Provkörning av Mercedes A160 CDI CVT

Provkörning av Mercedes A160 CDI CVT

En liten dieselbil fullpackad med folk och tillbehör på väg från Stockholm till Kiruna. Är det fakirens högsta önskan eller har småbilen potential att mantla den större bilens egenskaper? Vi skickar i väg delar av familjen Borglund som försökskaniner i en Mercedes A-klass.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Med en modern dieseldriven småbil kommer man 100 mil på 55 liter.

- Ja, men en sådan är obekväm, bullrig, trång och eländig.

För att ta reda på om det finns någon substans i dessa påståenden beslöt sig undertecknad med två tonårsbarn att ”ta fan i båten” och köra Stockholm-Kiruna non-stop, en resa på 130 mil, i en Mercedes A160 CDI. Alltså den minsta Mercedesen med svagaste dieseln på 82 hästkrafter, ihopkopplad med en CVT-växellåda kallad Autotronic. En steglös variant av den gamla DAF-lådan fast i modern tappning och med högteknologisk elektronisk styrteknik. Den fungerar mycket bra och håller motorvarvtalet på en låg nivå. I 100 km/h går motorn på cirka 1 500 r/min. Det är bara vid fullgas det irriterar med konstant högt varvtal, som på alla CVT-lådor. Men Autotronic kan växlas manuellt i sju fasta steg. Kan vara bra när det ska motorbromsas i branta alpbackar, exempelvis. Trots beteckningen A160 är motorn på

1 991 cm3. Samma sitter i A180 CDI och A200 CDI med olika trimningsgrader.

Vi lastar in två madrasser, täcken, kuddar, tre hyggligt stora sportbagar, böcker, tv-spel, färdkost och oss själva i den ”lilla” bilen klockan 06.00 en sportlovstorsdag. 

A-klass har utmärkta stolar fram, rejäla i både storlek och utförande. Mina 178 centimeter sitter bra, hur länge som helst ska det visa sig. Det mest udda, som man snart vänjer sig vid, är det höga golvet. I baksätet finns gott om utrymme i alla ledder och inga klagomål hördes på sittkomfort – trots att 16-åriga sonen är lång som en basketspelare.

Fjädringskomforten känns som i en större bil men kan vara lite hård över små ojämnheter. Men på det hela taget går A-klass bekvämt – och tyst, bortsett från dubbdäckens malande – beroende av asfaltens grovhet. Av motorn hörs egentligen ingenting i fart, bara ett lättare dieselknarr på tomgång och lågvarv.

Tempot är så högt som lagen medger plus moms och trolig felvisning på hastighetsmätaren. För att hänga med trafikrytmen gäller sisådär 130 på motorväg i karavanen norr ut. I den farten slickar lilldieseln i sig 0,6 liter milen enligt färddatorn. Enligt EU-norm ska bilen dra 0,46-0,49 vid landsvägskörning – och det är möjligt om man kör långsammare.

En flottig pizza i Överkalix, och det är bara 20 mil kvar till Kiruna/Jukkasjärvi och ishotellet – där vi ska övernatta. Brrr, men en fantastisk upplevelse. 

Framåt eftermiddagen tar vi en skotertur för att sedan få logi hos äldste sonen. Mat, sömn och upp klockan sex för att komma iväg vid sju. 

Tolv timmar och 40 minuter senare kliver vi ur hemma. Inte oberörda av de 130 milen men heller inte slutkörda. Lilla A-klass med diesel är en större bil än vad man kan tro.

Mercedes A160 CDI CVT

Pris

217 800 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärställd radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 18:1. Borrning/slag 83/92 mm, cylindervolym 1 991 cm3. Max effekt 82 hk (60 kW) vid 4 200 r/min, max vridmoment 180 Nm vid 1 400-2 600 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda alt. 7-växlad Autotronic.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare. Fram fjäderben (McPherson) och undre triangellänkar. Bak bågformad, halvstel axel och omlottliggande Wattstag.

Styrning

Kuggstång elektromekanisk servo. Antal rattvarv 3,0. Vändcirkel 11,2 meter.

Bromsar Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 185/65 HR15.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 257, längd 384, bredd 176, höjd 159, spårvidd f/b 156/155. Tjänstevikt 1 325, maxlast ca. 400, max släpvikt 1 300. Tank 55 liter.

Fartresurser*

Toppfart 165 km/h. Acceleration 0-100 km/h 15,3 s. (Autotronic).

Bränsleförbrukning/miljö*

(Autotronic) Stad 0.67-0,76, landsväg 0,46-0,49, blandad körning 0,54-0,58 l/mil. CO2 142-154 g/km.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!