Nya Mazda 6 2,5 Sport.

Provkörning av Mazda 6 2,5 Sport

Mazda 6 är en av företagets bäst säljande modeller genom tiderna. Nu avlöses den av en ny bil med samma namn. Större på alla ledder. Mer utrustad. Bättre?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Genom tidningsuppgifter i en ansedd, men kanske inte alltid sanningsenlig, tysk motortidning har ”alla” förletts att tro att nya Mazda 6 baseras på bottenplattan från Volvo V70/Ford Mondeo. De uppgifterna var gripna ur tomma intet.

Nya Mazda 6 är baserad på gamla Mazda 6 och redan den bottenplattan var i grunden en helt japansk konstruktion.

 Nu är det här med bottenplatta ett ganska vitt begrepp och den går att modifiera en hel del. Men det är inte så att Mazda 6 blivit lika stor som Ford Mondeo eller Volvo V70, däremot är den en välvuxen bil i mellanklassen. 

 Axelavståndet har ökat med 50 millimeter, längden med 65 millimeter, bredden med 15 millimeter och höjden med fem millimeter. De ökade måtten har bidragit till bättre utrymme för axlarna fram och bak, samt förstås mer benutrymme för baksätespassagerarna. Detta är nu mycket bra.

 Mazda 6 kommer inte att börja säljas på bred front i Sverige förrän i april 2008. Som en av få motortidningar i världen fick Teknikens Värld chansen att köra bilen drygt ett halvt år tidigare. Visserligen enbart på racerbana, nybyggda Euroring utanför Budapest, men i alla fall.

 Föregångaren till nya Mazda 6 har i Europa sålts i cirka 450 000 exemplar och har alltjämt några månader på sig att ticka vidare. Största enskilda marknaden är Tyskland dit en dryg fjärdedel av dessa funnit sin väg från Japan. I Sverige handlar det om 11 000 sålda exemplar. Mazda 6 blev vändpunkten för företaget ekonomiskt sett och sedan introduktionen har vinsten ökat varje år.

 Därför är det oerhört viktigt för dem att säljsuccén fortsätter och Mazda har inte sparat på krutet. De har förfinat och förbättrat in i detalj.

 Grundkonstruktionen, alltså bottenplattan, är i stort sett den samma även om måtten förändrats. Men bussningar har bytts ut, infästningspunkter förändrats, stötdämparinställningar justerats. Styrningen har blivit snabbare och mer exakt med hjälp av en elmotor. Höghållfasthetstål har använts i större utsträckning.

 Trots detta, trots att bilen växt och att utrustningen blivit bättre har bilen bantats med 35 kilo jämfört med förra Mazda 6 2,3. Då har ändå motorn ökat volymen till 2,5 liter, höjt hästkraftantalet till 170 hk (ökning med fyra hk) och vridmomentet till 226 Nm (plus 19). Trots det har bränsleförbrukningen sänkts med 6,9 procent.

 Normalt sett, enligt Mazda, skulle Mazda 6 2,5 Sport väga 90 kilo mer än sin företrädare, men tack vare att japanerna noga övervägt alla detaljer har de i stället sänkt vikten. Det är bra inte bara för bilens uppförande på väg utan även för miljön eftersom varenda kilo en bil släpar på ökar förbrukningen av bensin eller diesel.

 Med smärre modifieringar på de återanvända bensinmotorerna (1,8 och 2,0) samt på dieselalternativet (2,0) har Mazda sänkt förbrukningen med upp till 11,7 procent. Utsläppet av koldioxid för samtliga motoralternativ tillhör mellanklasens allra lägsta.

 Ändå är det trist att konstatera att det inte finns några planer på att konvertera motorerna till E85 och en hybridversion av modellen kan du glömma.

 Men okej, BMW kämpar mot miljöhotet på sitt sätt med bland annat bromskraftåtervinning och optimering av motorer. Mazda bantar sina bilar och finslipar maskineriet. Det ger resultat i båda fallen, och allt vad minskning av bränsle och utsläpp av skit i naturen som uppnås är lika välkommet.

 Mazda har jobbat hårt även på att förbättra sin premiumkänsla, även om de inte med sexan direkt pratar premiumbil. Men känslan i material och en närmare syning av karossglipor gör mig glad. Visst, detta är i stort sett handgjorda bilar, och vi får vänta tills produktionsbilarna kommer med ett slutgiltigt betyg. Målsättningen är att differensen i gliporna mellan motorhuv/skärm och baklucka/skärm inte ska vara mer än 0,1 millimeter. Mellan dörrar och karossidor tillåts 0,5 millimeter.

 Läderklädseln är nu många klasser bättre och mjukare, en klar skillnad mot det ganska knottriga läder Mazda använder i nuvarande version.

