Nya Mazda 6

Provkörning av Mazda 6 2,0

Större på alla ledder men samtidigt mindre. Åtminstone lovar Mazda mindre rost, mindre buller och mindre bränsletörst hos nya sexan. Dessutom kommer en etanolversion för att klara miljökraven.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nya Mazda 6 är egentligen inte så ny. Tvärtom. Under de nya plåtvecken är det samma grund som tidigare. Milt uppdaterat chassi, fjädring och drivlinor byggda på samma bottenplatta. Klart är i alla fall att bilen har växt några centimeter på alla ledder.

 Men när ”nya” 6 byggs på gamla modellen är det några saker vi absolut vill ha förbättrade. Den första stavas rost. Min provkörningskollega har ägt sin nuvarande Mazda 6 i drygt ett år. Bilen har dock redan hunnit med en rostlagning. Och då är ändå hans exemplar en av de faceliftade bilarna som började säljas 2005. Då skulle de rostbenägna hjulhusen vara åtgärdade i produktion. Men tydligen inte. Nu har Mazda i Sverige uppmärksammat detta och sett till att åtgärda problemet på bilarna vid service. Men löftet om att senare årsmodeller av gamla 6 skulle klara sig från rost stämmer alltså inte.

Nya 6:an ska dock ha fått förbättrat rostskydd genom följande åtgärder:

• 

Ny konstruktion av bakre skärmfalskanterna. Den yttre skärmen är något kortare än den inre, tvärtom mot tidigare.

• 

En extra vaxbehandling invändigt av trösklar, dörrar och av underrede.

• 

Ett lager av plast som ska agera skydd mot rost på underredet.

• 

På flera ställen där stenskott är vanligt förekommande finns genomskinlig skyddsplast.

Självklart återkommer vi till hur rostskyddet fungerar i verkligheten. Men det står i alla fall klart att Mazda försökt göra något åt problemet.

Den andra tydliga svagheten hos modellen har varit ljudnivån, den alltför höga från motor och däck. Att föra samtal i runt 100 km/h har krävt sina stämband. 

 Nu uppger Mazdas tekniker att nya modellen ska vara tystare än konkurrenterna Passat, Vectra och Avensis. På slät, fransk motorvägsasfalt så stämmer detta. Men även när vi hittar vägsnuttar av normal svensk ickekvalitet så kan vi konstatera en avsevärd positiv skillnad mot tidigare modell. Om bilen däremot är tystare än konkurrenterna är jag tveksam till. Speciellt VW Passat har en minst lika bra ljudkuliss.

 Längre, bredare och högre. Centimeterna har hyfsat till innerutrymmena och 6:an räcker till för det mesta. På längden har bilen växt med 6,5 centimeter och fem av dessa har disponerats mellan hjulaxlarna. I praktiken betyder det att innerutrymmena har blivit bättre. Det är lätt att hitta en bekväm sittställning både fram och bak. Sitter du bakom ratten så kan både lång och kort hitta rätt inställning för att kunna ta sig an vardagen. Inredningskvaliteten är fullt godtagbar för prisklassen, de flesta reglage känns igen sedan tidigare även om paketeringen har blivit något snyggare. 

Motoralternativen blir till en början fyra stycken. Fyrcylindriga bensinare på 1,8 liter och 120 hästkrafter, 2,0 liter och 147 hästkrafter samt 2,5 liter och 170 hästkrafter. De två mindre motorerna känner vi igen från gamla modellen. Största bensinmotorn är en uppborrad variant av den gamla 2,3-litersmotorn. Dieselalternativ finns i form av en tvålitersmotor som vi också känner sedan tidigare modell. Gemensamt för samtliga motorer är att de nu ska förbruka mindre bränsle, upp till 11,7 procent mindre.

 Etanolfyran på 145 hästkrafter, som känns igen från Volvo V70 och snart i Ford Mondeo, väntas dyka upp i 6:an under senare delen av 2008.?Detta borde öka försäljningen rejält. 

2,0-litersmotorn med bensin väntas till en början bli volymvarianten. 184 Nm räcker till för säkra omkörningar och vardagskörning. Men inspirerande är motorn knappast, trots att bilen i övrigt känns lagom sportig i sitt uppträdande utan att bli stötig. Vill du ha mer betoning på sport så gäller den större bensinaren men framför allt den fyrhjulsdrivna MPS-modell med turbo som väntas dyka upp om två-tre år.

 Allra intressantast för svensk del är såklart 6:an med kombiryggsäck. Den anländer dock inte förrän i april. Det är också anledningen till att Mazda Sverige valt att senarelägga introduktionen till just april trots att sedan-6:or redan finns till försäljning i många andra länder.

Mazda 6 2,0

Pris

ca 215 000 kronor (ej fastställt).

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 87,5/83,1 mm, cylindervolym 1 999 cm3. Max effekt 147 hk (108 kW) vid 6 500 r/min, max vridmoment 184 Nm vid 4 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt 5-växlad automat.

Fjädring/hjulställ Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och dubbla triangellänkar, bak multilänkaxel med längs- och tvärgående stag.

Styrning

Kuggstång, elservo. Vändcirkel 11,4 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 205/60 R16.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 273, längd 474, bredd 180, höjd 144, spårvidd f/b 156/156. Tjänstevikt 1 370, maxlast 535, max släpvikt 1 500. Tank 64 liter.

Fartresurser*

Toppfart 214 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 9,9 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,98, landsväg 0,54, blandad körning 0,70 l/mil. CO2 166 g/km.

*Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!