Foto: Jonas Borglund

Provkörning av Mercedes Citan 108 CDI

Någon som kommer ihåg MacGyver? Han som kunde göra en bomb, eller vad som helst, av en säkerhetsnål, en filmrulle och en stor dos påhittighet. Mercedes har låtit damma av honom sisådär 20 år senare. Han figurerar nu i reklamfilmer ihop med nya Mercedes Citan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Mercedes saknar en skåpbil i det lilla segmentet, men från i höst har  man täppt till detta hål. Citan är namnet på den nya vagnen och som ska  komplettera de redan existerande Vito, Sprinter och Vario.

Citan  finns i i tre karosslängder/axelavstånd, som tvåsitsig skåpbil,  femsitsig skåpbil och som femsitsig familjekombi, med skjutdörrar på  varje sida.

Skåpbilarna kan antingen beställas med två, assymetriska  bakdörrar eller baklucka som öppnar uppåt och/eller öppningsbar lucka i  bakkant på taket. Precis som Renault Kangoo.

Citan kommer till en  början att finnas med två dieselalternativ, båda på 1,5 liter som ger 75  respektive 90 hästkrafter. Precis som Kangoo. Senare även en  110-hästarsdiesel. Precis som Kangoo.

Så varför detta tjat om Renault Kangoo? Därför att Citan är en Kangoo  i allt väsentligt. Det lustiga är hur Mercedes i sitt pressmaterial  beskriver kvaliteten: "En sann Mercedes Benz ner i minsta detalj".

Men kom igen!

Mercedes  har visserligen gjort en del för att "Benza" till bilen. Fronten är  omisskänligt Mercedes med den nästan överdrivet stora stjärnan i  grillen, och strålkastare som överensstämmer med andra stjärnprydda  bilar. Inuti har man också ändrat på vissa saker, däribland infört sitt  egna enspaksreglage som sköter hel- och halvljus och torkare/spolare  till vänster om (Mercedes)ratten, farthållarspaken och vredet för lyset  på panelen, som i sig delvis förändrats. Givetvis är ratten stjärnprydd  men kan bara justeras i höjdled. Klädseltyget är eget, men det är i  stort sett allt.

På chassisidan har Mercedes låtit styva upp bilen  något med kortare fjädrar och styvare dämpare vilket gör den mindre  svajig med last än Kangoo.

Provkörning av den nya underverket sker i  gemytliga Köpenhamn City där vi samlade provförare far runt olika  stadsrutter och bland annat bjuds på rödepölser. Bilen har  75-hästarsmotorn och femväxlad manuell låda. Och visst är det en smidig  bil i stadstrafik. Lättkörd med bra runtomsikt och en snäll, tyst och  snål motor. En utmärkt distributions-, arbets- eller familjebil beroende  på version. Precis som Kangoo.

Rival

Citroën Berlingo Multi­space HDi 115 hk

Byggd ungefär på samma sätt som Kangoo och kostar ungefär lika mycket i familjeutförande. Finns även som skåpbil i två längder och med dieselmotorer på 75 eller 90 hästkrafter.

Pris: 201 400 kronor.

Mercedes Citan 108 CDI

Pris

213 375 kronor.

 

Motor

Diesel. 4-cyl tvärställd radmotor, en överliggande kamaxel, 2 ventiler/cylinder. Kompression 15,6:1. Borrning/slag 76/80,5 mm, cylindervolym 1 461 cm3. Max effekt 75 hk (55 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 180 Nm vid 1 750 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre trangellänk. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Kuggstångstyrning, elektrisk servo. Vändcirkel 11,23 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram, skivor bak. Aktivt antisladdsystem.

 

Hjul

Fälg 6 tum, däck 195/65 R15.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 432, bredd 183, höjd 181, spårvidd f/b 152/153. Markfrigång 18. Tjänstevikt ca 1 300, maxlast ca 650, max släpvikt 1 050. Tank 60 liter.

 

Fartresurser*

Toppfart 150 km/h. Acceleration 0–100 km/h 16,3 s.

 

Bränsleförbrukning*

0,46 liter/mil vid blandad körning. CO2 119 g/km.

 

Skatt

Skattebefriad i fem år.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd och assistans 4 till 30 år (om man servar hos Mercedes-auktoriserad verkstad)

 

* Tillverkarens uppgifter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!