Provkörning av Mazda Demio 1,5

Provkörning av Mazda Demio 1,5

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärställd radmotor med en överliggande kamaxel och fyra ventiler per cylinder. Kompression 9,4:1. Borrning/slag 78/78,4 mm, volym 1 498 cm3. Max effekt 75 hk (55 kW) vid 5 500 r/min. Max vridmoment 116 Nm vid  2 500 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell eller 4-stegs automatlåda.

FJÄDRING OCH HJULSTÄLL

Skruvfjädring fram och bak. Fram fjäderben (McPherson), bak torsionsaxel.

STYRNING

Kuggstång, servo. 2,9 rattvarv. Vändcirkel 9,8 m.

BROMSAR

Ventilerade skivbromsar fram, trummor bak. Låsningsfritt system.

HJUL OCH DÄCK

Fälg 5,5 tum. Däck 175/60 R14.

MÅTT OCH VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 239, längd 381, bredd 167, höjd 154, spårvidd fram/bak 142/142. Tjänstevikt1 050. Tanken rymmer 43 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter)

Acceleration 0-100 km/h 13,0 s. Toppfart 160 km/h. Bränsleförbrukning (l/mil): stad 0,92, landsväg 0,62, blandad körning 0,73.

Skåpmat

Mazda Demio kändes gammal redan som ny och en ansiktslyftning råder inte bot på det förhållandet.

Japanska Mazda har insett värdet av en märkesidentitet. I konsekvensens namn skall nu alla modeller, från Miata till MPV, ha gemensamma ansiktsdrag. Kännetecknet är grillen med formen av en brett utdragen femkant med spetsen nedåt.

När man ritade om fronten på Mazda Demio passade man även på att uppdatera bilen på en rad punkter. Bland annat fick baklyktorna ny design, fjädring och stötdämpning sågs över och man passade på att byta ut motorn på 1,3 liter och 72 hästkrafter. Den nya motorn är på 1,5 liter och ger 75 häskrafter vid 5 500 varv per minut.

MAZDA DEMIO är lättkörd och trivs bäst i stan. God runtomsikt och ett kompakt yttre gör det enkelt att till exempel fickparkera. Växellådan är smidig med lättfunna lägen och motorn gör ett ganska gott jobb. Men segdragningsförmåga saknas, den är rejält slö på låga varv.

När man kommer ut ur stan och hastigheten ökar är det inte lika trevligt. Väg-, vind- och motorljud tränger in i kupén redan i maklig landsvägsfart och att köra långa pass på motorväg är riktigt plågsamt. De för mjukt stoppade stolarna framkallar efter ett tag träsmak och bidrar till att Demio inte är någon vidare bra långresekamrat.

Förarmiljön känns igen från andra Mazdamodeller, det är enkelt logiskt och det känns som om knappar och reglage är väl fastsatta.

Den ljusgrå hårdplasten är lite trist och blir liksom den ljusa klädseln fort sjaskig.

Däremot gör allt det ljusa att kupén känns rymlig och man har faktiskt gott om plats både i framsätet och i baksätet. Föraren och framsätespassageraren har många finurliga små och stora fack att lägga drickaflaskor, kartböcker och mobiltelefoner i.

Bakluckan öppnar högt och gör utrymmet lättlastat. Baksätet är fäll- och delbart i proportionerna 50/50 och när det är helt fällt uppenbarar sig ett rejält och plant lastutrymme. Det går även att helt enkelt skjuta hela sätet tolv centimeter i längsled för att variera ben- och bagageutrymme. Man sitter inte gärna mer än två vuxna där bak och det finns inte heller mer än två nackskydd och två trepunktsbälten.

till standardutrustningen hör bland annat låsningsfria bromsar, dubbla krockkuddar fram, centrallås, elhissar fram och ställbar ratt.

Mazda Demio kostar från 119 500 kronor. Det är alldeles för dyrt jämfört med konkurrenterna. Ett plus i sammanhanget är Mazdas nybilsgaranti som varar i upp till fem år eller 10 000 mil.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!