Mercedes C220 CDI Sportcoupé

Provkörning av Mercedes C220 CDI Sportcoupé

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 143 hk vid 4 200 r/min. Max vridmoment 315 Nm vid 1 800 r/min. Bakhjulsdrift, 6-växlad låda. Aktivt antisladdsystem, ESP.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 272, längd 434, bredd 173, höjd 141. Tjänstevikt 1 505, maxlast 425.

Fartresurser*

Toppfart 220 km/h. Acc 0-100 km/h 10,3 s.

Bränsleförbrukning* 

Blandad körning 0,62. 

*Tillverkarens uppgit.

Gran Turismo för samtiden

MERCEDES C-KLASS SPORTCOUPÉ_utrustad med 2,2-liters dieselmotor och automatlåda (som i provbilen) är förvånansvärt harmonisk. C220 CDI Sportcoupé är knappast någon sportbil men kan kanske beskrivas som en modern GT-vagn. 

Den låga bränsleförbrukningen, under provperioden lyckades vi faktiskt tangera de 0,62 liter/milen som tillverkaren uppger, gör att köretapperna kan bli mycket långa. Dessutom borde bränsleekonomin bidra till att det finns en och annan krona kvar att spendera på kasinot i Monte Carlo, dit alla GT-vagnar av tradition ju bör köras.

Att det osköna dieselslamret bara hörs på tomgång bidrar också till långfärdstrivseln, liksom den genuint genomarbetade inredningen. Det så kallade panoramataket som sträcker sig från fram- till bakruta och dessutom är öppningsbart ger ljus åt kupén men kostar 16_100 kronor extra. Att lägga ut 100_000 kronor på extrautrustning är ingen konst. Motorn är bara på 143 hk men det känns bara på högre varv, i bottenregistret är den björnstark. Vid omkörningar blir bristen på effekt som mest påtaglig eftersom man initialt blir lurad av det pigga betendet på låga varv. Motorn lirar fint ihop med automatlådan för 18_000 kronor. För den som väljer manuellt får sex växlar att leka med. Det spänstiga chassit gör att kurviga vägar blir roliga trots motorns lite tillbakalutade karaktär, men mest njuter man av chassisättningen rakt fram, i hög hastighet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!