta motorn snurra på tomgångsvarv. De åtta sekunderna som jag uppmätte ett par gånger är alltså exakt avvägda vid just de tillfällena för att spara på energiåtgången så effektivt som möjligt.

 Mazda säger att nya Mazda 3 2,0 i-stop är 14 procent snålare (0,68 jämfört med 0,79 l/mil) än föregående generation med 2,0-litersmotor. I-stop ligger bakom fem procent av dessa, lägger man till nya motorn med direktinsprutning är man uppe i tio procent. Övriga fyra procent kommer från andra förändringar, exempelvis bilens lägre vikt och förbättrad aerodynamik.

 Mazda har på egen hand utvecklat sitt start/stopp-system och inte köpt in ett färdigt från exempelvis Bosch eller Delphi. Därmed blir det i det långa loppet lägre kostnader samtidigt som det är exakt anpassat för den direktinsprutade motorn. De ska också märkas i motorns startfas – när man man trycker ned kopplingen igen tar det inte mer än 0,35 sekunder för motorn att starta. Det beror på att sensorer i avstängningssystemet ställer kolvarna i optimal position samt att ena cylindern fylls med exakt rätt mängd luft. Därefter startar motorn när bränsle sprutas direkt in i förbränningsrummet samtidigt som den specialanpassade startmotorn assisterar lätt. 

 Konkurrerande system sägs kräva dubbelt så lång tid på sig för att starta motorn. En annan detalj som Mazdas ingenjörer kunnat jobba på är systemets lägsta temperatur – minus tio grader. Vissa andra system klarar inte under nollan på termometern.

 När nu i-stop lanseras i Europa är det endast ihopkopplat med bilar med manuell sexväxlad låda. I Japan finns systemet sedan 2007 och där finns det även med automatväxlade bilar. 2011 kommer Mazda med en ny generation motorer och då vill de även att i-stop ska vara tillgängligt till alla modeller. Kort och gott betyder det direktinsprutning för hela slanten. I-stop kan komma att kombineras med dieselmotorer i framtiden.

 Vad gäller den nya direktinsprutade motorn på 2,0 liter och 151 hästkrafter är den inget under av kraft, men fungerar klanderfritt. Den är tyst, vilket bilen i övrigt också är. Där har Mazda fått till det riktigt bra, i alla fall på släta tyska landsvägar.

Mazda 3 2,0 i-stop

Pris

202 900 (kombisedan), 199 900 kronor (sedan).

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 11,2. Borrning/slag 87,5/83,1 mm, cylindervolym 1 999 cm3. Max effekt 151 hk (111 kW) vid 6 200 r/min, max vridmoment 191 Nm vid 4 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Fjäderben fram, multilänkupphängning bak.

Styrning

Elservo. 2,9 rattvarv. Vändcirkel 10,9 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 205/55 R16.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 265, längd 446, bredd 176, höjd 147, spårvidd f/b 153/152. Tjänstevikt 1 345, maxlast ca 490, max släpvikt 1 000. Tank 55 liter.

Fartresurser*

Toppfart 206 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,4 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,93, landsväg 0,54, blandad körning 0,63 l/mil. CO2 159 g/km.

Skatt 1 245 kr.

* Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!