 Att köra Mazda 6 fram till nu har inte varit någon dålig upplevelse, men även denna har förändrats till det bättre. Rattens lutning har gjorts mindre busslik och växelspaken har flyttats närmare föraren.

 Att rasta Mazda 6 runt en kurvig racerbana säger naturligtvis inte hela sanningen. Men som jag uppfattar det är nya 6 en bättre kurvkramare än tidigare. Det krävs stor ansträngning för att få bakvagnen att kasta ut. När antisladd-/spinnsystemet är bortkopplat driver förstås framvagnen ut men den är lätt återhämtbar med gasuppsläpp. Att provocera bilen mot kerbsen ger ingen större belöning i form av tappat fotfäste.

 Bromsskivorna, som har dimensionerats upp tillsammans med en större cylinder, mattas förvånansvärt lite för att köras på racerbana.

 Med DSC, Dynamic Stability Control, inkopplat stryps visserligen motorns effekt men ingalunda abrupt och systemet tillåter ganska häftig attack innan det aktiveras.

 Motorn på 170 hästar känns inte urstark men har fin körbarhet. 90 procent av det maximala vridet finns tillgängligt redan vid 2 000 r/min. Däremot är jag inte speciellt imponerad av den sexväxlade lådan. Lägena är visserligen krispiga när du väl finner dem men det gör sig inte så lätt som man önskat.

 Om man glömmer bort att det är en racerbana som nyttjas och pyser runt i lagom fart upplevs Mazda 6 som väldigt neutral och välbalanserad. Och det är hur tyst som helst, men fattas bara annat på en slät asfalt. Har dock en känsla av att Mazda 6 kommer att upplevas som en av klassens minst ljudliga bilar.

 Vi har bara kört nya Mazda 6 i sedanutförande och då som 2,5 Sport. Bilen kommer även som kombisedan och kombi. I Advance-trim erbjuds bland annat full uppsättning (minus knä) krockkuddar och gardiner, för första gången i en Mazda aktiva nackstöd fram, 17 tum höga lättmetallfälgar, tvåzons klimatanläggning, radio med cd- och växlare, färddator, främre dimljus, regnsensor, elektriskt infällbara yttre backspeglar och läderratt med audiokontroller. Lättmanövrerad sådan.

 2,5 kommer inledningsvis bara i Sport-utförande. Det utökar nivån med 18-tums fälgar, bi-xenon strålkastare, bättre musiklåda, parkeringssensor fram och bak, däckstrycksövervakning, halvläderpaket och ett spoilerkit.

 Utseendemässigt? Döm själva. Jag tycker den är fräck och att de sneglat på Ford Mondeo är rätt uppenbart. Mazda 6 kan mycket väl ta kunder av sin förebild också.

Samurajdesign

Youichi Sato är ansvarig för designen av Mazda 6. Han säger att det var hög tid att ”bli japansk”. Med detta menas att Alfa har starkt italienskt ursprung, BMW tyskt dito men japanska bilar har kunnat se ut hur som helst.

Varifrån hämtar du inspiration till designen för Mazda 6?

 – Från den japanska vardagen och kulturen. De diminhöljda bergen, kimonon, sumobrottaren, samurajsvärdet...

Okej. Vaknar du mitt i natten, full av inspiration och känner dig tvingad att kliva upp och börja skissa?

 – Ja, faktiskt oftare än man kan tro.

Vad har du för Mazdasynder på ditt samvete?

 – Jag började 1973, det var mitt livs dröm. Jag arbetade med bland annat Mazda 626 och 323 innan jag klev högre upp i hierarkin. Jag blev chefsdesigner för Mazda RX-7, tredje generationen.

Youicho Sato inspireras alltså av japansk kultur. Bland annat samurajsvärdet. Men var på bilen finner du denna inspiration?

 Studera bilderna noga så kanske du finner det. Det ska vara ”enkelt men starkt” och kallas på japanska för Rin.

Mazda 6 2,5 Sport

Pris

ca 245 000 kronor (ej fastställt).

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamalar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,7:1. Borrning/slag 89/100 mm, cylindervolym 2 488 cm3. Max effekt 170 hk (125 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 226 Nm vid 4 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och dubbla triangellänkar, bak multilänkaxel med längs- och tvärgående stag.

Styrning

Kuggstång, elservo. Vändcirkel 11,8 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 225/45 R 18.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 273, längd 474, bredd 180, höjd 144, spårvidd f/b 155/155. Tjänstevikt 1 430, maxlast ca 540, max släpvikt 1 500. Tank 64 liter.

Fartresurser*

Toppfart 220 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 8,3 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,11, landsväg 0,63, blandad körning 0,81 l/mil.

CO2 192 g/km

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!