Provkörning av Mazda 3 2,0 Sport

Provkörning av Mazda 3 2,0 Sport

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Pris 

189 900 kronor.

 Motor 

4-cyl tvärmonterad radmotor, dubbla överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,1. Borrning/slag 87,5/83,1. Cylindervolym 1 999 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 6 500 r/min. Max vridmoment 187 Nm vid 4 000 r/min.

Kraftöverföring

 Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

 Skruvfjädrar fram och bak. Individuell hjulupphägning fram, multilänkaxel bak.

Styrning

 Kuggstångsstyrning med elservo.

Bromsar

 Skivbromsar fram (ventilerade) och bak.

Hjul

 Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/50 R17

Mått/vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 264, längd 441, bredd 175, höjd 146, spårvidd fram/bak 153/151. Tjänstevikt 1 335 kg, maxlast 455 kg. Tank 55 liter.

Fartresurser*

 Toppfart 209 km/h. Acceleration 0–100 9,1 sekunder.

Bränsleförbrukning/miljö*

 Stad, 1,06, landsväg 0,64, blandad körning 0,79. Co2189 g/Km.

* Enligt tillverkaren.

 

Förbättrad i det tysta

Mazda 3 lanserades 2003 och efter drygt 900 000 sålda exemplar är det dags för en översyn.

Vadå förändrad, kanske någon undrar? Faktum är att det även för ett tränat bilöga är svårt att se vad som är nytt, Mazda har onekligen gått varsamt fram när de faceliftade sin bästsäljande mellanklassare. Vad är det då som har ändrats? Exteriört är det faktiskt inte så mycket. Motorhuven har fått en lite förändrad stukning för att framhäva grillen och den nya kofångaren. Stötfångaren bak har även den fått ändrat utseende, med en viss antydan till diffuser – sportigt. Även interiören har fått sig en lättare översyn där huvudnumret är att det numera finns aktiva bältespåminnare även i baksätet. Likt tidigare är sittkomforten bra även om framstolarna gärna kunde vara något mer skålade.

Då bilen testades tidigare (nr 26/03) klagade testlaget på hög ljudnivå och det är på den punkten Mazda har lagt ned störst ansträngning. Motorutrymmet är bättre isolerat och motorerna har justerats för tystare gång. Resultatet är en kupé påfallande befriad från motorljud även vid motorvägskörning. Mazda hävdar att de även har sänkt däcksljudet. Det må så vara men den svenska asfalten har visat sig vara en svår nöt att knäcka, redan vid måttliga hastigheter hörs däcken tydligt.

Den provade bilen var en 2,0 Sport med 150 hästkrafter som numera samarbetar med en sexväxlad låda. Trots provbilens standardmonterade 17-tummare är fjädringen följsam och hanterar ojämnheter på ett övertygande sätt. I övrigt är Mazda 3 samma körglada och välbalanserade bil som vi är vana vid, men styrningen kunde gärna ha haft lite bättre närvarokänsla.

Priserna för uppdaterade Mazda 3 börjar på 149 900 kronor för en 84-hästars 1,4, för 1,6 på 105 hästkrafter får man betala ytterligare 10 000 kronor. Det är numera även möjligt att få diesel. En 109-hästars maskin med partikelfilter står tillbuds, långpendlarens givna val. Värt att notera är att antisladdsystem numera är standard i samtliga versioner.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!