Provkörning av Mercedes C 250 BlueTec Kombi

Större, rymligare, lättare och snålare. Nya Mercedes C-klass kombi är laddad till tänderna för att få kunderna på fall.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vanliga C-klass sedan har redan rullat på svenska vägar i några månader, men det är nya C-klass kombi som kommer stå för två tredjedelar av försäljningen i landet.

Framifrån är det lätt att missta C-klass kombi för lyxkryssaren S-klass, men när ögat fångar den förlängda taklinjen står det klart att så inte är fallet.

Likt sedanmodellen är kombin, beroende på motoralternativ, upp till 65 kilo lättare än föregående generation. Detta trots att nya C-klass är större än föregångaren och tack vare nyttjande av aluminium i större utsträckning, närmare femtio procent av C-klass kombi består av aluminium.

Jämfört med förra generationen har nya kombin växt 9,6 centimeter på längden och fyra på bredden, varav 4,5 centimeter extra sparkutrymme för baksätespassagerarna. Även huvudutrymme är fullt godkänt i baksätet som bäst lämpar sig för två passagerare trots de extra centimetrarna på bredden.

Även bagageutrymmet har växt till sig om än marginellt med fem liter mer än föregångaren. Totalt 490 liter ryms, vilket är tio liter mer än sedanversionen. Inte imponerande.

Det mesta har en högkvalitativ känsla i kupén, utom solglasögonen som kostade 40 kronor.

Baksätesryggen fälls enkelt på elektrisk väg via knappar placerade på vardera sida om bagageöppningen samt vid varje bakdörr. Ryggstöden är delbara enligt 40/20/40-pricipen och är samtliga nedfällda ryms upp till 1 510 liter. Vilket är mer än både Audi A4 Avant och BMW 3-serie Touring, men ändå lite snålt med tanke på att golfklassare som Honda Civic Tourer och Volkswagen Golf Sportscombi rymmer 1 668 respektive 1 700 liter.

Exteriört kramas kombirumpan om av slanka linjer och på håll är det svårt att identifiera C-klass kombi som en Mercedes, mina tankar förs till både Audi A4 Avant och Jaguar X-Type.

I kupén är det kristallklart vad för sorts bil jag sitter i, inredningen är i stort sett en nedskalad variant av den som sitter i S-klass. Svepande instrumentbräda som bryts av med runda luftutblås och infotainmentskärmen placerad i mitten i kombination med högkvalitativa materialval. Det är detta C-klass-köparna prioriterar snarare än lastkapacitet.

Pekplattan, mellan förare och passagerare, ihop med ett rullhjul manövrerar infotainmentsystemet där du kan styra allt från navigering och radio, till telefon och internet. Personligen tycker jag att systemet är lite uppmärksamhetskrävande då det inte upplevs lika smidigt som hos vissa konkurrenter, men det är nog från person till person samt en vanesak.

C-klass blir först ut i Mercedes modellutbud med ”Connect me”, som innebär att du kan koppla ihop bilen med din smarta telefon, dator eller surfplatta. Oavsett vilken av de nämnda du använder kan du övervaka och styra din bil hur långt bort du än är.

Till exempel ställa in timer för kupévärmare, se var du parkerat bilen, se hur mycket bränsle det är kvar och om du är osäker om du låste bilen eller inte kan du göra även det.

Körmässigt är färden riktigt komfortabel trots att 18-tummare är monterade. Provbilen är utrustad med luftfjädring, Airmatic, och de smala landsvägarna kring Frankfurt känns slätare än vad de är. Provbilen är även extra­utrustad med aktivt chassi, Agility Control, med nivåerna Eco, Comfort, Sport och Sport+.

Bakom ratten i C-klass kombi är du omgärdad av lyx, träpaneler i obehandlad ask kostar 2 200kr. Foto: press photo, do not use for advertising purposes

När vägarna blir kurvigare klickar jag i ”Sport” som gör styrning och chassi aningen fastare men jag hade gärna önskat en ännu fastare sättning vid aktiv körning. Vid avslappnad körning är dock C-klass kombi riktigt behaglig och styr­känslan är följsam och kommunikativ.

Under en sväng längs autobahn imponeras jag av den riktigt välisolerade kupén, som rimmar väl med Mercedes, helt i klass med dyrare lyxlimpor. Det enda jag hittar att störa mig på är att fläkten till den ventilerade stolen surrar lite, samt lite lätt vindbrus vid sidospeglarna i farter kring 200 km/h, petitesser med andra ord. Det sistnämnda bör inte vara ett problem längs svenska vägar.

Motoralternativ vid lansering i september är tre bensinmotorer med effekt mellan 156 till 211 hästkrafter, samtliga fyrcylindriga med förbrukning på mellan 0,54-0,6 liter per mil.

Dieselalternativen är två, antingen C 250 BlueTec, som är dagens provbil, som ger 204 hästkrafter samt den förväntade ­storsäljaren C 220 BlueTec med 170 hästkrafter och medelförbrukning på 0,42 liter per mil och kol­dioxidutsläpp på 108 gram per kilometer, den fick vi tyvärr inte köra. Den sistnämnda kostar från 351 900 kronor.

Instegsmodellen C 180 med bensinmotor på 156 hästkrafter kostar från 322 900 kronor men med lite extrautrustning drar priset snabbt iväg. Luftfjädring, Airmatic, som Mercedes faktiskt är ensamma om att erbjuda i mellanklassegmentet, kostar 13 700 kronor extra, men det är verkligen en lyx jag skulle lägga pengarna på.

Fyra varianter är möjliga, ­grundversionen (som inte fått något namn), Avantgarde, Exclusive och AMG Line. Exclusive ersätter tidigare Elegance och är det enda alternativet om du vill ha stjärnan på huven, övriga utrustningsnivåer har en stor stjärna placerad i mitten av grillen, ett utseende som 70 procent av köparna väljer.

Senare kommer även C 300 BlueTec Hybrid med 204- plus 27 hästkrafter, samt plug in-hybriden C 350 Hybrid med 210 plus 68 hästkrafter att erbjudas. Den som törstar efter fler hästkrafter får vänta på kommande C 63 AMG.

Mercedes C 250 BlueTec Kombi

Pris

402 900 kronor, lanseras i september.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,2:1. Borrning/slag 83/99 mm, cylindervolym 2 143 cm3. Max effekt 204 hk (150 kW) vid 3 800 r/min, max vridmoment 500 Nm mellan 1 600-1 800 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,2 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 205/60 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 284, längd 470, bredd 181, höjd 146, spårvidd f/b 158/157. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 660, maxlast 575, max släpvagnsvikt 1 800. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 490-1 510 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 6,9 s, toppfart 241 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,45. CO2 117 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år, assistans 4 år/assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.

 

Skatt

1 089 kronor per år.

Rivaler

BMW 325d Touring

Aningen trängre än C-klass men bjuder på en bra kombination av sport och komfort, 3-serie Touring lastar 495–1 500 liter.

Pris: 375 800 kronor.

 

Audi A4 Avant 2,0 TDI 190 hk

En kompetent bil med trevliga köregenskaper och hög kvalitetskänsla, börjar dock få några år på nacken och lastar minst av de tre.

Pris: 344 600 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!